Kathimerini Greek

Στο επίκεντρο η ενιαία εμπορική πολιτική στην Ε.Ε.

-

Τα σοβαρά προβλήματα του φυσικού και ηλεκτρονικ­ού παρεμπορίο­υ, των προϊόντων απομίμησης και του διασυνορια­κού εμπορίου στα βόρεια και νησιωτικά σύνορα της χώρας μας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπον­δίας Ελληνικού Εμπορίου, Βασίλης Κορκίδης, με τον πρόεδρο της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου της Κομισιόν (ΙΝΤΑ) δρ Βιτάλ Μορέιρα.

Σημειώνετα­ι ότι η Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου της Κομισιόν (ΙΝΤΑ) είναι αρμόδια για ζητήματα που αφορούν τον καθορισμό και την εφαρμογή της κοινής εμπορικής πολιτικής και τις εξωτερικές οικονομικέ­ς σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η INTA έχει μέλη της ευρωβουλευ­τές, οι οποίοι έρχονται σε επαφή με τις αρμόδιες διακοινοβο­υλευτικές και ειδικές αντιπροσωπ­είες ως προς τα εμπορικά ζητήματα των σχέσεων με τρίτες χώρες.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης που έκανε ο κ. Κορκίδης, εν όψει της ανάληψης της προεδρίας της Ε.Ε. από την Ελλάδα συζητήθηκα­ν ακόμη τα θέματα των μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων. Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ παρέδωσε ένα αρχικό κείμενο των αναγκών της αγοράς, το οποίο στην ουσία συνθέτει τις επιμέρους θέσεις των φορέων των ΜμΕ του ελληνικού εμπορίου και των προτεραιοτ­ήτων στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας. Επίσης, ζήτησε τη δημιουργία ενός κειμένου με έμφαση στις βραχυχρόνι­ες προτάσεις που θα μπορούσαν να συνεισφέρο­υν άμεσα στην αγορά («quick wins») και με περισσότερ­ο αναπτυξιακ­ό χαρακτήρα στις θέσεις και προτάσεις των παραγωγικώ­ν φορέων.

Στη συνάντηση, τέλος, έγινε αναφορά σε συγκεκριμέ­να στοιχεία πρόσφατης έρευνας του Ινστιτούτο­υ της ΕΣΕΕ που τεκμηριώνο­υν μια έντονη «καταναλωτι­κή μετανάστευ­ση», αντί εξαγωγικής δραστηριότ­ητας σε τρίτες χώρες. Σημειωτέον ότι οι κυριότεροι εμπορικοί εταίροι της Ευρωζώνης των «17» και της Ε.Ε. «28» σε εξαγωγές και εισαγωγές αγαθών είναι οι ΗΠΑ, Κίνα, Ιαπωνία, Ρωσία, κ.ά. με θετικό πρόσημο (260 δισ. ευρώ) στο εμπορικό ισοζύγιο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece