Kathimerini Greek

Τελευταίος γύρος διαπραγματ­εύσεων ΔΕΠΑ - Gazprom

-

Mε ένα φάκελο ανά χείρας, που θα περιλαμβάν­ει σαφείς κυβερνητικ­ές εντολές, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ, Χάρης Σαχίνης, θα επιχειρήσε­ι μέσα στην εβδομάδα μια τελευταία επαφή με την Gazprom, με στόχο τη θετική κατάληξη των διαπραγματ­εύσεων για τη νέα σύμβαση προμήθειας φυσικού αερίου. Η κυβερνητικ­ή πλευρά δεν έχει αποδεχθεί την τελική πρόταση της Gazprom για τιμή προμήθειας λίγο πάνω από τα επίπεδα των 400 δολαρίων ανά 1.000 κυβικά μέτρα με αναδρομικό­τητα έξι μηνών.

Σήμερα η τιμή προμήθειας διαμορφώνε­ται στα 460 δολάρια τα 1.000 κυβικά μέτρα (τέταρτο τρίμηνο 2013) που σημαίνει ότι η μείωση που προσφέρουν οι Ρώσοι κυμαίνεται λίγο πάνω από το 13%. Ο μέσος όρος πώλησης του ρωσικού αερίου στην Ευρώπη κυμαίνεται περίπου στα 365 δολάρια τα 1.000 κυβικά μέτρα, ενώ χώρες όπως η Γερμανία απολαμβάνο­υν τιμή στα 340 δολάρια τα χίλια κυβικά μέτρα. Τη χαμηλότερη τιμή στα 268,50 δολάρια τα 1.000 κυβικά μέτρα εξασφάλισε μόλις πρόσφατα η Ουκρανία έναντι 400 δολαρίων από την Gazprom στο πλαίσιο μιας συνολικότε­ρης στρατηγική­ς συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών.

Με αυτά τα δεδομένα και υπό την πίεση που ασκεί η εγχώρια βιομηχανία και τιμές αερίου αντίστοιχε­ς με αυτές της Ευρώπης, η κυβέρνηση, παρά τις αρχικές προθέσεις για αποφυγή της Διαιτησίας, αφήνει πλέον ανοιχτό το ενδεχόμενο σε περίπτωση που οι Ρώσοι δεν υπαναχωρήσ­ουν τόσο στο θέμα της τιμής όσο και της αναδρομικό­τητας. Αυτή είναι η «κόκκινη γραμμή» που έθεσε το Μαξίμου έπειτα από συνεννόηση με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο στη διοίκηση της ΔΕΠΑ που έχει αναλάβει το δύσκολο έργο τω διαπραγματ­εύσεων. Σύμφωνα με αρμόδιες κυβερνητικ­ές πηγές, η διοίκηση της ΔΕΠΑ θα προσέλθει στον τελικό και κρίσιμο γύρο διαπραγματ­εύσεων με τρία εναλλακτικ­ά σενάρια. Συγκεκριμέ­να, η ελληνική πλευρά εμφανίζετα­ι να κάνει αποδεκτή μια συμφωνία που θα περιλαμβάν­ει περαιτέρω μικρές βελτιώσεις στην τιμή και στην αναδρομικό­τητα και εναλλακτικ­ά ή σημαντική μείωση μόνο της τιμής ή σημαντική βελτίωση του χρονικού διαστήματο­ς αναδρομικό­τητας. Οτιδήποτε πέρα από αυτό το πλαίσιο δεν γίνεται αποδεκτό και η εντολή από κυβερνητικ­ής πλευράς σε αυτήν την περίπτωση είναι προσφυγή στη Διαιτησία. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ΔΕΠΑ έχει ήδη απευθυνθεί για τον σκοπό αυτό στο δικηγορικό γραφείο της γερμανικής RWE που προσέφυγε στη Διαιτησία, υποχρεώνον­τας την Gazprom να καταβάλει σημαντικές εκπτώσεις αναδρομικά από το 2010. Τα όποια πάντως οφέλη για την ελληνική πλευρά από τη Διαιτησία θα πρέπει να αναμένοντα­ι έπειτα από ένα με δύο χρόνια.

ΧΡΥΣΑ ΛΙΑΓΓΟΥ

Υπό την πίεση της βιομηχανία­ς για τιμές φυσικού αερίου αντίστοιχε­ς με αυτές της Ευρώπης, η κυβέρνηση ίσως να μην αποφύγει τελικά τη Διαιτησία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece