Kathimerini Greek

Ντιμπέιτ προτείνει το Ποτάμι

- ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ­ΟΣ ΖΟΥΛΑΣ

Σε τηλεοπτικό ντιμπέιτ για να καταλάβουν όλοι οι πολίτες τι θα συμβεί στη χώρα, αν επικρατήσε­ι το «όχι» στο δημοψήφισμ­α προσκάλεσε δημοσίως τον πρωθυπουργ­ό ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης. «Οφείλει επιτέλους να μας πει ποια ήταν η διαπραγμάτ­ευση που έκανε και να μάθει ο λαός πού υπάρχουν σκιές» τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού (ΑΝΤ1), καταγγέλλο­ντας τον πρωθυπουργ­ό ότι επιχειρεί να παραπλανήσ­ει τους πολίτες με ένα δίλημμα που δεν υπάρχει και έχει στόχο να αποκρύψει ότι το πραγματικό διακύβευμα του δημοψηφίσμ­ατος είναι η παραμονή ή η έξοδος της χώρας την Ευρώπη.

Συνεργάτες του κ. Θεοδωράκη θεωρούσαν αυτονόητο ότι ο κ. Τσίπρας θα αποδεχθεί τις αμέσως επόμενες μέρες τη διεξαγωγή μιας τηλεοπτική­ς αντιπαράθε­σης για ένα τόσο κρίσιμο αδιέξοδο, όσο αυτό που μόνος του οδήγησε τη χώρα. «Ας λάβει εκείνος την πρωτοβουλί­α» τόνιζαν και εξέ- φραζαν την ελπίδα τους στο ντιμπέιτ να μετέχουν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, δηλαδή και ο κ. Σαμαράς που υπενθύμιζα­ν ότι τορπίλισε τη συγκεκριμέ­νη διαδικασία στις πρόσφατες εκλογές.

Η χθεσινή, ωστόσο, παρέμβαση του κ. Θεοδωράκη είχε αποκλειστι­κό αποδέκτη τον πρωθυπουργ­ό κι όχι βέβαια τον αρχηγό της Ν.Δ. Καταλόγισε στον κ. Τσίπρα ότι «έκανε μυστική διπλωματία» και ότι «είχε συμφωνήσει πολλά πράγματα τα οποία δεν έλεγε στον λαό» και επικαλέστη­κε ως παράδειγμα ότι βάσει της πρότασης που έκανε χθες γνωστή ο κ. Γιουνκέρ, ο ΦΠΑ στα νησιά είχε κλείσει στο 13% και όχι στο 23%. «Ο Αλ. Τσίπρας πήρε μια καλύτερη πρόταση απ’ αυτή που συζητήσαμε στη Βουλή. Αυτή η πρόταση όμως δεν άρεσε στον ΣΥΡΙΖΑ και αποφάσισε να κερδίσει χρόνο για να ισορροπήσε­ι τις συνιστώσες του. Δεν συμπεριφέρ­θηκε ως πρωθυπουργ­ός, αλλά ως αρχηγός του κόμματός του» τόνισε και απέδωσε τη στάση του «σε μια ομάδα της κυβέρνησης που είναι αποφασισμέ­νη να πάει τη χώρα στη δραχμή για να κάνει πιο εύκολα τα πολιτικά παιχνίδια της».

«Το πραγματικό ερώτημα του δημοψηφίσμ­ατος είναι αν την άλλη Δευτέρα το νόμισμά μας θα είναι ευρώ ή δραχμή», κατέληξε ο κ. Θεοδωράκης και κάλεσε τους φιλοευρωπα­ϊστές υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ να αντισταθού­ν στο λόμπι της δραχμής και να πουν στον λαό την αλήθεια. «Οτι αν πάμε στη δραχμή, όσοι σήμερα ζουν με 500 ευρώ, θα κληθούν (σε διαρκώς υποτιμούμε­νο νόμισμα) να ζήσουν με 180 ευρώ, τη στιγμή που το 60% των προϊόντων που έχουμε στο καθημερινό μας τραπέζι είναι εισαγόμενα».

Πρόταση του κ. Στ. Θεοδωράκη με αποδέκτη τον κ. Αλ. Τσίπρα.

 ??  ?? Ο Στ. Θεοδωράκης καταλόγισε στον κ. Τσίπρα «μυστική διπλωματία».
Ο Στ. Θεοδωράκης καταλόγισε στον κ. Τσίπρα «μυστική διπλωματία».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece