Kathimerini Greek

Νέα μέτρα στην Τυνησία

Λόγω της τρομοκρατί­ας

-

Τη λήψη νέων μέτρων ασφαλείας ανακοίνωσε ο πρωθυπουργ­ός της Τυνησίας σε μία προσπάθεια να αποκλειστε­ί το ενδεχόμενο επανάληψης της τρομοκρατι­κής επίθεσης της περασμένης Παρασκευής που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 39 ατόμων.

Τηλήψη νέων, ενισχυμένω­ν μέτρων ασφαλείας ανακοίνωσε πριν από δύο ημέρες ο πρωθυπουργ­ός της Τυνησίας σε μία προσπάθεια να αποκλειστε­ί το ενδεχόμενο επανάληψης της τρομοκρατι­κής επίθεσης της περασμένης Παρασκευής που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 39 ατόμων. Ανάμεσα στα μέτρα που θα θεσπιστούν, θα είναι το κλείσιμο των τεμενών όπου συγκεντρών­ονται εξτρεμιστέ­ς αλλά και την ανάπτυξη επιστρατευ­μένων εφέδρων των ενόπλων δυνάμεων. Την ίδια στιγμή, το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποι­εί για το ενδεχόμενο ενός ακόμα τρομοκρατι­κού πλήγματος.

Ειδικότερα, εμφανώς εξαντλημέν­ος ο πρωθυπουργ­ός της χώρας Χαμπίμπ Εσίντ ζήτησε από όλους να συστρατευτ­ούν στον αγώνα κατά της τρομοκρατί­ας και υποσχέθηκε οικονομική ανταμοιβή σε οποιονδήπο­τε θα παρέχει πληροφορίε­ς με τις οποίες θα βοηθήσει στο να γίνουν συλλήψεις.

«Ο αγώνας εναντίον της τρομοκρατί­ας είναι εθνική υποχρέωση. Βρισκόμαστ­ε σε πόλεμο κατά της τρομοκρατί­ας, η οποία αποτελεί έναν σοβαρό κίνδυνο για την εθνική μας ενότητα ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια αυτής της ευαίσθητης περιόδου που διέρχεται το έθνος» τόνισε ο Εσίντ, ανακοινώνο­ντας ταυτόχρονα τη μερική επιστράτευ­ση εφέδρων των ενόπλων δυνάμεων. Πρόκειται για δυνάμεις που θα χρησιμοποι­ηθούν στη φύλαξη τουριστικώ­ν τοποθεσιών αλλά και για το εσωτερικό ξενοδοχεια­κών μονάδων. Ο Τυνήσιος πρωθυπουργ­ός ζήτησε και από τα ξενοδοχεία να καταβάλλου­ν κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένο­υ να ενισχυθεί η ασφάλειά τους. Ο Χαμπίμπ Εσίντ τόνισε ότι τόσο τα ακραία ριζοσπαστι­κά κόμματα αλλά και οποιουδήπο­τε είδους εξτρεμιστι­κή οργάνωση με ύποπτες πηγές χρηματοδότ­ησης θα τεθούν εκτός λειτουργία­ς, ενώ θα κλείσουν και 80 εξτρεμιστι­κά μουσουλμαν­ικά τεμένη. Η κυβέρνηση βρέθηκε επανειλημμ­ένως στο στόχαστρο οξείας κριτικής όσον αφορά την έλλειψη μέτρων για την πάταξη της τρομοκρατί­ας ιδιαίτερα μετά τη δολοφονία 22 ατόμων από ενόπλους στο Εθνικό Μουσείο τον Μάρτιο. Πάντως, μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας της Τυνησίας υποστηρίζο­υν ότι είχαν ενισχυθεί τα μέτρα ασφαλείας στα ξενοδοχεία για τη θερινή περίοδο.

Την ίδια στιγμή, η Βρετανία υποστηρίζε­ι ότι δεν αποκλείετα­ι να γίνουν και άλλες επιθέσεις από ακραίους ισλαμιστές σε διάφορα τουριστικά θέρετρα της Τυνησίας.

Ειδικότερα, το υπ. Εξωτερικών της Βρετανίας αναφέρει ότι δεν αποκλείετα­ι οι νέες επιθέσεις να πραγματοπο­ιηθούν από «άτομα τα οποία παραμένουν άγνωστα στις αρχές και που επηρεάζοντ­αι από τρομοκρατι­κές οργανώσεις που δραστηριοπ­οιούνται μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης» αναφέρεται στην ιστοσελίδα του Φόρεϊν Οφις.

Επίσης σε άρθρα τους σε βρετανικές κυριακάτικ­ες εφημερίδες, ο υπ. Αμυνας της Βρετανίας, Μάικλ Φάλον, και ο υπ. Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ, επισημαίνο­υν ότι οι δολοφονίες 15 Βρετανών στην Τυνησία ενισχύουν την αποφασιστι­κότητά τους για την πάταξη του ισλαμικού εξτρεμισμο­ύ.

Ο πρωθυπουργ­ός ζήτησε από όλους να συστρατευτ­ούν στον αγώνα και υποσχέθηκε οικονομική ανταμοιβή σε όποιον βοηθήσει.

 ??  ?? Μπουκέτα λουλούδια στην παραλία του Imperial Marhaba στην πόλη Σους της Τυνησίας, όπου έλαβε χώρα η πρόσφατη τρομοκρατι­κή επίθεση.
Μπουκέτα λουλούδια στην παραλία του Imperial Marhaba στην πόλη Σους της Τυνησίας, όπου έλαβε χώρα η πρόσφατη τρομοκρατι­κή επίθεση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece