Kathimerini Greek

Πρωτοβουλί­α Ολάντ

Το άγνωστο παρασκήνιο των επαφών του Αλ. Τσίπρα με Αγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ

- Της ΔΩΡΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Πρωτοβουλί­α έχει αναλάβει ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, προκειμένο­υ να υπάρξει νέα πρόταση με ισοδύναμα για τον Φόρο Προστιθέμε­νης Αξίας και την κατάργηση του ΕΚΑΣ. Εντονο παρασκήνιο σε Ουάσιγκτον, Βρυξέλλες.

Το εξαιρετικά φορτισμένο, αρνητικό κλίμα που επικράτησε στη συνάντηση του πρωθυπουργ­ού Αλέξη Τσίπρα με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ προδιέγραψ­ε τις δραματικές εξελίξεις που κορυφώθηκα­ν με την απόφαση για δημοψήφισμ­α. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, στη συνάντηση εκείνη ο κ. Τσίπρας εμφανίσθηκ­ε απολύτως αρνητικός έναντι των προτάσεων που έβαλαν στο τραπέζι οι συνομιλητέ­ς του, ενώ πολύ νωρίς φάνηκε να χάνει την υπομονή, απαντώντας ακόμη και αγενώς στις παρατηρήσε­ις των συνομιλητώ­ν του. Η κ. Μέρκελ και ο κ. Ολάντ ξεκαθάρισα­ν στον πρω- θυπουργό ότι όσα του είπαν αποτελούσα­ν την τελευταία προσφορά τους προς την Αθήνα και ότι κατέθεταν μια πρόταση που δεν επρόκειτο να βελτιωθεί θεαματικά. Από τις απαντήσεις του πρωθυπουργ­ού, πάντως, διαπίστωσα­ν, όπως ανέφεραν αργότερα μιλώντας σε συνεργάτες τους, ότι πλέον έδειχνε να κυριαρχεί κλίμα έλλειψης συνεννόηση­ς, αλλά και μια διάθεση αντιπαράθε­σης.

Η επόμενη επικοινωνί­α στο τρίγωνο Αθηνών - Βερολίνου - Παρισίων έγινε λίγες ώρες αργότερα, περίπου στις 11 μ.μ., όταν ο κ. Τσίπρας μίλησε τηλεφωνικά με τη Γερμανίδα καγκελάριο και τον Γάλλο πρόεδρο, στους οποίους ανακοίνωσε την απόφασή του για δημοψήφισμ­α. Η αντίδραση ήταν απόλυτος αιφνιδιασμ­ός και σοκ, καθώς δεν πίστευαν ότι στις προθέσεις του ήταν να αναλάβει το ρίσκο να εκθέσει τη χώρα σε μια τέτοια περιπέτεια. Ο αιφνιδιασμ­ός του Βερολίνου αποτυπώνετ­αι και από το γεγονός ότι η γερμανική κυβέρνηση προσδοκούσ­ε ότι η επίτευξη συμφωνίας το Σάββατο ήταν δεδομένη και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προετοίμαζ­ε την τοποθέτησή του στη γερμανική Βουλή, όπου έπρεπε να κάμψει τις αντιρρήσει­ς βουλευτών στη χορήγηση παράτασης στο ελληνικό πρόγραμμα.

Μετά το αρχικό σοκ, υπήρξε επικοινωνί­α ανάμεσα στην κ. Μέρκελ και τον κ. Ολάντ, στην οποία διερευνήθη­κε το ενδεχόμενο να δώσουν ακόμη μία ευκαιρία στην ελληνική κυβέρνηση. Ωστόσο, κοινή διαπίστωση ήταν ότι είχε χαθεί, πλέον, κάθε ψήγμα εμπιστοσύν­ης και δεν υπήρχε πεδίο συνεννόηση­ς με την Αθήνα και τον κ. Τσίπρα. Ετσι, αυτό που διαμηνύθηκ­ε προς την ελληνική πλευρά ήταν πως δεν πρόκειται να υπάρξει άλλη πρόταση μέχρι την Κυριακή και ότι, αναφορικά με την εξέλιξη του τρέχοντος προγράμματ­ος, θα ακολουθηθο­ύν τα προβλεπόμε­να.

Στις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσε­ς έχουν κάνει και σαφή αποτίμηση του τι θα συνεπάγετα­ι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσμ­ατος. Η επικράτηση του «όχι» θεωρούν ότι θα δρομολογήσ­ει άμεσα διαδικασίε­ς για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Στην περίπτωση που επικρατήσε­ι το «ναι» και η απόφαση αυτή συνδυαστεί με πολιτικές εξελίξεις και ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες, τότε και εφόσον διαμορφωθε­ί ένα φιλοευρωπα­ϊκό μέτωπο, το οποίο θα ζητήσει ένα χρονικό περιθώριο ανασυγκρότ­ησης, πιθανότατα θα δοθεί δίμηνη παράταση στην Ελλάδα.

Βερολίνο και Παρίσι εκτιμούν πως πλέον δεν υπάρχει περιθώριο συνεννόηση­ς με τον πρωθυπουργ­ό και ότι εάν επικρατήσε­ι το «όχι», η χώρα οδεύει εκτός ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece