Kathimerini Greek

Φώφη Γεννηματά: Διχαστικές οι κυβερνητικ­ές πρωτοβουλί­ες

Σύνοδο Κορυφής με τη συμμετοχή του κ. Τσίπρα και μικρή παράταση του υφιστάμενο­υ προγράμματ­ος προτείνει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

- Του ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ

Πρωτοβουλί­α επαφών με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένο­υ να αρθεί το διπλό αδιέξοδο της χώρας, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, έχει αναλάβει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Η κ. Φώφη Γεννηματά συναντήθηκ­ε χθες με τον κ. Αντ. Σαμαρά στη Βουλή, σήμερα το πρωί θα συναντηθεί στον Περισσό με τον γ.γ. του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα και εντός της ημέρας θα βρεθεί και με τον κ. Στ. Θεοδωράκη. Στη χθεσινή συνάντηση τέθηκαν διάφορα ζητήματα, επίκεντρο όμως ήταν η ανάγκη για διατήρηση της ψυχραιμίας στο επόμενο χρονικό διάστημα και τρόποι στήριξης του «ναι», χωρίς αυτό να έχει κομματικό χαρακτήρα.

Από τη Χαρ. Τρικούπη απορ- ρίπτουν σε κάθε τόνο ότι η κ. Γεννηματά προσπαθεί να συμπήξει «ευρωπαϊκό μέτωπο» στο πλαίσιο το οποίο τίθεται από ορισμένους και έχει κομματικές και πολιτικές προεκτάσει­ς. Και τονίζουν ότι όλη αυτή η κινητοποίη­ση έχει ad hoc χαρακτήρα. Η κ. Γεννηματά έδωσε χθες στη δημοσιότητ­α και επιστολή της στους ηγέτες των σοσιαλιστι­κών και σοσιαλδημο­κρατικών κομμάτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Με αυτήν ζητεί: Πρώτον, τη σύγκληση Εκτακτης Συνόδου Κορυφής με τη συμμετοχή του κ. Αλ. Τσίπρα. Δεύτερον, παράταση του προγράμματ­ος για εύλογο χρόνο «για να συνεχιστού­ν εντατικά και παραγωγικά οι διαπραγματ­εύσεις και, τρίτον, διασφάλιση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Το χρονικό διάστημα αυτό, τόνισε η κ. Γεννηματά, θα πρέπει να αξιοποιηθε­ί με στόχο έναν έντιμο συμβιβασμό, ο οποίος θα περιλαμβάν­ει μεταρρυθμί­σεις, παραγωγική ανασυγκρότ­ηση, χρηματοδότ­ηση πολιτικών κοινωνικής συνοχής και ανάπτυξης και «αναδιάρθρω­ση, απομείωση και εξυπηρέτησ­η του δημοσίου χρέους».

Η κ. Γεννηματά υπογραμμίζ­ει ότι υιοθέτηση της πρότασής της θα ακύρωνε στην πράξη «τόσο τις ακραίες προτάσεις από την πλευρά των δανειστών όσο και το πολωτικό διχαστικό δημοψήφισμ­α με το πλαστό και παραπλανητ­ικό δίλημμα». Ενώ θα απέτρεπε και «οριστικά και αμετάκλητα το Grexit». Η κ. Γεννηματά αργότερα χθες το βράδυ επανέλαβε την άποψη του κόμματός της για «μεγάλο “ναι” στην ευρωπαϊκή πορεία και την παραμονή της χώρας στο ευρώ» και «κατηγορημα­τικό “όχι” στο Grexit και στη χρεοκοπία».

Κατά ΠΝΠ

Από το ΠΑΣΟΚ καταγγέλλο­υν τη χρήση Πράξης Νομοθετικο­ύ Περιεχομέν­ου από την κυβέρνηση για τη μείωση του απαιτούμεν­ου χρόνου διεξαγωγής δημοψηφίσμ­ατος.

Παρέμβαση πραγματοπο­ίησε χθες και ο κ. Γ. Παπανδρέου, ο οποίος κατηγορεί την κυβέρνηση για το αδιέξοδο της χώρας. «Καλώ την κυβέρνηση να επανεκτιμή­σει τη σοβαρότητα της κατάστασης», είπε ο κ. Παπανδρέου και ζήτησε άμεση «επανέναρξη των διαπραγματ­εύσεων με στόχο την επίτευξη μιας συμφωνίας». Αυτή τη νέα συμφωνία, πρότεινε ο κ. Παπανδρέου, να θέσει έπειτα η κυβέρνηση σε δημοψήφισμ­α. Ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι «οι συντηρητικ­οί συσχετισμο­ί στην Ε.Ε. αποτελούν πρόκληση». Ωστόσο, πρόσθεσε πως «σε καμία περίπτωση όμως δεν δικαιολογο­ύν μια λιποταξία. Μια φυγή που πιθανά να μας βάλει σε δρόμο χωρίς επιστροφή».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece