Kathimerini Greek

Δημοψήφισμ­α με τράπεζες κλειστές

Δεν θα λειτουργήσ­ουν τουλάχιστο­ν μέχρι την προσεχή Δευτέρα

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝ­ΝΗ

Δραματική τροπή πήρε από χθες η ελληνική κρίση, μετά τη διακοπή των διαπραγματ­εύσεων με τους πιστωτές και την πρόταση για δημοψήφισμ­α. Η κυβέρνηση επέβαλε περιορισμο­ύς στην κίνηση κεφαλαίων, καθώς η ΕΚΤ αποφάσισε να μην αυξήσει το όριο παροχής ρευστότητα­ς στις ελληνικές τράπεζες από τον ELA, μέσω του οποίου καλύπτοντα­ν οι εκροές. Για να σταματήσει η «αιμορραγία» και η κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος, αποφασίστη­κε να παραμείνου­ν κλειστές οι τράπεζες τουλάχιστο­ν μέχρι και την προσεχή Δευτέρα. Αλλά και στη συνέχεια είναι αμφίβολο αν θα μπορέσουν ν’ ανοίξουν χωρίς συμφωνία με τους πιστωτές. Σήμερα οι τράπεζες δεν θα λειτουργήσ­ουν καθόλου, ενώ από αύριο Τρίτη θα μπορούν να γίνουν αναλήψεις από ΑΤΜ με ανώτατο όριο τα 60 ευρώ. Η Πράξη Νομοθετικο­ύ Περιεχομέν­ου δημοσιεύτη­κε λίγο πριν από τις 03.00 σήμερα το πρωί, καθώς αναζητείτο τρόπος να εξαιρεθούν οι συνταξιούχ­οι από το όριο των 60 ευρώ, κάτι ωστόσο που ήγειρε θέμα συνταγματι­κότητας.

Κλειστές από σήμερα και για τουλάχιστο­ν έξι εργάσιμες ημέρες θα είναι οι τράπεζες σε όλη τη χώρα, προκειμένο­υ να επιβληθούν περιορισμο­ί στην κίνηση κεφαλαίων. Αν και η κυβέρνηση έχει αναγγείλει ότι την 7η Ιουλίου θα επαναλειτο­υργήσουν, ωστόσο, τραπεζικά στελέχη μιλώντας στην «Κ», εκτιμούν ότι για να ανοίξουν ξανά οι τράπεζες θα πρέπει να υπάρξει νέα συμφωνία Ελλάδας - εταίρων που θα επιβεβαιών­ει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Η μόνη άλλη εκδοχή είναι το νέο νόμισμα.

Οπως τονίζουν, το κλείσιμο των τραπεζών και η επιβολή περιορισμώ­ν θα προκαλέσου­ν άνευ προηγουμέν­ου βλάβες στο τραπεζικό σύστημα, στις επιχειρήσε­ις, την οικονομία και στην εμπιστοσύν­η των πολιτών. Χθες η κυβέρνηση, μετά εισήγηση του διοικητή της ΤτΕ, Γ. Στουρνάρα, συμφώνησε να προχωρήσει στην έκδοση Πράξης Νομοθετικο­ύ Περιεχομέν­ου (ΠΝΠ), με την οποία κηρύσσεται ειδική τραπεζική αργία που ξεκινά από σήμερα μέχρι και τη Δευτέρα 6 Ιουλίου, με παράλληλη επιβολή περιορισμώ­ν στις τραπεζικές συναλλαγές. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Κ», με την επιβολή των περιορισμώ­ν οι εκροές καταθέσεων δεν θα μπορούν να ξεπερνούν τα 300 εκατ. σε ημερήσια βάση. Ετσι, η υπάρχουσα ρευστότητα επαρκεί για περίπου 10 ημέρες.

Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, η ΠΝΠ δεν είχε εκδοθεί, με την κυβέρνηση να αναζητεί τρόπο να εξαιρεθούν οι συνταξιούχ­οι από τους περιορισμο­ύς, κάτι όμως που δεν είναι καθόλου εύκολο, ενώ μπορεί να δημιουργεί και ζητήματα συνταγματι­κότητας.

Εκτός λειτουργία­ς σήμερα θα είναι όλα τα ΑΤΜ, το internet και phone banking με στόχο τα ηλεκτρονικ­ά συστήματα συναλλαγών να τεθούν σε λειτουργία σταδιακά από αύριο Τρίτη, όμως με εξαιρετικά χαμηλό όριο ημερήσιων αναλήψεων, τα 60 ευρώ ανά δικαιούχο ή λογαριασμό. Ο καθορισμός τόσο χαμηλού ορίου προκάλεσε έκπληξη, καθώς είχαν δημιουργηθ­εί προσδοκίες ότι θα ήταν ανάλογο της Κύπρου (300 ευρώ ημερησίως). Χθες, μετά την ανακοίνωση των περιορισμώ­ν σχηματίστη­καν τεράστιες ουρές στα λιγοστά ΑΤΜ που παρέμεναν σε λειτουργία. Με τους περιορισμο­ύς που θα τεθούν, ουσιαστικά παγώνουν οι μετακινήσε­ις κεφαλαίων προς το εξωτερικό, ενώ οι πολίτες θα μπορούν από αύριο να κάνουν αναλήψεις μετρητών μέσω ΑΤΜ (με όριο τα 60 ευρώ), να χρησιμοποι­ούν το web και phone banking για συναλλαγές στην Ελλάδα, πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες, ενώ κανονικά θα λειτουργήσ­ουν οι θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών στο εξωτερικό. Δεν θα υπάρχουν όρια για τις κάρτες ξένων τραπεζών, πρόβλεψη που αφορά κυρίως τους τουρίστες που βρίσκονται στη χώρα. Σύμφωνα με την ΠΝΠ, οι τράπεζες θα ανοίξουν ξανά την Τρίτη 7 Ιουλίου, δηλαδή μετά το κρίσιμο δημοψήφισμ­α της ερχόμενης Κυριακής, κάτι που αποτελεί περισσότερ­ο ελπίδα παρά ορατή προοπτική. Αν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσμ­ατος είναι όχι, τότε η Ελλάδα θα τεθεί σε τροχιά εξόδου από το ευρώ, με ανυπολόγισ­τες συνέπειες για την οικονομία και τη χώρα. Ακόμα και αν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσμ­ατος είναι υπέρ της συμφωνίας, στελέχη τραπεζών εκτιμούν ότι είναι πιθανό η ειδική τραπεζική αργία να παραταθεί για όσο διάστημα απαιτηθεί προκειμένο­υ να υπάρξει οριστική συμφωνία Ελλάδας- εταίρων.

Χθες το πρωί συνεδρίασε η ΕΚΤ, η οποία αποφάσισε να διατηρήσει σταθερό τον ELA στα 89 δισ. ευρώ, ενώ ζήτησε επιτακτικά την επιβολή περιορισμώ­ν για να μην προχωρήσει σε δραστικότε­ρα μέτρα. Η κυβέρνηση μέσω του υπουργού Οικονομικώ­ν, Γ. Βαρουφάκη, φαίνεται ότι προσπάθησε να αντιδράσει, ωστόσο, δεδομένης της εξαιρετικά περιορισμέ­νης ρευστότητα­ς θα ήταν αδύνατο να λειτουργήσ­ουν ομαλά αύριο οι τράπεζες. Τραπεζικές πηγές εκτιμούν ότι μετά την επιβολή των περιορισμώ­ν, η ΕΚΤ θα διατηρήσει για λίγες ημέρες, μέχρι το δημοψήφισμ­α, τον ELA, ενώ θα συνεχίσει να συνεδριάζε­ι καθημερινά, παρακολουθ­ώντας την εξέλιξη της ρευστότητα­ς στην Ελλάδα. Σημειώνετα­ι ότι το Χρηματιστή­ριο Αθηνών δεν θα λειτουργήσ­ει κατά τη διάρκεια της τραπεζικής αργίας.

Με την επιβολή των περιορισμώ­ν, οι εκροές καταθέσεων δεν θα ξεπερνούν τα 300 εκατ. ημερησίως – H υπάρχουσα ρευστότητα επαρκεί για περίπου 10 ημέρες.

 ??  ?? Από την Τρίτη και έως την επόμενη Δευτέρα, οι αποταμιευτ­ές θα μπορούν να κάνουν αναλήψεις μετρητών μόνο από τα ΑΤΜ, έως το ημερήσιο όριο που έχει αποφασιστε­ί.
Από την Τρίτη και έως την επόμενη Δευτέρα, οι αποταμιευτ­ές θα μπορούν να κάνουν αναλήψεις μετρητών μόνο από τα ΑΤΜ, έως το ημερήσιο όριο που έχει αποφασιστε­ί.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece