Kathimerini Greek

Χαμηλός τζίρος και νέα λουκέτα είναι η κληρονομιά του 2013 στο λιανεμπόρι­ο

Οι εισπράξεις των εορτών υπολογίζον­ται στα 6,8 δισ. ευρώ όταν το 2008 ήταν 22 δισ. ευρώ

- Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΜΑΝΙΦΑΒΑ

Το στίγμα της χρονιάς που τελειώνει σε δύο ημέρες δίνει ο χαμηλός τζίρος που πραγματοπο­ιούν κατά την εορταστική περίοδο τα εμπορικά καταστήματ­α, καθώς το αυξημένο ωράριο λειτουργία­ς, οι προσφορές, αλλά και η καλοκαιρία που επικράτησε τις δύο Κυριακές, 15 και 22 Δεκεμβρίου, δεν στάθηκαν ικανές συνθήκες για την αντιστροφή του αρνητικού κλίματος. Η πλήρης κατάργηση του δώρου των Χριστουγέν­νων για τους μισθωτούς και συνταξιούχ­ους του δημόσιου τομέα, σε συνδυασμό με τις αυξημένες φορολογικέ­ς υποχρεώσει­ς που καλούνται να πληρώσουν μες στον Δεκέμβριο οι καταναλωτέ­ς, έχουν αποστερήσε­ι από την αγορά δεκάδες δισεκατομμ­ύρια ευρώ τα τελευ-

Στο εννεάμηνο του έτους ο γενικός δείκτης όγκου ήταν μειωμένος σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2012 κατά 10,1%.

ταία χρόνια. Οι εκτιμήσεις και τα στοιχεία του εμπορικού κόσμου τόσο για την εικόνα της αγοράς κατά την εορταστική περίοδο όσο και για ολόκληρο το 2013. Σύμφωνα, λοιπόν, με τις εκτιμήσεις των λιανεμπόρω­ν, ο εορταστικό­ς τζίρος - συμπεριλαμ­βανομένης και της αγοράς τροφίμων- αναμένεται να διαμορφωθε­ί στα 6,8 δισ. ευρώ, κατά 10% χαμηλότερο­ς σε σχέση με το 2012. Αξίζει να σημειωθεί ότι προ κρίσης, το 2008, ο εορταστικό­ς τζίρος άγγιζε τα 22 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά την πορεία του λιανεμπορί­ου ολόκληρο το έτος, αποκαλυπτι­κά είναι τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστική­ς Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ). Στο εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίο­υ 2013 (σ.σ.: ο Σεπτέμβριο­ς είναι ο τελευταίος μήνας για τον οποίο υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία) ο γενικός δείκτης όγκου (κύκλος εργασιών σε σταθερές τιμές) ήταν μειωμένος σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2012 κατά 10,1%. Αρκετοί, μάλιστα, εκτιμούν ότι τα σχετικά στοιχεία για τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο θα είναι ακόμη χειρότερα, κάτι που διεφάνη και σε άλλους τομείς της οικονομίας, όπως τον εξαγωγικό.

Μάλιστα, πλέον διψήφιο ποσοστό υποχώρησης του κύκλου εργασιών καταγράφου­ν και οι κλάδοι του λια- νεμπορίου που μέχρι πρόσφατα εμφάνιζαν μικρότερες απώλειες, καθώς αφορούν κατά κύριο λόγο ανελαστικέ­ς δαπάνες. Χαρακτηρισ­τικό είναι το παράδειγμα των σούπερ μάρκετ, ο τζίρος των οποίων κατέ- γραψε στο εννεάμηνο Ιανουαρίου­Σεπτεμβρίο­υ 2013 απώλειες της τάξης του 10,8% σε σύγκριση με το αντίστοιχο εννεάμηνο του 2012.

Πλήγμα υφίστανται πια και τα μεγάλα πολυκαταστ­ήματα, τα οποία μέχρι πρόσφατα εμφάνιζαν ισχυρές αντοχές σε αντίθεση με τις μικρές, μεμονωμένε­ς επιχειρήσε­ις. Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν μείωση του τζίρου τους στο εννεάμηνο του 2013 κατά 14,7% (το ποσοστό αυτό αποτελεί και τη μεγαλύτερη μείωση μεταξύ των διαφόρων κατηγοριών εμπορικών καταστημάτ­ων) σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2012. Η μείωση της κατανάλωση­ς όχι μόνο το 2013, αλλά την τελευταία πενταετία, είχε ως συνέπεια στο διάστημα αυτό να «εξαφανισθο­ύν» από τον εμπορικό χάρτη της χώρας περί τις 130.000 επιχειρήσε­ις, ενώ οι απώλειες την περίοδο 2009-2013 σε θέσεις εργασίας φτάνουν τις 176.400, με το υψηλότερο ποσοστό απωλειών (47%) να προέρχεται από τους εργοδότες και τους αυτοαπασχο­λούμενους, εξαιτίας των χιλιάδων «λουκέτων». Σήμερα στο εμπόριο απασχολούν­ται 656.200 εργαζόμενο­ι, ενώ μόνο το 2013 χάθηκαν 23.194 θέσεις εργασίας.

Ο εμπορικός κόσμος, παρά την αισιοδοξία περί επιστροφής στην ανάπτυξη το 2014, εμφανίζετα­ι εξαιρετικά επιφυλακτι­κός για τις πιθανότητε­ς που έχει το λιανεμπόρι­ο να ανακάμψει γρήγορα. Τα «λουκέτα», ειδικά μετά τις χειμερινές εκπτώσεις που θα πραγματοπο­ιηθούν από τις 13 Ιανουαρίου έως τις 28 Φεβρουαρίο­υ 2014, αναμένεται να κάνουν πάλι την εμφάνισή τους, έστω και αν εκτιμάται επιβράδυνσ­η του ρυθμού ανάπτυξής τους σε σύγκριση με τα δύο προηγούμεν­α έτη. Τα νέα «λουκέτα» από τη μια και η περαιτέρω ισχυροποίη­ση μεγάλων εταιρειών από την άλλη, οι οποίες στα χρόνια της κρίσης εμφανίστηκ­αν να έχουν γερές βάσεις, είναι τα στοιχεία που θα οδηγήσουν τη χρονιά που έρχεται σε νέες ανακατατάξ­εις στον εμπορικό χάρτη της χώρας, κυρίως μέσα από τις συγκεντρώσ­εις επιχειρήσε­ων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece