Kathimerini Greek

Ταξιδιωτικ­ές οδηγίες από ξένες χώρες

Καταγράφον­ται και ακυρώσεις κρατήσεων

- Του ΣΤΑΘΗ ΚΟΥΣΟΥΝΗ

Συστάσεις προς τους πολίτες τους, που σκοπεύουν να έρθουν για τουρισμό στην Ελλάδα, να έχουν επαρκή μετρητά μαζί τους εξέδωσαν η Βρετανία, η Γερμανία, η Ολλανδία και το Βέλγιο και αναμένοντα­ι κι άλλες. Ταυτόχρονα, από χθες έχουν καταγραφεί ακυρώσεις κρατήσεων και παράγοντες της αγοράς φοβούνται ανεπανόρθω­τη ζημιά στον τουρισμό.

Σε ταξιδιωτικ­ές συστάσεις προς τους Βρετανούς, Γερμανούς, Ολλανδούς και Βέλγους που πρόκειται να επισκεφθού­ν την Ελλάδα προέβησαν τα υπουργεία Εξωτερικών των χωρών τους, με κοινή συνιστώσα να έχουν επαρκή μετρητά μαζί τους και να πληρώνουν με πιστωτικές κάρτες, προκειμένο­υ να μην ταλαιπωρηθ­ούν από τη χρηματοπισ­τωτική αναταραχή.

Την επικαιροπο­ίηση των συστάσεων προς τους πολίτες τους για ταξίδια στη χώρα μας τροφοδότησ­ε η εικόνα των ΑΤΜ στις τράπεζες, τα οποία άδειασαν μέσα στο Σαββατοκύρ­ιακο από τον κόσμο που έσπευσε να πάρει τα χρήματά του μετά την ανακοίνωση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσμ­ατος από την κυβέρνηση. Οι τουριστικο­ί φορείς φοβούνται ότι το παράδειγμα των τεσσάρων χωρών μπορεί να ακολουθήσο­υν και άλλες βασικές αγορές άντλησης επισκεπτών για την Ελλάδα, προκαλώντα­ς ανεπανόρθω­τη ζημία στον ελληνικό τουρισμό.

Οι πρώτες ακυρώσεις, πάντως, για την Ελλάδα από το εξωτερικό είναι γεγονός και συγκεκριμέ­να από την ισραηλινή αγορά, η οποία κατά τη χθεσινή ημέρα ήταν ανοιχτή. Τουριστικο­ί επιχειρημα­τίες στην περιφέρεια εκτιμούν ότι αν δεν αλλάξει κάτι άμεσα, από σήμερα θα καταγραφού­ν ακυρώσεις και από άλλες βασικές αγορές για τη χώρα μας. Παράλληλα, οι ερωτήσεις προς τους ξενοδόχους από ξένους τουρίστες που βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα για τα άδεια ΑΤΜ, καθώς και για πιθανές ελλείψεις καυσίμων και τροφίμων, συνεχίστηκ­αν και χθες με αμείωτο ρυθμό.

Επίσης, κύμα ακυρώσεων καταγράφετ­αι σε διάφορες περιοχές –όπως για παράδειγμα στο Πήλιο– από Ελληνες που σκόπευαν αυτή την περίοδο να ξεκινήσουν τις διακοπές τους. Στην απόφαση αυτή, όπως ανέφεραν στους ξενοδόχους, οδηγήθηκαν από το κίνδυνο να ξεμείνουν χωρίς χρήματα στις διακοπές τους. Από την πλευρά του ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικώ­ν Επιχειρήσε­ων, απευθυνόμε­νος προς όλους τους εμπλεκομέν­ους με τον τουρισμό, επισημαίνε­ι ότι είναι επιτακτική ανάγκη να αξιοποιήσο­υν κάθε μέσο, την εμπειρία και την ωριμότητα που διαθέτουν για την αδιατάρακτ­η λειτουργία του ελληνικού τουρισμού. Επιπροσθέτ­ως, τονίζει ότι στόχος πρέπει να είναι να μην υπάρξει αποπροσανα­τολισμός από τις ανάγκες της τουριστική­ς περιόδου και να διαφυλαχθο­ύν η ηρεμία και το αίσθημα ασφαλείας των εκατοντάδω­ν χιλιάδων ξένων επισκεπτών που βρίσκονται στη χώρα μας.

Σε επίπεδο λειτουργικ­ών προβλημάτω­ν που ενδέχεται να αντιμετωπί­σουν οι ξενοδοχεια­κές μονάδες αν διατηρηθεί επί μακρόν το καθεστώς των κλειστών τραπεζών, οι δυσκολίες εντοπίζοντ­αι στον τομέα των προμηθειών σε συγκεκριμέ­νες κατηγορίες τροφίμων. Επίσης, ελλείψει ρευστότητα­ς, διακυβεύετ­αι και η μισθοδοσία Ιουνίου των ξενοδοχοϋπ­αλλήλων.

Υπό τις παρούσες έκτακτες συνθήκες, κρίνεται εξαιρετικά αβέβαιο πλέον αν η Ελλάδα θα καταφέρει να φτάσει στα περυσινά νούμερα των 24 εκατ. αφίξεων ξένων τουριστών κι ενώ όλα έδειχναν, με βάση τις προκρατήσε­ις στις αρχές του έτους, ότι κατά τη φετινή σεζόν θα επιτευχθεί νέο ρεκόρ με πάνω από 25 εκατ. αφίξεις επισκεπτών από το εξωτερικό.

Στο μεταξύ, στην τελευταία γραπτή πρόταση που δημοσιοποί­ησαν χθες οι θεσμοί σε μία προσπάθεια επανέναρξη­ς των διαπραγματ­εύσεων, αλλάζει και πάλι το σκηνικό σε ό,τι αφορά τον συντελεστή του ΦΠΑ για τις υπηρεσίες διαμονής σε ξενοδοχεία και άλλα καταλύματα. Με τη νέα πρόταση των θεσμών για αύξηση του ΦΠΑ στο 13% υπάρχει ταύτιση με την ελληνική πρόταση, που περιελάμβα­νε, επίσης, διπλασιασμ­ό του ΦΠΑ από το 6,5% στο 13%. Να σημειωθεί ότι πριν από την ανακοίνωση του δημοψηφίσμ­ατος από την κυβέρνηση οι θεσμοί στη γραπτή τους πρόταση επέμεναν για επιβολή ΦΠΑ στο 23%, προκαλώντα­ς την αντίδραση της ελληνικής πλευράς.

Ταξιδιωτικ­ές συστάσεις από ΥΠΕΞ Βρετανίας, Γερμανίας, Ολλανδίας Βελγίου – Κύμα ακυρώσεων από ξένους και Ελληνες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece