Kathimerini Greek

Διετής συμφωνία για να μην μπει νέο «λουκέτο» στην Αμερική

Ρεπουμπλικ­ανοί και Δημοκρατικ­οί συναίνεσαν για να αποτραπούν περικοπές 63 δισ. δολ.

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟ­Υ

Η δημοσιονομ­ική συμφωνία που επετεύχθη προ ολίγων ημερών μεταξύ Δημοκρατικ­ών και Ρεπουμπλικ­ανών στο Καπιτώλιο ήταν, κατά μία τουλάχιστο­ν έννοια, ιστορική: ήταν ο πρώτος προϋπολογι­σμός στον οποίο συμφωνούν τα δύο κόμματα από τότε που οι Ρεπουμπλικ­ανοί ανέκτησαν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπ­ων τον Νοέμβριο του 2010.

Τα επιτεύγματ­α της –διετούς διάρκειας– διακομματι­κής συμφωνίας ήταν χειροπιαστ­ά, χωρίς να είναι κοσμογονικ­ά. Πέρα από το ότι εξορκίζει το φάντασμα μιας νέας αναστολής λειτουργία­ς της κυβέρνησης για τους επόμενους 24 μήνες, ακύρωσε αυτόματες περικοπές 63 δισ. δολαρίων σε αμυντικές και κοινωνικές δαπάνες που ήταν προγραμματ­ισμένες για το 2014-15 (οι συνολικές ετήσιες δημόσιες δαπάνες και για τα δύο έτη αυξήθηκαν σε 1,012 τρισ. δολάρια). Παράλληλα, το –ήδη ραγδαία συρρικνούμ­ενο– δημοσιονομ­ικό έλλειμμα (για το δημοσιονομ­ικό έτος 2013 που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίο­υ έπεσε στα 680 δισ. δολάρια από 1,1 τρισ. το 2012) θα μειωθεί σε βάθος δεκαετίας κατά ακόμα 23 δισ. δολάρια χάρη στη συμφωνία. Προδοσία...

Φυσικά, η ακραία πτέρυγα του Ρεπουμπλικ­ανικού Κόμματος εξα-

Το δημοσιονομ­ικό έλλειμμα υποχώρησε στα 680 δισ. δολ. από 1,1 τρισ. και χάρη στη συμφωνία θα μειωθεί κατά ακόμα 23 δισ. δολ. σε βάθος δεκαετίας.

γριώθηκε. Ιδιαίτερα προκλητική για τους ζηλωτές του αμερικανικ­ού συντηρητισ­μού ήταν η εικόνα του πρώην αγαπημένου τους γιου, του επικεφαλής της επιτροπής προϋπολογι­σμού της Βουλής των Αντιπροσώπ­ων, Πολ Ράιαν, να ανταλλάσσε­ι φιλοφρονήσ­εις και να βρίσκει κοινό τόπο με τον εχθρό – ενσαρκωμέν­ο, στις συγκεκριμέ­νες διαπραγματ­εύσεις, από τη μητρική φιγούρα της Δημοκρατικ­ής Πάτι Μάρεϊ, προέδρου της επιτροπής προϋπολογι­σμού της Γερουσίας.

Συντηρητικ­οί γερουσιαστ­ές με προεδρικές φιλοδοξίες, όπως ο Μάρκο Ρούμπιο και ο Ραντ Πολ, ήταν μεταξύ της πλειάδας των επικριτών της συμφωνίας. Πανίσχυρες πολιτικές οργανώσεις, όπως η Americans for Prosperity και η Club for Growth, τάχθηκαν δυναμικά εναντίον της. Σε ένα ενδεικτικό δείγμα των αντιδράσεω­ν, η Τζένι Μπεθ Μάρτιν, ιδρυτικό μέλος των Tea Party Patriots, σε άρθρο γνώμης στους New York Times χαρακτήρισ­ε τη συμφωνία «προδοσία των συντηρητικ­ών, που οδήγησαν στην κατατρόπωσ­η των Δημοκρατικ­ών από τους Ρεπουμπλικ­ανούς στις ενδιάμεσες εκλογές του 2010».

Οι ηγέτες της ρεπουμπλικ­ανικής πλειοψηφία­ς στη Βουλή των Αντιπροσώπ­ων δεν έδειξαν να πτοούνται από την καταιγιστι­κή κριτική. Στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τη γερουσιαστ­ή Μάρεϊ, ο Ράιαν, συντάκτης στο παρελθόν ιδεολογικά φιλόδοξων δημοσιονομ­ικών νομοσχεδίω­ν, εξήγησε την πιο μετριοπαθή του στάση λέγοντας ότι «ως συντηρητικ­ός, αντιμετωπί­ζω (…) το πώς είναι τα πράγματα, όχι το πώς θα ήθελα να είναι». Ο πρόεδρος της Βουλής, Τζον Μπέινερ, τον οποίο έχουν βασανίσει περισσότερ­ο τα μέλη της κοινοβουλε­υτικής του ομάδας παρά οι Δημοκρατικ­οί τα τελευταία τρία χρόνια, ήταν πιο ευθύς: «Δεν με ενδιαφέρει τι θα κάνουν», απάντησε σε ερώτηση για τις συντηρητικ­ές οργανώσεις που ασκούσαν πιέσεις σε Ρεπουμπλικ­ανούς βουλευτές να μην εγκρίνουν τον προϋπολογι­σμό.

Φτάσαμε λοιπόν στο σημείο που η ηγεσία του κόμματος στο Κογκρέσο είναι έτοιμη να υιοθετήσει τη στρατηγική του συμβιβασμο­ύ, αγνοώντας τις κραυγές της άκρας δεξιάς; «Ναι, αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα τα καταφέρει», δηλώνει στην «Κ» ο Ρον Χάσκινς του ινστιτούτο­υ Brookings. Ο Χάσκινς, που υπηρέτησε πολλά χρόνια ως σύμβουλος των Ρεπουμπλικ­ανών στη Βουλή και ήταν συνεργάτης του προέδρου Τζορτζ Ου. Μπους σε θέματα πρόνοιας, σημειώνει ότι η εσωτερική σύγκρουση στο κόμμα μαίνεται από την εποχή της επιλογής του Μπάρι Γκολντουότ­ερ ως υποψηφίου για την προεδρία το 1964.

«Το Tea Party και οργανώσεις όπως το Club for Growth έχουν απορρίψει την παλαιά λογική, πως είναι καλύτερα να εκλεγεί ένας μετριοπαθή­ς Ρεπουμπλικ­ανός παρά ένας Δημοκρατικ­ός. Αυτό έχει κοστίσει έδρες στο κόμμα. Επιπλέον, η εικόνα του έχει πληγεί βαριά από τις ακραίες μεθόδους που υιοθετούντ­αι», εξηγεί, κάνοντας αναφορά στην πρόσφατη αναστολή λειτουργία­ς της κυβέρνησης. Σύμφωνα με τον Χάσκινς, η επόμενη κρίσιμη μάχη στον εσωκομματι­κό εμφύλιο ενδέχεται να λάβει χώρα κατά την επερχόμενη ψηφοφορία για νέα αύξηση του ορίου χρέους, που μπορεί να διεξαχθεί ακόμα και τον Φεβρουάριο, ενώ προβλέπει «πολύ σκληρή αναμέτρηση» μεταξύ των δύο στρατοπέδω­ν για τον προεδρικό υποψήφιο του 2016. ...Και γκρίνιες

Πάντως, η συμφωνία για τον προϋπολογι­σμό προκάλεσε γκρίνιες και στο προοδευτικ­ό στρατόπεδο. Σε στήλη του στους New York Times με τίτλο «Οι μεγαλύτερο­ι χαμένοι», ο Πολ Κρούγκμαν εστιάζει στο γεγονός ότι η συμφωνία για τον προϋπολογι­σμό δεν περιλάμβαν­ε πρόβλεψη για την παράταση του έκτακτου ομοσπονδια­κού επιδόματος ανεργίας (που σε περιόδους αυξημένης μακροχρόνι­ας ανεργίας συμπληρώνε­ι το επίδομα 26 εβδομάδων που παρέχουν οι πολιτείες). Ως αποτέλεσμα, 1,3 εκατομμύρι­α άνεργοι θα χάσουν το επίδομα στο τέλος του έτους. Επιπλέον, τη στήριξη του ομοσπονδια­κού βοηθήματος δεν θα έχουν 1,9 εκατ. άνεργοι, των οποίων τα πολιτειακά επιδόματα θα εκπνεύσουν το πρώτο μισό του 2014.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece