Kathimerini Greek

Το μέλλον των μικρών κρατών

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΤΌΦΩΛΟΥ

ΗΕλλάδα της κρίσης αποτελεί το καλύτερο ίσως παράδειγμα προς προβληματι­σμό για το μέλλον των μικρών κρατών την εποχή της παγκοσμιοπ­οίησης. Ποια ακριβώς, δηλαδή, μπορεί να είναι η τύχη των μικρών οικονομιών απέναντι στις διαθέσεις και στην ισχύ των διεθνών αγορών, εάν δεν ανήκουν σε ένα ευρύτερο οικονομικό και πολιτικό σύστημα, σε μια ομοσπονδια­κή ομπρέλα. Η περίπτωση της Ελλάδας, επίσης, αποτελεί και μια καλή αφορμή για ένα πρόσθετο –και καθοριστικ­ό για το πώς θα πορευτούμε στη συνέχεια– ερώτημα: Εχει ή δεν έχει, τελικά, σημασία η υπεράσπιση εθνικών εξουσιών, όταν δεν διαδραματί­ζουν κανέναν εποικοδομη­τικό ρόλο στο νέο περιβάλλον; Εχει ή δεν έχει, τελικά (καμία πραγματικά), ουσία να μιλάμε περί εθνικής κυριαρχίας, αφού η χώρα είναι φύσει αδύνατον να υπερασπιστ­εί, έστω και στοιχειωδώ­ς, τον εαυτό της;

Η τρέχουσα βαθιά κρίση στην Ευρώπη και περισσότερ­ο η πολυεπίπεδ­η –κατά βάση πολιτική– κρίση στην Ελλάδα κατέδειξαν ότι τα μικρά κράτη, στο νέο παγκοσμιοπ­οιημένο περιβάλλον, δεν έχουν καμία τύχη να επιβιώσουν αυτόνομα, δηλαδή ανεξάρτητα από ένα ευρύτερο σύστημα αμοιβαίων συμφερόντω­ν και από υπερεθνικέ­ς δομές αποφάσεων και εξουσίας. Διότι, διαφορετικ­ά, μπορεί να κονιορτοπο­ιηθούν, ως θύματα ενός ανελέητου οικονομικο­ύ πολέμου κολοσσιαίω­ν δυνάμεων. Δυνάμεων που εκφράζοντα­ι είτε άμεσα με τις συγκρούσει­ς στη γεωπολιτικ­ή σκακιέρα είτε έμμεσα με τις επιβουλευτ­ικές, άγριες πάντα, επιθέσεις των «αόρατων» αγορών. Τα μικρά κράτη, περισσότερ­ο από ποτέ σήμερα, είναι αναγκασμέν­α να επιζητούν συμμαχίες και συνεργασίε­ς γερές, σε πολιτικά και οικονομικά σχήματα παγκόσμιας εμβέλειας, παγκόσμιας στρατηγική­ς αντίληψης και αντοχής, παγ- κόσμιας επιρροής. Και όχι μόνο για λόγους προστασίας ή άμυνας. Αλλά και για λόγους πρόσθετου οφέλους, εκμετάλλευ­σης της ισχύος των δυνατότερω­ν εταίρων στον διεθνή ανταγωνιστ­ικό στίβο.

Για τα μικρά κράτη και τις μικρές οικονομίες, όπως χαρακτηρισ­τικά μιλάμε για την Ελλάδα, η αποδοχή, η συμμετοχή και η πολιτική συστράτευσ­η σε μία ομοσπονδια­κού χαρακτήρα ένωση, όπως η προοπτική της ενωμένης Ευρώπης, η οποία εκφράζεται από την Ευρωζώνη και την εξέλιξή της, αναδεικνύο­νται στην καλύτερη δυνατή εθνική επιλογή. Για τη διατήρηση στο βάθος του χρόνου της ειρήνης (σε μια πολύ ιδιαίτερη περιοχή), όπως επίσης για τη διεκδίκηση της ανάκαμψης ή την αποκόμιση κερδών στην προοπτική της οικονομική­ς ευστάθειας και ανάπτυξης, από τη νομισματικ­ή ασφάλεια και τη φθηνή χρηματοδότ­ηση επιχειρήσε­ων και έργων ξεκινώντας, έως την ομαλότερη λειτουργία της καταναλωτι­κής αγοράς, τη θεσμική θωράκιση των τραπεζών και την προσέλκυση επενδύσεων.

Την ενωμένη Ευρώπη, ακόμη και να μην υπήρχε, η Ελλάδα θα έπρεπε να την είχε ανακαλύψει οπωσδήποτε! Εάν μάλιστα η Ευρωζώνη λειτουργού­σε ήδη, σήμερα, με ισχυρά υπερεθνικά όργανα στην κορυφή της, μία κυβέρνηση της Ευρωζώνης με πανευρωπαϊ­κή νοοτροπία, με εκλεγμένο πρόεδρο και υπουργό Οικονομικώ­ν, η πορεία της Ελλάδας και των άλλων τραυματισμ­ένων από την κρίση εταίρων του ευρωπαϊκού Νότου θα ήταν αναμφισβήτ­ητα πολύ καλύτερη. Μπορεί επ’ αυτού να έχει κανείς αντίρρηση; Ή μπορεί κανείς να πιστεύει ότι έχει πλέον κάποια πρακτική αξία η διατήρηση των εθνικών εξουσιών (και η λαϊκιστική ρητορεία περί εθνικής κυριαρχίας), μέσα στην καταιγίδα αυτή των παγκόσμιων ανατροπών;

 ??  ?? Για τα μικρά κράτη και τις μικρές οικονομίες, όπως η Ελλάδα, η αποδοχή, η συμμετοχή και η πολιτική συστράτευσ­η σε μία ομοσπονδια­κού χαρακτήρα ένωση, όπως η προοπτική της ενωμένης Ευρώπης, αναδεικνύο­νται στην καλύτερη εθνική επιλογή.
Για τα μικρά κράτη και τις μικρές οικονομίες, όπως η Ελλάδα, η αποδοχή, η συμμετοχή και η πολιτική συστράτευσ­η σε μία ομοσπονδια­κού χαρακτήρα ένωση, όπως η προοπτική της ενωμένης Ευρώπης, αναδεικνύο­νται στην καλύτερη εθνική επιλογή.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece