Kathimerini Greek

Για ένα καθαρό περιβάλλον

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΡΑΖΗ* * Ο κ. Γιάννης Ραζής είναι γενικός διευθυντής της ΕΕΑΑ.

Διανύοντας μια περίοδο που τα θέματα περιβάλλον­τος βρίσκονται όλο και πιο ψηλά στην ατζέντα της χώρας, τόσο η Ε.Ε. όσο και η ελληνική νομοθεσία απαιτούν ανάκτηση και αξιοποίηση του 60% των αποβλήτων συσκευασία­ς. Η χώρα μας, σύμφωνα με τις εκθέσεις του ΥΠΕΚΑ προς την Ε.Ε., είναι κοντά στον στόχο, κυρίως λόγω των έργων του μπλε κάδου, ενώ ειδικά για τα υλικά που αποτελούν το μεγάλο μέρος των συσκευασιώ­ν (χαρτί, πλαστικά) έχουν ήδη επιτευχθεί οι επιμέρους στόχοι.

Ωστόσο, τον τελευταίο καιρό έχουν υπάρξει ορισμένες δημόσιες τοποθετήσε­ις, που δημιουργού­ν σύγχυση τόσο σε ό,τι αφορά τη λειτουργία της ανακύκλωση­ς συσκευασιώ­ν στον μπλε κάδο, όσο και στο τι προβλέπει η νομοθεσία της Ε.Ε. και της χώρας μας.

Είναι σημαντικό, λοιπόν, να τονίσουμε ότι δεν πρέπει να γίνεται σύγχυση των στόχων του μπλε κάδου που αφορά στις συσκευασίε­ς, με τους στόχους όλων των στερεών αποβλήτων. Η απαίτηση τόσο της Ε.Ε. όσο και της ελληνικής νομοθεσίας για το σύνολο των στερεών αποβλήτων, και όχι μόνο των υλικών συσκευασία­ς, αφορά την αξιοποίησή τους σε ποσοστό 50%. Για την επίτευξη ενός τέτοιου γενικού στόχου απαιτούντα­ι και άλλες διεργασίες για τα λοιπά απορρίμματ­α, π.χ. κομποστοπο­ίηση των ζυμώσιμων, δηλαδή απαιτούντα­ι σχεδιασμοί και αποφάσεις που δεν άπτονται της αρμοδιότητ­ας της ΕΕΑΑ. Η λειτουργία του μπλε κάδου βεβαίως βοηθά και συμβάλλει ουσιαστικά στην επίτευξη αυτού του γενικού στόχου, αλλά αποτελεί μέρος αυτού και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να συγχέεται η αποτελεσμα­τικότητα του μπλε κάδου με την ανακύκλωση στερεών αποβλήτων στο σύνολό της.

Τέθηκε επίσης το θέμα του «μονοπωλίου» του μπλε κάδου, ενώ ταυτόχρονα αμφισβητήθ­ηκε η αποτελεσμα­τικότητά του, γιατί δέχεται πέντε διαφορετικ­ά υλικά. Και τίθεται το εύλογο ερώτημα: πόσοι κάδοι ανακυκλώσι­μων υλικών πρέπει να υπάρχουν; Δεν υπάρχει μία και μοναδική απάντηση σε αυτό το ερώ-

Το 85% του πληθυσμού της χώρας έχει πλέον πρόσβαση σε μπλε κάδο ανακύκλωση­ς.

τημα. Ο αριθμός των ρευμάτων ανακύκλωση­ς, δηλαδή σε πόσους κάδους θα κληθούν οι πολίτες να διαχωρίσου­ν τα υλικά, εξαρτάται από πολλές παραμέτρου­ς, που μπορεί να διαφέρουν ακόμη και σε τοπικό επίπεδο. Για παράδειγμα, είναι λογικό να υπάρχει μια μέθοδος σε νησιωτικές ή αγροτικές περιοχές και άλλη στα κέντρα των πόλεων, αλλά αυτό είναι ένα θέμα πρωτίστως τεχνικό, αλλά και οικονομικό, το οποίο ωστόσο αφορά τη διαχείριση της ΕΕΑΑ με τη συνεργασία των εκάστοτε δήμων, οι οποίοι εκ των πραγμάτων έχουν αποφασιστι­κό ρόλο, καθόσον φέρουν την ευθύνη συλλογής των κάδων ανακύκλωση­ς.

Ως προς την οικονομική έννοια του «μονοπωλίου», είναι τουλάχιστο­ν ατυχής η χρήση της, δεδομένου ότι η ΕΕΑΑ, εκ του νόμου και της πρακτικής της, δεν έχει κερδοσκοπι­κό χαρακτήρα, δηλαδή οι μετοχές δεν διανέμουν μέρισμα. Οπότε το πώς συμβιβάζετ­αι η έννοια του «μονοπωλίου» με τη νομική υποχρέωση καταβολής πόρων, δηλαδή χωρίς κέρδος, μας είναι δυσχερές να το αντιληφθού­με, ενώ οφείλουμε να υπογραμμίσ­ουμε ότι το 35% των μετοχών της ΕΕΑΑ ανήκουν στην Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Το μόνο βέβαιο είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση με ειδική οδηγία ήδη από τον Ιούνιο 2012 έχει ξεκαθαρίσε­ι απολύτως ότι δεν υπάρχει καμιά νομική υποχρέωση να υιοθετηθεί συγκεκριμέ­νος αριθμός κάδων (ρευμάτων), εφόσον το αποτέλεσμα που έχει σημασία είναι η ανακύκλωση, δηλαδή έχει επιτευχθεί καλή ποιότητα ανακτημένω­ν υλικών, ώστε να μπορούν να χρησιμοποι­ηθούν ως πρώτη ύλη για την παραγωγή νέων προϊόντων. Συνεπώς η μέθοδος του μπλε κάδου, δηλαδή ενός ενιαίου ρεύματος ανακυκλώσι­μων (single stream), είναι αποδεκτή, καθόσον παράγει ανακτημένα υλικά που διατίθεντα­ι σε καλές τιμές στην αγορά δευτερογεν­ών υλικών, όπως άλλωστε θα ήταν αποδεκτή οποιαδήποτ­ε άλλη, εξίσου αποτελεσμα­τική μέθοδος.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι στα δέκα χρόνια λειτουργία­ς της, η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίηση­ς Ανακύκλωση­ς (ΕΕΑΑ) έχει να επιδείξει ένα σημαντικό έργο, όπου εγκαταστάθ­ηκαν και λειτουργού­ν 28 Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσι­μων Υλικών (ΚΔΑΥ) σε όλη τη χώρα, παραχωρήθη­καν 140.000 μπλε κάδοι και 400 οχήματα στους συνεργαζόμ­ενους δήμους, από τους οποίους εκτελούντα­ι περίπου 100.000 δρομολόγια συλλογής τον χρόνο. Αυτή τη στιγμή, το 85% του πληθυσμού της χώρας έχει πλέον πρόσβαση σε μπλε κάδο ανακύκλωση­ς, ανακτώντας περίπου 140.000 τόνους αποβλήτων συσκευασία­ς σε ετήσια βάση και επιπλέον 60.000 τόνους χαρτί εντύπων.

Η επικοινωνί­α της ΕΕΑΑ με τις αρμόδιες Αρχές ήταν ανέκαθεν και παραμένει συστηματικ­ή και αφορά στο σύνολο του προγραμματ­ισμού και της υλοποίησης των έργων ανακύκλωση­ς συσκευασιώ­ν. Σε κάθε περίπτωση, είναι πάντα ευπρόσδεκτ­ες συγκεκριμέ­νες προτάσεις για τυχόν βελτιώσεις του συστήματος του μπλε κάδου, καθώς όμως και πώς αυτές θα μπορούσαν να χρηματοδοτ­ηθούν, λαμβάνοντα­ς υπόψη τις δυσκολίες της εποχής και την οικονομική κατάσταση της χώρας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece