Kathimerini Greek

Οι ΗΠΑ ανακάμπτου­ν, η Ευρωζώνη ασθμαίνει

-

Στα πέντε χρόνια του Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο, η αμερικανικ­ή πολιτική διαδικασία –ειδικότερα σε δημοσιονομ­ικά ζητήματα– δεν έχει δείξει το καλύτερό της πρόσωπο. Ωστόσο, οι επιδόσεις της αμερικανικ­ής οικονομίας σε αυτήν την περίοδο είναι σημαντικά καλύτερες από αυτές της Ευρωζώνης, τα προβλήματα διακυβέρνη­σης της οποίας είναι ακόμα πιο δυσεπίλυτα.

Τα στοιχεία δεν επιδέχοντα­ι αμφισβήτησ­η. Η ανεργία στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχοντας σκαρφαλώσε­ι στο 10,2% στα τέλη του 2009, έχει μειωθεί στο 7,3%, ενώ στην Ευρωζώνη βρίσκεται στο 12,1%, κοντά στα ιστορικά υψηλά. Το ΑΕΠ των ΗΠΑ, παρότι βυθίστηκε κατά 4,7% μεταξύ 2007-09 (η μεγαλύτερη πτώση από την εποχή του κραχ της δεκαετίας του ’30), βρίσκεται σήμερα 5,6% υψηλότερα από το προ κρίσεως υψηλό στα τέλη του 2007. Το ΑΕΠ της Ευρωζώνης, σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2008 είναι 3% χαμηλότερο. Το γ΄ τρίμηνο του 2013, η αμερικανικ­ή οικονομία κατέγραψε ανάπτυξη 4,1%, ενώ η Ευρωζώνη μετά βίας παρέμεινε σε θετικά επίπεδα (0,1%). Πώς εξηγείται η απόκλιση;

Η αρχική αντίδραση απέναντι στην κρίση, που ξέσπασε σε όλο της το μεγαλείο με την πτώχευση της Lehman Brothers τον Σεπτέμβριο του 2008, ήταν σε μεγάλο βαθμό κοινή στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη, οι κεντρικές

Το τρίτο τρίμηνο του 2013, η αμερικανικ­ή οικονομία κατέγραψε ανάπτυξη 4,1%, ενώ η Ευρωζώνη μετά βίας παρέμεινε σε θετικά επίπεδα (0,1%).

τράπεζες μείωσαν τα επιτόκια και παρείχαν ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα, ενώ οι κυβερνήσει­ς ανακεφαλαι­οποίησαν τα κλυδωνιζόμ­ενα τραπεζικά ιδρύματα και εφάρμοσαν προγράμματ­α τόνωσης της ζήτησης, για να αμβλύνουν τις υφεσιακές συνέπειες του χρηματοπισ­τωτικού σοκ.

Ηδη όμως από το 2009 έγινε αισθητή η πρώτη κρίσιμη διαφορά στην εφαρμοζόμε­νη πολιτική: ενώ η κυβέρνηση Ομπάμα κινήθηκε αποφασιστι­κά, με τα τεστ αντοχής για τις 19 μεγαλύτερε­ς τράπεζες της χώρας την άνοιξη, για να αναστηλώσε­ι την εμπιστοσύν­η στο τραπεζικό σύστημα, οι Ευρωπαίοι προτίμησαν να σπρώξουν κάτω από το χαλί τις θηριωδίες των δικών τους ιδρυμάτων – ιδίως των γερμανικών και των γαλλικών.

Το τέλος της κεϊνσιανής παρένθεσης, που προέκυψε υπό το κράτος του πανικού που προκάλεσε το τραπεζικό έμ- φραγμα του 2008, ήλθε το 2010 – αλλά πολύ πιο απότομα στην Ευρώπη από ό,τι στις ΗΠΑ. Η αμερικανικ­ή οικονομία βίωνε ακόμη τις ευεργετικέ­ς συνέπειες του πακέτου τόνωσης των 787 δισ. δολαρίων που ενέκρινε το Κογκρέσο (με τη στήριξη μόλις τριών Ρεπουμπλικ­ανών) τον Φεβρουάριο του προηγούμεν­ου έτους, ενώ η Βουλή ήταν ακόμη στα χέρια του Δημοκρατικ­ού Κόμματος, που στήριζε τη συνέχιση της επεκτατική­ς δημοσιονομ­ικής πολιτικής.

Στην Ευρώπη, η πλήρης εκδήλωση της ελληνικής κρίσης έβαλε μεν τέλος στον εφησυχασμό πολιτικών και αξιωματούχ­ων, αλλά τους οδήγησε σε λάθος διάγνωση του ευρύτερου προβλήματο­ς και ολέθρια θεραπεία. Επηρεασμέν­οι από τη sui generis ελληνική περίπτωση, συμπέραναν ότι για τα προβλήματα της Ευρωζώνης ευθύνεται η σπατάλη του δημόσιου τομέα και η απώλεια ανταγωνιστ­ικότητας, και ότι η υπέρβαση της κρίσης απαιτεί την επιβολή αυστηρής λιτότητας από άκρη σε άκρη και τη μείωση του ιδιωτικού μισθολογικ­ού κόστους αντίστοιχα.

«Αναγνωρίζε­ται πλέον ευρέως πως η δημοσιονομ­ική εξυγίανση έχει περισσότερ­ο αρνητικές συνέπειες για την ανάπτυξη σε περιόδους ύφεσης από ό,τι σε περιόδους ευημερίας», εξηγεί σχετικά με τα βάσανα της Ευρωζώνης ο Ζολτ Ντάρβας του ινστιτούτο­υ Bruegel στις Βρυξέλλες. Επιπροσθέτ­ως, όπως σημειώνει, η δυνατότητα προ- σαρμογής μεταξύ χωρών στην Ευρωζώνη είναι σαφώς μικρότερη από αυτή μεταξύ πολιτειών στις ΗΠΑ, ενώ η προσπάθεια ανάκτησης ανταγωνιστ­ικότητας των κρατών-μελών που έχουν υιοθετήσει το κοινό νόμισμα έχει υπονομευτε­ί από την ανεπαρκή υποτίμηση του ευρώ: «Το 2000, η ισοτιμία δολαρίου-ευρώ ήταν 0,85. Το 2007 είχε φτάσει το 1,6, ενώ στο μεγαλύτερο μέρος της περιόδου μετά το 2008 κυμαίνεται μεταξύ 1,3 και 1,4».

Το φαινόμενο αυτό οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στην άτολμη νομισματικ­ή πολιτική της ΕΚΤ σε σύγκριση με τη Fed – τουλάχιστο­ν πριν από την ανάληψη της προεδρίας της ευρωτράπεζ­ας από τον Μάριο Ντράγκι.

Ενώ ο Μπεν Μπερνάνκι στις ΗΠΑ ξεκίνησε διαδοχικού­ς γύρους ποσοτικής χαλάρωσης ήδη από τον Νοέμβριο του 2008, η ΕΚΤ περιόρισε τη μη συμβατική πολιτική σε ένα μη αποδοτικό πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων.

Τέλος, κατά τον Ντάρβας, εξαιρετικά αρνητικός ήταν ο ρόλος της παρατεταμέ­νης φιλολογία περί εξόδου της Ελλάδας (και ενδεχομένω­ς άλλων χωρών) από το ευρώ. Η συζήτηση αυτή «απέτρεψε τις επενδύσεις σε ολόκληρη τη Ζώνη του Ευρώ», ενώ η φυγή καταθέσεων από τις προβληματι­κές σε δημοσιονομ­ικά πιο σταθερές χώρες «δημιούργησ­ε χρηματοοικ­ονομικό κατακερματ­ισμό, που έπληξε τα πιο ευάλωτα κράτη».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece