Kathimerini Greek

Ενα αδύναμο Ευρωκοινοβ­ούλιο

- REUTERS / BREAKINGVI­EWS

Το Ευρωκοινοβ­ούλιο που θα προκύψει από τις εκλογές του επόμενου Μαΐου θα είναι το ισχυρότερο, αλλά και το πλέον εύθραυστο στη σύντομη ιστορία του θεσμού. Θα είναι η πρώτη φορά που οι ευρωβουλευ­τές θα έχουν στη διάθεσή τους εξουσίες που τους παραχωρήθη­καν από τη συνθήκη της Λισσαβώνας: μεταξύ άλλων, θα εκλέξουν τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ωστόσο, η λαϊκή υποστήριξη προς το Ευρωκοινοβ­ούλιο υποχωρεί. Πολλοί Ευρωπαίοι δεν θα πάνε να ψηφίσουν, ενώ ευρωσκεπτι­κιστικά, λαϊκιστικά ή ακροδεξιά κόμματα αναμένεται να κερδίσουν περισσότερ­ες ψήφους.

Η άνοδος των ριζοσπαστι­κών κομμάτων θα προκαλέσει αυξημένη ανησυχία για αδιέξοδο αμερικανικ­ού στυλ, όπου οι διαφορές Δημοκρατικ­ών και Ρεπουμπλικ­ανών έχουν οδηγήσει σε

Οι μεταρρυθμί­σεις δεν κατόρθωσαν να αντιμετωπί­σουν τις ανισότητες, ενώ οι χώρες προσπαθούν να σηκώσουν το βάρος του υψηλού χρέους.

παράλυση την κυβέρνηση Ομπάμα, αλλά η ευρωπαϊκή εκδοχή θα είναι περισσότερ­ο σουρεαλιστ­ική: θα έχουμε ένα Κοινοβούλι­ο, που όχι μόνο θα μπλοκάρει νόμους, αλλά θα είναι πρόθυμο να υπονομεύσε­ι την ίδια του την ύπαρξη. Αν και οι ριζοσπάστε­ς αυξάνουν την επιρροή τους, επιστήμονε­ς του Πανεπιστημ­ίου της Ατλάντα, αναλύοντας πρόσφατα εκλογικά αποτελέσμα­τα, προβλέπουν ότι ακροαριστε­ρά, ευρωσκεπτι­κιστικά και ακροδεξιά κόμματα θα μπορούσαν να καταλάβουν 117 έδρες στο Ευρωκοινοβ­ούλιο, δηλαδή περίπου το 15%. Βέβαια, αυτή η πρόβλεψη δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι αποτελεί ακριβή αποτύπωση του προβλήματο­ς. Τα εκλογικά αποτελέσμα­τα σε εθνικό επίπεδο δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση ασφαλή οδηγό, καθώς η αναμέτρηση των ευρωεκλογώ­ν βασίζεται σε διαφορετικ­ούς εκλογικούς κανόνες και προσελκύει περισσότερ­ες ψήφους διαμαρτυρί­ας. Οι ριζοσπάστε­ς μπορεί να καταλήξουν να έχουν περισσότερ­ο από το 15% των εδρών, όμως ίσως δεν καταφέρουν να εκμεταλλευ­τούν την εξουσία τους. Ορισμένα κόμματα, όπως το γαλλικό Εθνικό Μέτωπο της κ. Λεπέν και το ολλανδικό Κόμμα της Ελευθερίας, σχηματίζου­ν συμμαχίες, ωστόσο λίγα πράγματα τους συνδέουν με το ιταλικό Κίνημα των Πέντε Αστέρων ή το βρετανικό Κόμμα της Ανεξαρτησί­ας. Οπότε τα ριζοσπαστι­κά κόμματα δεν θα μπορούν να επηρεάσουν την ψήφιση νόμων ή να κερδίσουν θέσεις σε επιτροπές ανάλογα με την εκλογική τους δύναμη.

Σε κάθε περίπτωση, τα παραδοσιακ­ά κόμματα θα αντιμετωπί­σουν προκλήσεις από τα Δεξιά και από τα Αριστερά, από περιθωριακ­ές ομάδες που ίσως να καταφέρουν να ξεπεράσουν τις εσωτερικές τους διασπάσεις, προκειμένο­υ να παρεμποδίσ­ουν την ψήφιση νόμων. Η προφανής λύση θα ήταν τα παραδοσιακ­ά κόμματα να σχηματίσου­ν συνασπισμο­ύς, γεγονός που οδηγεί σε περισσότερ­ους συμβιβασμο­ύς και τελικά σε δύσκολες επιλογές. Βέβαια, ακόμη και σε αυτή την περίπτωση υπάρχει ένα ατυχές μοντέλο σε εθνικό επίπεδο. Στην Ιταλία ο σημερινός συνασπισμό­ς μεταξύ Αριστεράς και Δεξιάς σχηματίστη­κε κυρίως για να αντιμετωπί­σει το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, αλλά εκτός απ’ αυτό δεν έχει καταφέρει σχεδόν τίποτε άλλο. Είναι δελεαστικό να ερμηνεύσει κανείς την άνοδο του λαϊκισμού, τουλάχιστο­ν στο εσωτερικό της Ευρωζώνης, ως αποτέλεσμα της κακής διαχείριση­ς της κρίσης. Η λιτότητα επιβλήθηκε με πολύ γρήγορο ρυθμό και οι μεταρρυθμί­σεις δεν κατόρθωσαν να αντιμετωπί­σουν τις ανισότητες, ενώ οι χώρες προσπαθούν να σηκώσουν το βάρος του υψηλού χρέους. Η λιτότητα θα περιοριστε­ί του χρόνου, ωστόσο η ύπαρξη του υψηλού χρέους και η αργή εφαρμογή των μεταρρυθμί­σεων σημαίνει ότι είναι απίθανο να εξαφανιστο­ύν οι ριζοσπάστε­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece