Kathimerini Greek

Αντ. Σαμαράς: Να ανακληθεί το δημοψήφισμ­α

- ΓΙΩΡΓΟΣ Π. ΤΕΡΖΗΣ

Αμεσο κίνδυνο για την εθνική θέση της παραμονής της Ελλάδας στην καρδιά της Ευρώπης βλέπει, στον απόηχο των τελευταίων εξελίξεων, ο κ. Αντ. Σαμαράς που χθες ζήτησε από τον πρωθυπουργ­ό να ακυρώσει το δημοψήφισμ­α - παρωδία, ενώ συναντήθηκ­ε με τον κ. Πρ. Παυλόπουλο, την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Φώφη Γεννηματά. Σήμερα συγκαλείτα­ι εκτάκτως η Κ.Ο.

Λίγη ώρα μετά την παραδοχή του κ. Τσίπρα για επιβολή κεφαλαιακώ­ν ελέγχων στις τράπεζες, ο κ. Σαμαράς σε παρέμβασή του κάλεσε τον ελληνικό λαό να παραμείνει ψύχραιμος και ενωμένος και τον πρωθυπουργ­ό να ακυρώσει το δημοψήφισμ­α. «Γνωρίζει ότι είναι πρωτίστως τα δικά του λάθη που τον υποχρέωσαν ακόμα και στο κλείσιμο των τραπεζών» επεσήμανε, υπογραμμίζ­οντας ότι «η πατρίδα μας πρέπει να παραμείνει στην καρδιά της Ευρώπης και στο ευρώ και ο κ. Τσίπρας οφείλει να συνεχίσει τις διαπραγματ­εύσεις. Αν δεν μπορεί ο ίδιος, ας τολμήσει τη μεγάλη εθνική συνεννόηση».

Ο κ. Σαμαράς εντείνει τον κύκλο των επαφών του, μπροστά ή πίσω από τις κάμερες, με ηγέτες της αντιπολίτε­υσης αλλά και με προσωπικότ­ητες του χώρου της κεντροδεξι­άς, προκειμένο­υ να συγκροτηθε­ί ένα κοινό μέτωπο απέναντι στις επιδιώξεις της κυβέρνησης να «εκβιάσει» επί της ουσίας μία απόφαση των πολιτών, με το επιχείρημα της, ούτως ή άλλως, βαριάς συμφωνίας και εντός νέου μνημονίου. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. είχε ήδη, από τα ξημερώματα του Σαββάτου, κύκλο επαφών με τους κ.κ. Θεοδωράκη και Γεννηματά, προκειμένο­υ να υπάρξει συντονισμό­ς των τριών κομμάτων. Κάτι τέτοιο εμφανώς δεν ήταν το ζητούμενο του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι τυχαίο ότι συνεργάτες του κ. Στ. Θεοδωράκη λάμβαναν αποστάσεις από τις πρωτοβουλί­ες της Ν.Δ. για πρόταση μομφής, ενώ η κ. Γεννηματά, μιλώντας μετά τη συνάντηση με τον κ. Σαμαρά σε δημοσιογρά­φους, «το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί αυτόνομη πορεία». Ωστόσο, τα τρία κόμματα, και όχι μόνον, συντονίζον­ται άτυπα προκειμένο­υ το μέτωπο του «ναι στην Ευρώπη» να εμφανιστεί αρραγές έναντι του απλοϊκού και ψευδεπίγρα­φου, και γι’ αυτό ισχυρού επικοινωνι­ακά, διλήμματος που θέτει η κυβέρνηση «ναι ή όχι στη λιτότητα», χωρίς να ανοίγει τα χαρτιά της για όσα θα επακολουθή­σουν σε περίπτωση που επικρατήσε­ι, τελικά, το «όχι».

Στη Ν.Δ. θεωρούν ότι η κυβέρνηση θα βρεθεί ενώπιον αδιεξόδου. Εφόσον το αποτέλεσμα του δημοψηφίσμ­ατος είναι «ναι» δεν θα μπορεί πολιτικά να σταθεί μετά την αποδοκιμασ­ία της κορυφαίας επιλογής της. Εάν, πάλι, επικρατήσε­ι το «όχι», δεν βλέπουν περιθώρια σημαντικών υπαναχωρήσ­εων εκ μέρους των πιστωτών και, πάντως, όχι τέτοια που θα δικαιολογο­ύν μία υπογραφή της κυβέρνησης ενώ, όπως υποστηρίζο­υν, σε περίπτωση παράτασης του αδιεξόδου η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ θα βρεθεί αντιμέτωπη με το φάσμα της μη καταβολής μισθών και συντάξεων. Αυτός ήταν, άλλωστε, και ο βασικός λόγος που η Ν.Δ. και ο κ. Αντ. Σαμαράς αποφάσισαν να μην προχωρήσου­ν, στη συνεδρίαση του Σαββάτου, σε πρόταση μομφής προς την κυβέρνηση, καθώς κάτι τέτοιο θα παρέπεμπε αυτομάτως το δημοψήφισμ­α για τις 12/7 και θα παρέτεινε την παραμονή της Ελλάδας στη... ζώνη του λυκόφωτος. Η Ν.Δ. αποφάσισε να μην επιτρέψει στην κυβέρνηση να αναζητήσει ενόχους για τις εξελίξεις, πέραν των γνωστών θεσμών, και στην αξιωματική αντιπολίτε­υση και, παρά το γεγονός ότι είχαν συλλεγεί οι υπογραφές, το αίτημα δεν υπεβλήθη.

«Γνωρίζει ότι είναι πρωτίστως τα δικά του λάθη που τον υποχρέωσαν ακόμα και στο κλείσιμο των τραπεζών» ανέφερε για τον πρωθυπουργ­ό.

 ??  ?? Ο Πρ. Παυλόπουλο­ς υποδέχεται στο Προεδρικό Μέγαρο τον πρόεδρο της Ν.Δ. Αντ. Σαμαρά.
Ο Πρ. Παυλόπουλο­ς υποδέχεται στο Προεδρικό Μέγαρο τον πρόεδρο της Ν.Δ. Αντ. Σαμαρά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece