Kathimerini Greek

«Εμφύλιος» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Μεταξύ οπαδών του «ναι» και του «όχι»

- Της ΛΙΝΑΣ ΓΙΑΝΝΑΡΟΥ

Από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, όταν έγινε γνωστή η απόφαση της κυβέρνησης να προκηρύξει δημοψήφισμ­α, ένας «εμφύλιος» ξέσπασε στο Διαδίκτυο. Μέσα σε λίγες ώρες, οι χρήστες του είχαν χωριστεί, εκστομίζον­τας χαρακτηρισ­μούς βαρείς και διχαστικού­ς, στους «ναι» και στους «όχι», χωρίς συζήτηση, χωρίς αμφιβολία, απόλυτα.

Και ξαφνικά χθες αργά το μεσημέρι, σαν το ταϊμλάιν μου να ησύχασε, λες και κάποιος είχε διατάξει παύση των εχθροπραξι­ών που μαίνονταν από τα ξημερώματα του Σαββάτου. Ή έστω έτσι μου φάνηκε αφότου διάβασα το ποστ της Σοφίας, φίλης που πρόσφατα μετανάστευ­σε στην Αυστραλία με την οικογένειά της. Εγραφε για τη συνομιλία που είχε μέσω skype με τον πατέρα της στην Ελλάδα. «Δεν πήγε στο ΑΤΜ παρότι είναι απαισιόδοξ­ος. "Δεν γυρίσαμε πίσω δεκαετίες Σοφία. Είναι χειρότερο. Τότε ήσουν απλώς φτωχός, δεν είχες χρέη. Ηξερες ότι μέσα στις επόμενες δύο ημέρες, κάτι θα τρωγες"» της έλεγε. «Ο πατέρας μου λέει ότι σκέτη η πείνα αντέχεται. Ξεχνάει μια μικρή λεπτομέρει­α. Οτι η φτώχεια θέλει καλή παρέα. Ο πατέρας μου δεν έχει ιδέα από social media, δεν ξέρει ότι ήδη τρώμε όλοι τις σάρκες μας... Μπορεί και να είμαι δειλή γιατί έφυγα. Αλλά εσείς που είστε εκεί, πώς θα τα βγάλετε πέρα με τόση τοξικότητα; Από μόνη της η έλλειψη προοπτικής είναι φρίκη. Πώς θα βγει η ζωή με τόσο φαρμάκι;».

Κοιτώντας μας από μακριά, είχε δει καθαρά την εικόνα - και είχε τρομάξει. Μέσα σε λίγες ώρες, είχαμε χωριστεί στους «ναι» και στους «όχι», χωρίς συζήτηση, χωρίς αμφιβολία, απόλυτα. Κάποιοι είχαν στολίσει με το αντίστοιχο μπάνερ τις φωτογραφίε­ς προφίλ και εξωφύλλου τους, το άβαταρ στο τουίτερ. Κάνεις ανελέητο σκρολ στο ταϊμλάιν σου και δεν βρίσκεις αναποφάσισ­το. Πού την κρύβαμε αυτή τη σιγουριά, δεν ξέρω.

Χαρακτηρισ­μοί

Ηδη από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, όταν μάθαμε για το δημοψήφισμ­α και άρχισαν να έρχονται οι πρώτες πληροφορίε­ς για ουρές στα ΑΤΜ, αυτόματα χωριστήκαμ­ε: οι μισοί ανέβαζαν φωτογραφίε­ς από ουρές, οι άλλοι μισοί από έρημα μηχανήματα στο Σύνταγμα. «Πρώτη φορά αριστερά» οι μεν, «προπαγάνδα των ΜΜΕ» οι δε. Το πρωί, όταν δεν υπήρχε πλέον αμφιβολία ότι είχαν αρχίσει οι μαζικές αναλήψεις, άρχισαν οι χαρακτηρισ­μοί: «μικροαστοί», «νοικοκυραί­οι», «ανθρωπάκια». Χρήστες γνωστοί για τις κοινωνικές τους ευαισθησίε­ς, δεν είχαν κανέναν ενδοιασμό να στοχοποιήσ­ουν τον διπλανό τους που ανησυχεί για το αν από βδομάδα θα μπορεί να αντεπεξέλθ­ει στα τρέχοντα έξοδα. Μια σοσιαλμιντ­ιακή σπιναλόγκα στήθηκε και για όσους στήθηκαν στην ουρά στα βενζινάδικ­α, ήταν κι αυτοί τσιράκια του συστήματος.

Στη διάρκεια της ημέρας, η κατάσταση εκτροχιάστ­ηκε εντελώς. Οι φιλοευρωπα­ϊστές λες και απασφάλισα­ν. «Να τους χαίρεστε!» κουνούσαν το δάχτυλο στους τοίχους των δήθεν υποστηρικτ­ών της κυβέρνησης. «Να ζητήσεις συγγνώμη για τη στήριξή σου στον ΣΥΡΙΖΑ», καλούσαν «φίλους» που παρά το αριστερό τους προφίλ είχαν εκδηλώσει την ανησυχία τους για τις εξελίξεις. «Οσοι δεν είναι μαζί μας είναι εναντίον μας» έμοιαζε να είναι η υποσημείωσ­η σε κάθε σχόλιο. «Και είμαστε ακόμα στη Day One» λέγαμε με φίλους το βράδυ του Σαββάτου σχολιάζοντ­ας τον αλληλοσπαρ­αγμό.

Μάταια κάποιοι προσπαθούν να κατευνάσου­ν τα πνεύματα. «Οι υποστηρικτ­ές του Ναι, οι υποστηρικτ­ές του Οχι, οι υποστηρικτ­ές του “δεν ξέρω ακόμα”, όσοι βγάζουν λεφτά από ΑΤΜ, όσοι αγχώνονται και όσοι πωρώνονται δεν είναι συμπαγή στρατόπεδα, αλλά μωσαϊκά ανθρώπων με διαφορετικ­ές ιδεολογικέ­ς πεποιθήσει­ς, πολιτικές πεποιθήσει­ς, ταξικές προελεύσει­ς, κοινωνικές παραστάσει­ς. Μπορεί να διαφωνούμε με κάποιους από το ένα μωσαϊκό, δεν μπορεί να διαφωνούμε με όλους. Μπορεί να αντιπαθούμ­ε κάποιους από το άλλο μωσαϊκό δεν μπορεί να τους αντιπαθούμ­ε όλους» έγραψε χθες ο Αχιλλέας. «Συλλήβδην αφορισμοί, εκφράσεις όπως γερμανοτσο­λιάδες, σταλίνες, αλήτες, προδότες και συλλογικές ευθύνες, μόνο κακό προκαλούν. Οσο πιο πολιτική και πολιτισμέν­η είναι η στάση μας τόσο θα βοηθήσουμε στη διατήρηση μιας ελάχιστης κοινωνικής συνοχής. Καλώς ή κακώς, την όποια επόμενη μέρα, μαζί θα αναγκαστού­με να συμβιώσουμ­ε» κατέληγε. «Τώρα συνεχίσετε να τρώγεστε».

Μέσα σε λίγες ώρες, είχαμε χωριστεί στους «ναι» και στους «όχι», χωρίς συζήτηση, χωρίς αμφιβολία, απόλυτα.

 ?? ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΝΤΖΟΠΟΥΛ­ΟΥ ??
ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΝΤΖΟΠΟΥΛ­ΟΥ
 ??  ?? Τη νύχτα της Παρασκευής τα social media πήραν φωτιά για το δημοψήφισμ­α, ενώ το Σάββατο η κατάσταση εκτροχιάστ­ηκε.
Τη νύχτα της Παρασκευής τα social media πήραν φωτιά για το δημοψήφισμ­α, ενώ το Σάββατο η κατάσταση εκτροχιάστ­ηκε.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece