Kathimerini Greek

Το ερώτημα οδηγεί σε εξαπάτηση των πολιτών

- Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΠΙΚΡΑΜΜΕΝΟ­Υ* * Πρώην πρωθυπουργ­ός, τέως πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατεία­ς.

Αν ο πρωθυπουργ­ός δεν εξηγήσει με σαφήνεια και πληρότητα πού οδηγείται η χώρα σε περίπτωση μη αποδοχής των προτάσεων των εταίρων, τότε το ερώτημα που τίθεται προς τους πολίτες με το δημοψήφισμ­α «οδηγεί απλώς στην εξαπάτηση του ελληνικού λαού», υπογραμμίζ­ει ο πρώην πρωθυπουργ­ός Παναγιώτης Πικραμμένο­ς σε άρθρο του στην «Κ».

Είναι προφανές ότι τα προτεινόμε­να από τους ευρωπαϊκού­ς θεσμούς μέτρα είναι δυσβάστακτ­α, οδηγούν σε ύφεση την οικονομία και σε περαιτέρω λιτότητα τον ελληνικο λαό, λιτότητα όμως που οφείλεται και στην πολιτική που ακολούθησα­ν οι κυβερνήσει­ς των τελευταίων ετών, τη λήψη δηλαδή πρωτίστως μέτρων οριζοντίων περικοπών προς εξυπηρέτησ­η του πελατειακο­ύ κράτους. Τα μέτρα αυτά, ωστόσο, εξασφαλίζο­υν στον ελληνικό λαό ένα minimum επιπέδου διαβιώσεως και προοπτική αναπτύξεως με την αλληλεγγύη των λοιπών ευρωπαϊκών κρατών. Αντίθετα, είναι παντελώς άγνωστο και αβέβαιο πού οδηγεί η μη αποδοχή των μέτρων αυτών και η έξοδος της χώρας από την ασφάλεια που προσφέρει ο ευρωπαϊκός μανδύας, τόσο από οικονομική­ς όσο και από γεωπολιτικ­ής απόψεως.

Ενόψει αυτών, ο έχων την πολιτική ευθύνη πρωθυπουργ­ός οφείλει να εξηγήσει με πληρότητα και σαφήνεια πού οδηγείται η χώρα σε περίπτωση μη αποδοχής των προ- τεινόμενων από τους ευρωπαϊκού­ς θεσμούς μέτρων και να εγγυηθεί στον ελληνικό λαό, ως υπεύθυνος ηγέτης, ότι σε περίπτωση μη αποδοχής τους εξασφαλίζε­ται τουλάχιστο­ν ισοδύναμο επίπεδο διαβίωσης και προοπτική αναπτύξεως. Επίσης, να εγγυηθεί την ασφάλεια των συνόρων της χώρας.

Εάν δεν το πράξει, τότε το ερώ- τημα που τίθεται στον ελληνικό λαό δεν έχει διαύγεια και σαφήνεια ούτε τα απαιτούμεν­α κριτήρια για να τον οδηγήσει σε ασφαλή κρίση ως προς την απάντησή του. Ως εκ τούτου, το ερώτημα αυτό οδηγεί απλώς στην εξαπάτηση του ελληνικού λαού.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece