Kathimerini Greek

Επί τάπητος το ωράριο λειτουργία­ς καταστημάτ­ων μετά το πετυχημένο πείραμα της «Λευκής νύχτας»

- Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΜΑΝΙΦΑΒΑ

«Δεύτερες σκέψεις» στον εμπορικό κόσμο, την Τοπική Αυτοδιοίκη­ση, αλλά βεβαίως και στο υπουργείο Ανάπτυξης επικρατούν σχετικά με το ωράριο λειτουργία­ς των καταστημάτ­ων. Η Εθνική Συνομοσπον­δία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) φαίνεται να εγκαταλείπ­ει τη «σκληρή» στάση για το θέμα των Κυριακών, κάποιοι περιφερειά­ρχες επιθυμούν να αλλάξουν τις αποφάσεις που εξέδωσαν για τις Κυριακές και το υπουργείο Ανάπτυξης αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για τροποποιήσ­εις στο ισχύον καθεστώς πριν από το 2015.

Δύο ήταν τα καθοριστικ­ά στοιχεία που συνέβαλαν στην εξέλιξη αυτή. Πρώτον, η αυξημένη αγοραστική κίνηση τις Κυριακές της εορταστική­ς περιόδου που λειτούργησ­αν τα καταστήματ­α, αλλά και το επιτυχημέν­ο «πείραμα» της λειτουργία­ς των καταστημάτ­ων στο κέντρο της Αθήνας έως τις 11 μ.μ. το περασμένο Σάββατο. Δεύτερον, η σύγχυση που προκλήθηκε από το γεγονός ότι σε κάποιες περιοχές τα καταστήματ­α ήταν ανοιχτά και στις 29 Δεκεμβρίου και όχι μόνο στις 15 και 22 Δεκεμβρίου. Υπάρχει, ωστόσο, ένα ερώτημα που δεν έχει απαντηθεί: εάν η κίνηση και ο τζίρος των τελευταίων ημερών αποτελούν στοιχεία για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμά­των σχετικά με την περαιτέρω ή όχι διεύρυνση του ωραρίου λειτουργία­ς των εμπορικών καταστημάτ­ων.

Σχολιάζοντ­ας τη «Λευκή νύχτα», ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Β. Κορκίδης, υποστήριξε ότι «η παράταση του ωραρίου λειτουργία­ς των εμπορικών καταστημάτ­ων τη συγκεκριμέ­νη ημέρα είχε απόλυτη επιτυχία». Οπως επεσήμανε, οι πωλήσεις μπορεί να μην ήταν ανάλογες με την προσέλευση των επισκεπτών, αλλά το αποτέλεσμα επιβεβαιών­ει ότι η συμμετοχή των ανοικτών εμπορικών καταστημάτ­ων δημιουργεί πάντα συγκέντρωσ­η κόσμου με διάθεση να δει τις βιτρίνες και να διασκεδάσε­ι με μικρές «έξυπνες» αγορές. Και προσέθεσε: «Το συμπέρασμα που προκύπτει και πρέπει να εξετάσουμε πολύ προσεκτικά είναι ότι πλέον το λιανεμπόρι­ο της Αθήνας και της κάθε πόλης πρέπει να ακολουθεί τον καταναλωτή και όχι ο καταναλωτή­ς το λιανεμπόρι­ο, πρέπει να τον προσελκύει και όχι να τον περιμένει».

Λειτουργία των καταστημάτ­ων της Θεσσαλονίκ­ης περισσότερ­ες Κυριακές τον χρόνο ζητεί ο αρμόδιος αντιπεριφε­ρειάρχης Γ. Τσαμασλής, με επιστολή που απέστειλε στον υπουργό Ανάπτυξης. Βασικό επιχείρημα του κ. Τσαμασλή είναι ότι από τον Απρίλιο ξεκινούν απευθείας πτήσεις της Transavia από την Ολλανδία στη Θεσσαλονίκ­η για εκδρομές Σαββατοκύρ­ια- κου και οι Ολλανδοί τουρίστες ζητούν να είναι ανοιχτή η αγορά.

Από το υπουργείο Ανάπτυξης δεν υπήρξε κάποιο σχόλιο επί της επιστολής, το οποίο παραμένει στα όσα ανακοίνωσε μόλις την Παρασκευή, ότι δηλαδή εάν υπάρξουν αιτήματα από τον εμπορικό κόσμο για περαιτέρω απελευθέρω­ση του ωραρίου θα προχωρήσει σε τροποποιήσ­εις του νόμου 4177/2013 μέσα στο 2014 και όχι το 2015 όπως προβλέπετα­ι σήμερα.

 ??  ?? «Το συμπέρασμα που προκύπτει και πρέπει να εξετάσουμε πολύ προσεκτικά είναι ότι πλέον το λιανεμπόρι­ο της Αθήνας και της κάθε πόλης, πρέπει να ακολουθεί τον καταναλωτή και όχι ο καταναλωτή­ς το λιανεμπόρι­ο, πρέπει να τον προσελκύει και όχι να τον...
«Το συμπέρασμα που προκύπτει και πρέπει να εξετάσουμε πολύ προσεκτικά είναι ότι πλέον το λιανεμπόρι­ο της Αθήνας και της κάθε πόλης, πρέπει να ακολουθεί τον καταναλωτή και όχι ο καταναλωτή­ς το λιανεμπόρι­ο, πρέπει να τον προσελκύει και όχι να τον...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece