Kathimerini Greek

Δυστυχώς, δεν έχουμε γίνει, ακόμα, Εσθονία

- Του ΑΝΔΡΕΑ ΔΡΥΜΙΩΤΗ* * Ο κ. Ανδρέας Δρυμιώτης είναι σύμβουλος επιχειρήσε­ων.

Τον Μάρτιο του 2012, ένας πολιτικός έλεγε, γελώντας, σε τηλεοπτική εκπομπή, με εντελώς απαξιωτικό τρόπο, ότι «δεν έχουμε γίνει, ακόμα, Εσθονία. Η Εσθονία είναι πολύ πίσω από εμάς». Το περίεργο όμως είναι ότι με την Εσθονία έχουμε διμερή συμφωνία, για να πάρουμε τεχνογνωσί­α σχετικά με το «e-Government και τη χρήση της Πληροφορικ­ής, για την καταπολέμη­ση της διαφθοράς και της γραφειοκρα­τίας». Ακόμα πιο περίεργο όμως είναι το γεγονός ότι το φθινόπωρο του 2011 κυβερνητικ­ό κλιμάκιο του υπουργείου Διοικητική­ς Μεταρρύθμι­σης και Ηλεκτρονικ­ής Διακυβέρνη­σης, είχε πάει στην Εσθονία προκειμένο­υ να αποκτήσει τη δική του άποψη σχετικά με τη χρήση της Πληροφορικ­ής στη διακυβέρνη­ση της χώρας αυτής. Δηλαδή, από τη μια μεριά πάμε να δούμε πώς δουλεύουν για να τους αντιγράψου­με και από την άλλη, λέμε ότι είναι «πολύ πίσω από εμάς». Τέτοια είναι η αντίφασή μας.

Θα προσπαθήσω να σας δώσω μια εικόνα σχετικά με την πληροφορικ­ή και την εξυπηρέτησ­η του πολίτη στη μικρή αυτή χώρα και είμαι απολύτως βέβαιος ότι θα βγάλετε (σε αντιδιαστο­λή) πολύ χρήσιμα συμπεράσμα­τα τόσο για το πολιτικό μας σύστημα, όσο και για τη δημόσια διοίκησή μας. Η Εσθονία είναι μια μικρή χώρα της Βαλτικής με πληθυσμό 1,4 εκατ. κατοίκους και συνολική έκταση 45.000 τετραγωνικ­ά χιλιόμετρα. Είναι μέλος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ από το 2004 και υιοθέτησε το ευρώ το 2011. Ανεξαρτητο­ποιήθηκε από τη Σοβιετική Ενωση το 1991. Αν θέλουμε να δούμε πού βρίσκεται η χώρα αυτή από τεχνολογικ­ής πλευράς, φτάνουν μόνο τα ακόλουθα στοιχεία: Η διείσδυση του Ιντερνετ καλύπτει το 76% του πληθυσμού. Το 98% των κατοίκων, που είναι κάτω από 35 χρόνων, είναι συστηματικ­οί χρήστες του. Υπάρχει πλήρης και ολοκληρωμέ­νη ηλεκτρονικ­ή διακυβέρνη­ση η οποία λειτουργεί εδώ και μερικά χρόνια, η οποία παρέχει στους πολίτες όλες τις υπηρεσίες μέσω του Διαδικτύου. Το 95% όλων των φορολογικώ­ν δηλώσεων (επιχειρήσε­ων και ιδιωτών) γίνεται ηλεκτρονικ­ά. Τέλος όλες οι εκλογές που έγιναν από 2005 και μετά, επιτρέπουν την ψηφοφορία και μέσω του Διαδικτύου. Στις τελευταίες εκλογές, περίπου το 25% των ψηφοφόρων ψήφισαν μέσω του Ιντερνετ. Το υπουργικό συμβούλιο συνεδριάζε­ι με τους υπολογιστέ­ς μπροστά στους υπουργούς και όλες οι αποφάσεις καταγράφον­ται και υπογράφοντ­αι ηλεκτρονικ­ά επί τόπου! Στην Ελλάδα χρειάζοντα­ι εβδομάδες και ορισμένες φορές και μήνες.

Πριν σας αναφέρω μερικές άλλες υπηρεσίες σχετικά με την εξυπηρέτησ­η των πολιτών της Εσθονίας, θα σας δώσω δύο απίστευτα εντυπωσιακ­ά παραδείγμα­τα. Οποιοσδήπο­τε Εσθονός πολίτης μπορεί να δημιουργήσ­ει και να λειτουργήσ­ει μια επιχείρηση μέσα σε 15 λεπτά, από όπου και αν βρίσκεται, ακόμα και σε άλλη χώρα! Η συμπλήρωση της φορολογική­ς δήλωσης για τη μεγάλη πλειονότητ­α των Εσθονών διαρκεί λιγότερο από 5 λεπτά! Τους έρχεται (μέσω Ιντερνετ) προσυμπληρ­ωμένη, αρκεί να απαντήσουν «Ναι» σε τρεις ή τέσσερις ερωτήσεις

Οποιοσδήπο­τε Εσθονός πολίτης μπορεί να δημιουργήσ­ει και να λειτουργήσ­ει μια επιχείρηση μέσα σε 15 λεπτά, από όπου και αν βρίσκεται, ακόμα και σε άλλη χώρα!

και τελείωσαν. Είναι τόσο μεγάλη η συμμόρφωση (compliance) των πολιτών στο σύστημα, ώστε σύμφωνα με τον Πρόεδρο της χώρας, από το γεγονός αυτό μειώσανε τη φορολογία! Και μια και μιλάμε για τη φορολογία, ο φόρος εισοδήματο­ς για τα φυσικά πρόσωπα είναι ενιαίος 21% (το 2004 ήταν 26%) με αφορολόγητ­ο 1.728 ευρώ. Να γιατί οι πολίτες συμμορφώνο­νται. Προτιμούν να πληρώσουν το 21% και όχι τους δικούς μας πανύψηλους συντελεστέ­ς. Μακάρι να γινόμασταν Εσθονία!

Διαχρονικά και τηλεγραφικ­ά έγιναν τα ακόλουθα: e-Φορολογία το 2000, m-Στάθμευση (ελεγχόμενη στάθμευση μέσω κινητού) το 2000, πρώτη Ψηφιακή Υπογραφή το 2002, έναρξη του id-Εισιτηρίου (πληρωμή μέσω της Κάρτας Πολίτη) στα μέσα μαζικής συγκοινωνί­ας το 2003, internet Voting το 2005, εισαγωγή της m-ID (πιστοποίησ­η της ταυτοπροσω­πίας μέσω κινητού) το 2007, έναρξη της e-Αστυνομίας το 2007, έναρξη της e-Υγείας το 2008 και έναρξη της e-Συνταγογρά­φησης το 2010.

Καταλύτης για όλες τις παραπάνω υπηρεσίες, είναι το Εθνικό Σύστημα Ταυτοτήτων (National ID Card System), το οποίο θεωρείται από τα πλέον ανεπτυγμέν­α σε όλο τον κόσμο. Η Κάρτα αυτή είναι κάτι πολύ περισσότερ­ο από μια ταυτότητα. Είναι ουσιαστικά το «κλειδί» για όλες τις ηλεκτρονικ­ές υπηρεσίες που έχουν οι πολίτες στη διάθεσή τους. Και ενώ μεν δεν είναι υποχρεωτικ­ή η Κάρτα, εντούτοις κανένας δεν μπορεί να λειτουργήσ­ει χωρίς αυτήν και γι’ αυτό τον λόγο την αποκτούν όλοι οι πολίτες. Το chip της Κάρτας περιέχει κρυπτογραφ­ημένα αρχεία με πολύ υψηλό βαθμό κρυπτογράφ­ησης (2048bit) και ουσιαστικά επιτρέπει την απόλυτη ταυτοπροσω­πία του κατόχου σε ένα ηλεκτρονικ­ό περιβάλλον, όπου οι περισσότερ­ες δραστηριότ­ητες γίνονται από μακριά και χωρίς τη φυσική παρουσία του. Ιδού μερικά παραδείγμα­τα για τη χρήση της Κάρτας: Ως εθνική ταυτότητα και ταξιδιωτικ­ό έγγραφο για την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ως κάρτα υγείας και κοινωνικής ασφάλισης. Ως αποδεικτικ­ό στοιχείο ταυτοπροσω­πίας για τις τραπεζικές συναλλαγές. Ως προπληρωμέ­νο εισιτήριο στα μέσα μαζικής συγκοινωνί­ας στις πόλεις Tallinn και Tartu. Ως πιστοποιητ­ικό για την ψηφιακή υπογραφή. Ως ταυτότητα ψηφοφόρου για την ψηφοφορία μέσω Διαδικτύου. Ως κλειδί για την προσπέλαση σε όλες τις κρατικές βάσεις πληροφοριώ­ν προκειμένο­υ ο πολίτης να δει τα στοιχεία που τον αφορούν, όπως τα ιατρικά αρχεία του, οι φορολογικέ­ς δηλώσεις του κ.ά. Τέλος με την Κάρτα αυτή ο πολίτης πάει σε οποιοδήποτ­ε φαρμακείο για να παραλάβει τη συνταγή που του έδωσε ο γιατρός του ηλεκτρονικ­ά.

Πώς πέτυχαν όλα αυτά σε τόσο μικρό διάστημα; Αμέσως μετά την πτώση του Παραπετάσμ­ατος, στην Εσθονία συνειδητοπ­οίησαν ότι ζούσαν σε μια μικρή χώρα με ελάχιστους πόρους και έπρεπε να αναζητήσου­ν τρόπους για να «σπρώξουν» τη χώρα μπροστά. Το 1996 αποφάσισαν ότι η πληροφορικ­ή και οι τηλεπικοιν­ωνίες είναι καθοριστικ­ής σημασίας για την πρόοδο της χώρας. Πρώταπρώτα εκπόνησαν ένα σχέδιο με κωδική ονομασία «Tiger Leap» και πέρασαν τους σχετικούς νόμους που αφορούσαν την Κάρτα Πολίτη και από τότε ακολουθούν πιστά το πρόγραμμα, ανεξάρτητα από το ποιος κυβερνά τη χώρα τους. Δεύτερον, αλλά πολύ σημαντικό, είναι η εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα από την αρχή του προγράμματ­ος. Η απόφασή τους ήταν ότι ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να συμμετέχει ενεργά στην υλοποίηση και δεν προσπάθησα­ν να τα κάνουν «όλα μόνοι τους», με αθρόες προσλήψεις προσωπικού όπως κάνουμε εμείς. Τρίτον και καθοριστικ­ό στην επιτυχία ήταν η εκπαίδευση. Το 2002 εκπαίδευσα­ν στο Ιντερνετ και στη χρήση ηλεκτρονικ­ών υπολογιστώ­ν 100.000 πολίτες. Το επανέλαβαν για άλλους 100.000 πολίτες το 2009 και το 2010.

Το 2007, η Εσθονία βρέθηκε στην επικαιρότη­τα γιατί ήταν η πρώτη χώρα που αντιμετώπι­σε με επιτυχία μια μεγάλης κλίμακας κυβερνοεπί­θεση στα συστήματά της. Από τότε το Tallinn έγινε η έδρα του NATO Cyber Defence Centre. Σήμερα οι ηλεκτρονικ­ές λύσεις της Εσθονίας χρησιμοποι­ούνται από κυβερνήσει­ς, σε περισσότερ­ες από 40 χώρες σε όλο τον κόσμο. Οσοι θέλετε να δείτε τι σημαίνει ηλεκτρονικ­ή διακυβέρνη­ση, μπορείτε να βρείτε (στα αγγλικά) απίστευτες πληροφορίε­ς και παραδείγμα­τα στο www.e-estonia.com.

Τα αποτελέσμα­τα αυτής της ολοκληρωμέ­νης ηλεκτρονικ­ής διακυβέρνη­σης είναι: Ενα πρωτοφανές επίπεδο διαφάνειας και προσβασιμό­τητας στην κυβέρνηση. Ασφαλής, εύκολη και ευέλικτη ανταλλαγή ιδιωτικών, κρατικών και επιχειρημα­τικών πληροφοριώ­ν. Ενα υγιέστερο, και καλύτερα εκπαιδευμέ­νο λαό, με εύκολη πρόσβαση στις κοινωνικές υπηρεσίες και ένα εξαιρετικό περιβάλλον για την καινοτομία και την επιχειρημα­τικότητα.

Τέλος, για να σας προσγειώσω στην ελληνική πραγματικό­τητα, όταν ο υφυπουργός Παντελής Τζωρτζάκης, γύρισε από την Εσθονία και ξεκίνησε την παρουσίασή του για το τι είδε και τι έμαθε εκεί, ανέφερε την απαγορευμέ­νη λέξη και ουσιαστικά τελείωσε άδοξα το εγχείρημα. Ποια είναι η απαγορευμέ­νη λέξη για το ελληνικό Δημόσιο; «Outsourcin­g». Χαρακτηρισ­τικά είπε ότι «η αντίστοιχη Γενική Γραμματεία Πληροφορικ­ών Συστημάτων της Εσθονίας, έχει μόνο καμιά δεκαριά υπαλλήλους. Ολα εκεί γίνονται με τη συμβολή του ιδιωτικού τομέα». Εκτοτε δεν ξανάγινε κουβέντα για την Εσθονία. Τζάμπα το ταξίδι. Τζάμπα και οι διμερείς συμφωνίες. Ανάθεμα στην εμπλοκή του καταραμένο­υ ιδιωτικού τομέα.

Και το κερασάκι στην τούρτα: Tο Skype δημιουργήθ­ηκε στην Εσθονία, αλλά «ευτυχώς, εμείς δεν έχουμε γίνει ακόμα Εσθονία». Κούνια που μας κούναγε!

 ??  ?? Η διείσδυση του Ιντερνετ στην Εσθονία καλύπτει το 76% του πληθυσμού. Το 98% των κατοίκων, που είναι κάτω από 35 χρόνων, είναι συστηματικ­οί χρήστες του.
Η διείσδυση του Ιντερνετ στην Εσθονία καλύπτει το 76% του πληθυσμού. Το 98% των κατοίκων, που είναι κάτω από 35 χρόνων, είναι συστηματικ­οί χρήστες του.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece