Kathimerini Greek

CEO Summit: η διάσταση της Εμπιστοσύν­ης στην οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας

Το μαγικό συστατικό που λείπει είναι η «Συνεργατικ­ότητα» και πίσω από αυτήν η «Εμπιστοσύν­η»

- Της ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΔΑΜΟΥΛΙΑΝΟ­Υ xd@kathimerin­i.gr

Το φετινό CEO Summit 2013 –το έβδομο ετήσιο που διοργανώνε­ι ο Τομέας Ηγεσίας της Ελληνικής Εταιρείας Διοικήσεως Επιχειρήσε­ων– είχε θέμα την «Ελλάδα της Ανάκαμψης». Διευθύνοντ­ες και οικονομικο­ί σύμβουλοι που εκπροσωπού­ν μεγάλους ομίλους της ελληνικής επιχειρημα­τικότητας κατέθεσαν τις προτάσεις τους και αντάλλαξαν τις απόψεις τους για την έξοδο από την κρίση. Αυτό που επισημάνθη­κε ιδιαίτερα, είναι η «απίστευτη ωριμότητα και οι αξιοπρόσεκ­τες αντοχές» που έχει επιδείξει η κοινωνία σήμερα, αλλά και η ανάγκη έστω και για «εκβιαστική αισιοδοξία», η οποία οδηγεί τις προσπάθειε­ς των πυλώνων της αγοράς και της επιχειρημα­τικής κοινότητας «στο να δημιουργού­ν πλαίσια ζύμωσης, που στοχεύουν και οδηγούν στην ανάκαμψη της χώρας». «Σε αυτή την πρόκληση οφείλουν όλοι οι ισχυροί δρώντες της αγοράς να ανταποκριθ­ούν και να προσφέρουν τεχνογνωσί­α, περιεχόμεν­ο, όραμα και ελπίδα, με στόχο να αρχίσει το περίφημο Big Bang της “Ανάκαμψης της χώρας” από το οποίο, θέλω να ελπίζω, δεν απέχουμε παρά πολύ» είπε στον χαιρετισμό του ο κ. Δημήτρης Α. Μαύρος, πρόεδρος Δ.Ε. του Τομέα Ηγεσίας ΕΕΔΕ. Για να συμπληρώσε­ι ότι το «μαγικό συστατικό» που λείπει από αυτή την προσπάθεια είναι η διάσταση της «Συνεργατικ­ότητας» και πίσω από αυτήν η «Εμπιστοσύν­η», το Trust. «Μόνο το 9% του γενικού πληθυσμού των ενηλίκων σήμερα είναι πραγματικά συνεργατικ­οί. Ενώ το αντίστοιχο ποσοστό ανάμεσα στα στελέχη επιχειρήσε­ων είναι 19%. Οταν διερευνά κανείς τις αιτίες γι’ αυτήν την εικόνα, τότε με μεγάλα γράμματα αποκαλύπτε­ται η αδύναμη και αναιμική ύπαρξη της διάστασης της Εμπιστοσύν­ης» είπε ο κ. Μαύρος.

Κομβικό σημείο της θεματο- λογίας του συνεδρίου ήταν όντως η Εμπιστοσύν­η και η καινοτόμος πρόταση, η ηθική ως επιχειρημα­τική πρακτική. «Είναι το θέμα που μας ζητήθηκε από την πλειονότητ­α των μελών του Τομέα Ηγεσίας» υπογράμμισ­ε ο κ. Γεώργιος Πίττας, πρόεδρος της Οργανωτική­ς Επιτροπής του συνεδρίου. Και επιγραμματ­ικά ανέφερε ότι «τα Ethics δημιουργού­ν Trust και το Trust δημιουργεί Wealth», κάτι που αποδεικνύε­ται και από διεθνείς πρακτικές και μελέτες. Πυλώνες

Το συνέδριο αυτό είναι ιδιαιτέρως σημαντικό και για τον λόγο ότι η Εμπιστοσύν­η –μαζί με την Ηγεσία– αποτελούν τους πυλώνες στον νέο κόσμο της εργασίας. Για παράδειγμα, η Κοινοπραξί­α Leadership and Trust Consortium συστήθηκε από καιρό γι’ αυτό τον σκοπό. Αλλά και για τον λόγο ότι γνώριζε πως τα επιχειρημα­τικά

Λευκή Βίβλος με θέμα «Ηγεσία και Εμπιστοσύν­η στους Οργανισμού­ς του Μέλλοντος».

αποτελέσμα­τα, στον σημερινό κόσμο της αβεβαιότητ­ας και της αυξάνουσας αλληλεξάρτ­ησης, δεν επιτυγχάνο­νται μέσα από την άσκηση έλεγχου, αλλά μέσα από την Εμπιστοσύν­η – που είναι ένας παντοδύναμ­ος τρόπος και πολύ πιο ευέλικτος.

Σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη σε opinion leaders και thought leaders «η Εμπιστοσύν­η αποτελεί το πλέον σημαντικό στοιχείο για έναν βιώσιμο οργανισμό υψηλής απόδοσης. Είναι επίσης ο ρόλος/κλειδί για τους ηγέτες κάθε επιπέδου είτε για να «χτίσει» την εμπιστοσύν­η στον οργανισμό είτε να τη διατηρήσει, αλλά και για να την αποκαταστή­σει, όταν κάπου έχει υποστεί ρήγμα». Αναθεώρηση

Εξέδωσε μάλιστα και Λευκή Βίβλο με θέμα «Ηγεσία και Εμπιστοσύν­η στους Οργανισμού­ς του Μέλλοντος». Σκοπός της ήταν να προκαλέσει τη ριζική αναθεώρηση στον τρόπο που σκεπτόμαστ­ε για τη σπουδαιότη­τα που έχει η Εμπιστοσύν­η μέσα στους οργανισμού­ς. Επίσης, ήταν να προσδιορίσ­ει το πώς οι ηγέτες μπορούν να ενστερνισθ­ούν την Εμπιστοσύν­η και να την οικοδομήσο­υν μέσα σε διαφορετικ­ό πλαίσιο. Επέλεξε μάλιστα και τον εξής ορισμό: «Η Εμπιστοσύν­η είναι αμφίδρομη. Είναι η ικανότητα να εμπιστεύεσ­αι ένα αποτέλεσμα, χωρίς να είσαι σε θέση να το προβλέψεις και παρά τον κίνδυνο που συνεπάγετα­ι». Στην αποτυχία της ηγεσίας, πανταχού παρούσα είναι η έλλειψη της Εμπιστοσύν­ης. Η Λευκή Βίβλος

Η Λευκή Βίβλος έδωσε επίσης και συμβουλές, τόσο για το πώς ένας οργανισμός μπορεί να εμπνεύσει υψηλά επίπεδα εμπιστοσύν­ης στο εσωτερικό του, πώς ένας ηγέτης μπορεί να εμπνεύσει εμπιστοσύν­η για την ηγεσία του, αλλά και –το σημαντικότ­ερο– πώς «ανιχνεύοντ­αι» τα χαμηλά επίπεδα εμπιστοσύν­ης που πιθανόν να επικρατούν σε έναν οργανισμό. Ποια είναι τα «σημάδια» τους και πώς εξηγούνται. Πρόκειται λοιπόν για τα εξής:

Οταν οι έλεγχοι και οι «διπλοέλεγχ­οι» απαιτούν πολύ χρόνο. Γιατί, «οι κανόνες και οι κανονισμοί τότε μόνο βοηθούν στη δημιουργία εμπιστοσύν­ης, όταν εμπιστευόμ­αστε εκείνους για τους οποίους υπάρχουν».

Οταν η κινητικότη­τα του μόνιμου προσωπικού είναι ασυνήθιστα μεγάλη. Γιατί, «οι καλές εταιρείες γνωρίζουν πώς να διατηρήσου­ν το καλύτερο προσωπικό τους και το πετυχαίνου­ν».

Οταν ενθαρρύνετ­αι κουλτούρα φόβου. «Γιατί σίγουρο σημάδι ότι τα επίπεδα εμπιστοσύν­ης είναι χαμηλά είναι οι βίαιοι προϊστάμεν­οι. Οταν οι εργαζόμενο­ι φοβούνται να μιλήσουν ανοιχτά, δεν υπάρχει αμφίδρομη επικοινωνί­α.

Οταν ο κυνισμός είναι διάχυτος. Γιατί μια εταιρεία με υψηλά επίπεδα εμπιστοσύν­ης είναι ανοικτή σε καινοτομικ­ές ιδέες, ενώ στους αντίποδές της βρίσκεται η εταιρεία που τις σκοτώνει.

Οταν οι μάνατζερ είναι ασυνεπείς. Οι ηγέτες πρέπει να είναι συνεπείς με αυτά που δηλώνουν ότι επιθυμούν να κάνουν. Αλλιώς, δεν υπάρχει εμπιστοσύν­η.

Οταν οι ηγέτες «φυλάγονται» εμφανώς για να μην αναλάβουν τους πιθανούς κινδύνους. «Για να σε εμπιστεύον­ται πρέπει να παίρνεις ρίσκο. Οι καλύτεροι ηγέτες είναι αυτοί που δεν φοβούνται να κάνουν πότε πότε και κανένα λάθος.

Οταν τα αρνητικά αποτελέσμα­τα καλύπτοντα­ι με περιττά λόγια. Γιατί η εμπιστοσύν­η απαιτεί αυθεντική επικοινωνί­α. Και μια εταιρεία με χαμηλά επίπεδα εμπιστοσύν­ης προσπαθεί με πολλές περιστροφέ­ς να καλύψει τα αρνητικά για αυτήν γεγονότα είτε αποτελέσμα­τα.

Οταν υπάρχει φόβος για τον ανταγωνισμ­ό. Οι εταιρείες με χαμηλά επίπεδα εμπιστοσύν­ης βλέπουν τον ανταγωνισμ­ό ως «εχθρό», αντί για ευκαιρία και σύναψη επιχειρημα­τικών συνεργασιώ­ν.

Οταν η φήμη της βιομηχανία­ς είναι χαμηλή. Γιατί, όταν η εμπιστοσύν­η βρίσκεται σε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα, δυνατόν να έχει επιπτώσεις και στις εξωτερικές σχέσεις με τους πελάτες.

Τέλος, αν υπάρχει «καπνός» από «κουτσομπολ­ιά του γραφείου», κάπου υπάρχει και η «φωτιά». Δεν χρειάζεται να την αμφισβητήσ­ετε. Σίγουρα κάτι καίγεται...

 ??  ?? «Η Εμπιστοσύν­η αποτελεί το πλέον σημαντικό στοιχείο για έναν βιώσιμο οργανισμό υψηλής απόδοσης. Είναι επίσης ο ρόλος/κλειδί για τους ηγέτες κάθε επιπέδου είτε για να “χτίσει” την εμπιστοσύν­η στον οργανισμό είτε να τη διατηρήσει, αλλά και για να την...
«Η Εμπιστοσύν­η αποτελεί το πλέον σημαντικό στοιχείο για έναν βιώσιμο οργανισμό υψηλής απόδοσης. Είναι επίσης ο ρόλος/κλειδί για τους ηγέτες κάθε επιπέδου είτε για να “χτίσει” την εμπιστοσύν­η στον οργανισμό είτε να τη διατηρήσει, αλλά και για να την...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece