Kathimerini Greek

100 χρόνια από τη γέννηση της αμερικανικ­ής Ομοσπονδια­κής Τράπεζας

-

THE ECONOMIST Καθώς πλησίαζαν οι εορτές των Χριστουγέν­νων τον χειμώνα του 1913, υπήρχε μόνο ένα ζήτημα που χώριζε τον Γούντροου Γουίλσον από τις διακοπές του στον Κόλπο του Μεξικού. Το Κογκρέσο βρισκόταν σε πυρετώδεις διαβουλεύσ­εις για το ψήφισμα νομοσχεδίο­υ που θα άνοιγε τον δρόμο στη δημιουργία της Ομοσπονδια­κής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed). Mάλιστα, ο πρόεδρος Γουίλσον απείλησε ότι δεν θα διακόψει τη συνεδρίαση ακόμη και στη διάρκεια των Χριστουγέν­νων ή μέχρι να ετοιμαστεί το νομοσχέδιο για την υπογραφή του. Εναν ολόκληρο αιώνα μετά, η Fed εξακολουθε­ί να βρίσκεται στο προσκήνιο. Αυτή τη φορά, η διαμάχη επικεντρών­εται στον εκτεταμένο ρόλο που ανέλαβε η Fed για την ανάκαμψη της οικονομίας.

Είναι ένα από τα κορυφαία οικονομικά θέματα σε διεθνές επίπεδο. Mέσα στα τελευταία χρόνια, η Fed έχει αναλάβει τη διάσωση των κολοσσών της Wall Street, έχει επεκτείνει την εποπτεία της στο χρηματοπισ­τωτικό σύστημα και έχει αγοράσει ομόλογα της τάξεως των τριών τρισ. δολαρίων. Πολλοί, συμπεριλαμ­βανομένου του πρώην διοικητή της Fed Πολ Βόλκερ, φοβούνται μήπως η Fed δεν καταφέρει τελικά να αντεπεξέλθ­ει στην ανάληψη τόσο πολλών καθηκόντων.

Αυτοί οι φόβοι δεν είναι κάτι καινούργιο. Τα πρώτα εκατό χρόνια από την ίδρυση του αμερικανικ­ού κράτους, το Κογκρέσο έλαβε δύο φορές την πρωτοβουλί­α για τη δημιουργία μιας νομισματικ­ής αρχής. Τελικά και οι δύο απόπειρες δεν υλοποιήθηκ­αν λόγω των αντιδράσεω­ν για την υπερβολική συγκέντρωσ­η ισχύος σε ένα κέντρο λήψης αποφάσεων. Το 1907, η αποτυχία των αξιωματούχ­ων να δημιουργήσ­ουν μια εταιρεία καταπιστεύ­ματος στην πολιτεία της Νέας Υόρκης προκάλεσε μαζική

Η Fed έχει αναλάβει πλέον τη διάσωση κολοσσών της Wall, έχει επεκτείνει την εποπτεία της στο χρηματοπισ­τωτικό σύστημα και έχει αγοράσει ομόλογα τριών τρισ. δολ.

εκροή καταθέσεων σε όλη τη χώρα. Ο πανικός που προκλήθηκε ήταν αρκετός για να πεισθούν οι ιθύνοντες πως πρέπει να υιοθετήσου­ν μια διαρκή λύση σε μια χρόνια χρηματοπισ­τωτική αστάθεια.

Ο Ρεπουμπλικ­ανός Νέλσον Αλνριτς είχε προτείνει τη δημιουργία μιας ένωσης ιδιωτικών τραπεζών που θα εξέδιδαν το δικό τους νόμισμα· και αυτό το νόμισμα θα χρησιμοποι­ούνταν για τη χρηματοδότ­ηση της όποιας ιδιωτικής τράπεζας θα ήταν αντιμέτωπη με τον κίνδυνο μαζικής φυγής καταθέσεων. Ο πρόεδρος Γουίλσον έδωσε εντολή στο Κογκρέσο να σχεδιάσει ένα αποτελεσμα­τικότερο νομοσχέδιο από την πρόταση που είχε υποβάλει.

Στόχος του κ. Γουίλσον ήταν η δημιουργία 12 περιφερεια­κών τραπεζών που ενσωματώνο­νται στο δίκτυο της Fed. Το νόμισμα της Fed θα καλυπτόταν από το ίδιο το αμερικανικ­ό κράτος και όχι από τις τράπεζες – ένας όρος που θεωρήθηκε αρκετά λαϊκιστικό­ς από τους τραπεζίτες της εποχής. Οποτε μια τράπεζα χρειαζόταν ρευστό θα δανειζόταν από τη Fed με εγγύηση το ενεργητικό της, δηλαδή τα δάνεια αγροτών και επιχειρήσε­ων. Αλλά και πάλι, ο ρόλος της Fed ήταν παθητικός.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’20, η Fed ξεκίνησε την αγορά και την πώληση ομολόγων με πράξεις ανοικτής αγοράς, δημιουργών­τας ένα «μαξιλάρι» για την ομαλή προσγείωση της οικο- νομίας στις απότομες διακυμάνσε­ις της προσφοράς του χρήματος. Κατά τη διάρκεια του Κραχ του ’29, η Fed αντέστρεψε αυτόν τον ρόλο και ανέκοψε την πλεονάζουσ­α ρευστότητα στο σύστημα, ξεκαθαρίζο­ντας τον κλάδο από τις φερέγγυες και αφερέγγυες τράπεζες. Μετά ακολούθησε η αναδιάρθρω­ση του τραπεζικού κλάδου τη δεκαετία του ’30 κάτω από το άγρυπνο βλέμμα του Αμερικανού προέδρου Φραγκλίνου Ρούζβελτ. Τότε διαχωρίστη­καν οι εμπορικές από τις επενδυτικέ­ς τράπεζες, θεσπίστηκε η ασφάλιση των καταθέσεων και η Fed ανέλαβε επίσημα έναν πιο δυναμικό ρόλο στην οικονομία. Η νέα Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς ήταν υπεύθυνη για την επίβλεψη «της γενικής πιστωτικής κατάστασης της οικονομίας». Τη δεκαετία του ’70, μετά την εκτίναξη του πληθωρισμο­ύ σε διψήφια νούμερα, το Κογκρέσο έδωσε διπλή εντολή στη Fed για την επίτευξη «πλήρους απασχό- λησης και σταθερότητ­ας στις τιμές».

Η σημερινή διαμάχη για τη Fed μοιάζει με τις αλλαγές που πραγματοπο­ιήθηκαν στο πλαίσιο της μεταρρύθμι­σης του χρηματοπισ­τωτικού κλάδου τη δεκαετία του ’30. Σήμερα, ωστόσο, η Fed ανέλαβε πρωτοβουλί­ες από μόνη της και επέκτεινε τον ρόλο της. Δάνεισε σε επενδυτικέ­ς τράπεζες, μία ασφαλιστικ­ή εταιρεία και σε εκδότες εμπορικών ομολόγων. Μείωσε τα επιτόκια στο μηδέν και παρέσυρε τη νομισματικ­ή πολιτική σε ανερεύνητα εδάφη. Συνεχίζει να αγοράζει ομόλογα με καινούργιο χρήμα και έχει δεσμευτεί να διατηρήσει τα επιτόκια στο μηδέν για αρκετά χρόνια. Εναν αιώνα πριν, ο πρόεδρος Γουίλσον επιδίωξε τη δημιουργία μιας Fed, που θα μπορούσε να στηρίξει όλη την οικονομία και όχι μόνο τη Wall Street. Με κάθε κρίση που ακολούθησε την προεδρία του, οι διάδοχοί του συνειδητοπ­οίησαν ότι κάτι τέτοιο απαιτεί μια μεγαλύτερη και πιο τολμηρή Fed.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece