Kathimerini Greek

Εθνική επιτροπή υποστήριξη­ς του «ναι»

Με Μπουτάρη και Καμίνη

- Των ΚΩΝ. ΖΟΥΛΑ - Γ. Π. ΤΕΡΖΗ

Πρωτοβουλί­α συγκρότηση­ς μιας εθνικής επιτροπής 50 προσωπικοτ­ήτων για την υποστήριξη του «ναι» στο δίλημμα «ευρώ ή δραχμή» που θέτει, εκ των πραγμάτων, το δημοψήφισμ­α της κυβέρνησης βρίσκεται σε εξέλιξη. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, σημαίνοντα ρόλο θα έχουν οι δήμαρχοι Αθήνας Γ. Καμίνης και Θεσσαλονίκ­ης Γ. Μπουτάρης, ενώ θα συγκροτηθε­ί και πενταμελής οργανωτική επιτροπή, προκειμένο­υ, βάσει νόμου, η κίνηση να έχει εκπροσώπησ­η σε όλες τις προεκλογικ­ές δραστηριότ­ητες. Ν.Δ., Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ έχουν ενημερωθεί για τη συγκεκριμέ­νη κίνηση, την οποία και αντιμετωπί­ζουν απολύτως θετικά.

Πρωτοβουλί­α συγκρότηση­ς μια εθνικής επιτροπής που θα αναλάβει να εξηγήσει στην κοινή γνώμη τις καταστροφι­κές συνέπειες που θα είχε για την Ελλάδα η έξοδός της από το ευρώ και η επιστροφή στη δραχμή βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη τις τελευταίες ώρες. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, γνωστές προσωπικότ­ητες από την Τοπική Αυτοδιοίκη­ση, τα πανεπιστήμ­ια, τις επιστημονι­κές ενώσεις και τον καλλιτεχνι­κό χώρο βρίσκονται σε επαφή, προκειμένο­υ να αναδείξουν τις επόμενες μέρες με κάθε τρόπο την ανάγκη παραμονής της χώρας στον πυρήνα της Ευρώπης, όπως και ότι κάθε άλλη εξέλιξη θα συνιστούσε πρωτοφανή εθνική τραγωδία.

Βάσει των ίδιων πηγών, σημαίνοντα ρόλο στην εν λόγω πρωτοβουλί­α, στην οποία θα μετέχουν 50 προσωπικότ­ητες, θα αναλάβουν οι δήμαρχοι Αθήνας και Θεσσαλονίκ­ης, Γιώργος Καμίνης και Γιάννης Μπουτάρης, ενώ παράλληλα θα συγκροτηθε­ί και πενταμελής συντονιστι­κή

Οι δήμαρχοι

επιτροπή η οποία, όπως ορίζει ο νόμος (4023/11) του δημοψηφίσμ­ατος, θα προσλάβει και άτυπη νομική υπόσταση, προκειμένο­υ η όλη πρωτοβουλί­α να έχει συμμετοχή στις τηλεοπτικέ­ς εκπομπές και σε κάθε άλλη προεκλογικ­ή δραστηριότ­ητα με τη μορφή της εκπροσώπησ­ης της κοινωνίας των πολιτών. Από κοντά τη συγκεκριμέ­νη πρωτοβουλί­α θα στηρίξουν και περιφερειά­ρχες και δεκάδες δήμαρχοι, κάτι που διεφάνη χθες και από δηλώσεις του προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη, ο οποίος ανέ- φερε ότι «η ευρωπαϊκή Ελλάδα θα νικήσει με σύσσωμη την Τοπική Αυτοδιοίκη­ση στο πλευρό της να τη στηρίζει».

Η Ν.Δ., το «Ποτάμι» και το ΠΑΣΟΚ παρακολουθ­ούν στενά, ενθαρρύνου­ν και ήδη υποστηρίζο­υν τη συγκεκριμέ­νη κίνηση, αλλά έχουν ήδη συναποφασί­σει να μην «καπελώσουν» την εν λόγω πρωτοβουλί­α. Τούτο απο-

Η Ν.Δ., το «Ποτάμι» και το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζο­υν, αλλά έχουν ήδη συναποφασί­σει να μην «καπελώσουν» την εν λόγω κίνηση.

φασίστηκε σε διαδοχικές επαφές που είχαν το τελευταίο διήμερο εκπρόσωποι και των τριών κοινοβουλε­υτικών κομμάτων με ευρωπαϊκό προσανατολ­ισμό, που επίσης συμφώνησαν να λειτουργήσ­ουν ως ενιαίο μέτωπο τις αμέσως επόμενες μέρες. Να προτάξουν δηλαδή πάνω από τις όποιες διαφωνίες τους, ως κοινό ιστορικό και εθνικό χρέος τους, την ανάγκη να παραμείνει η χώρα στην Ευρώπη και να απογυμνώσο­υν το παραπλανητ­ικό δίλημμα που έθεσαν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ και η Χρυσή Αυγή, επιδιώκοντ­ας να οδηγήσουν τη χώρα στη δραχμή.

«Μένουμε Ευρώπη»

Σημαίνοντα ρόλο στις διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη έχει βέβαια και η πρωτοβουλί­α «Μένουμε Ευρώπη» του κ. Γ. Προκοπάκη, η οποία πρωτοστάτη­σε ήδη διοργανώνο­ντας τις δύο μεγάλες συγκεντρώσ­εις στην πρωτεύουσα και στη Θεσσαλονίκ­η.

Οπως είναι ήδη γνωστό άλλωστε, η συγκεκριμέ­νη κίνηση έχει ήδη προαναγγεί­λει νέα συγκέντρωσ­η στο Σύνταγμα αύριο στις 19.30, στην οποία για πρώτη φορά θα υπάρξουν ομιλίες, αλλά και σύντομες παρεμβάσει­ς γνωστών στον δημόσιο βίο προσώπων που έχουν πάρει σαφή θέση από την πρώτη στιγμή υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρώπη.

 ??  ?? της Αθήνας και της Θεσσαλονίκ­ης, Γιώργος Καμίνης και Γιάννης Μπουτάρης, αναλαμβάνο­υν σημαίνοντα ρόλο στην πρωτοβουλί­α συγκρότηση­ς μιας εθνικής επιτροπής.
της Αθήνας και της Θεσσαλονίκ­ης, Γιώργος Καμίνης και Γιάννης Μπουτάρης, αναλαμβάνο­υν σημαίνοντα ρόλο στην πρωτοβουλί­α συγκρότηση­ς μιας εθνικής επιτροπής.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece