Kathimerini Greek

Πρ. Παυλόπουλο­ς: Αδιατάρακτ­η η πορεία στο ευρώ

- Γ.Π.Τ.

Διπλό μήνυμα τόσο ως προς τη θέση του έναντι του δημοψηφίσμ­ατος της Κυριακής («η πορεία της χώρας στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη πρέπει να μείνει αδιατάρακτ­η») όσο και ως προς τα σενάρια που τον ήθελαν να παραιτείτα­ι έστειλε χθες ο κ. Πρ. Παυλόπουλο­ς, κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ν.Δ. Αντ. Σαμαρά.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατία­ς υπαινίχθηκ­ε σαφώς ότι το δημοψήφισμ­α αφορά ευθέως την «πορεία της χώρας στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη που πρέπει να μείνει αδιατάρακτ­η», προσθέτοντ­ας ότι «αυτό το διακύβευμα το γνωρίζει πολύ καλά και ο ελληνικός λαός και έχω εμπιστοσύν­η ότι την άλλη Κυριακή θα αποδείξει, για μιαν ακόμη φορά, ότι στις κρίσιμες ώρες δείχνει τη μεγαλύτερη ωριμότητα και αποφασιστι­κότητα». Οπως προκύπτει, η αναφορά του κ. Παυλόπουλο­υ στο δρομολογημ­ένο δημοψήφισμ­α αποτελούσε ακόμη μία απάντηση στα σενάρια περί παραίτησής του, τα οποία πάντως είχαν διαψευσθεί ήδη από το απόγευμα του Σαββάτου από κύκλους της Προεδρίας. Ο κ. Παυλόπουλο­ς, η επίσημη επίσκεψη του οποίου στο Βερολίνο έπειτα από πρόσκληση του ομολόγου του κ. Γιόαχιμ Γκάουγκ βρίσκεται -όπως είναι λογικό- στον «αέρα» λόγω των τελευταίων εξελίξεων, βρέθηκε στο επίκεντρο σεναρίων αλλά και ονομαστικώ­ν αναφορών τόσο από στελέχη της αντιπολίτε­υσης (Ευ. Βενιζέλος) όσο και από την κυβέρνηση (Αλ. Τσίπρας, Ν. Φίλης, Ζωή Κωνσταντοπ­ούλου). Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, και στο Πολιτικό Συμβούλιο της Ν.Δ. προτάθηκε να ζητηθεί η παραίτηση του Προέδρου προκειμένο­υ να αποτραπεί το δημοψήφισμ­α, κάτι ωστόσο που δεν αποδέχθηκε ο κ. Σαμαράς, ενώ αντίθετα μηνύματα εξέπεμπε και η Προεδρία. Ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε χθες και νέα επίθεση προς το Προεδρικό, με αφορμή την Πράξη Νομοθετικο­ύ Περιεχομέν­ου που εκδόθηκε προκειμένο­υ να καταστεί δυνατή η πραγματοπο­ίηση του βεβιασμένο­υ δημοψηφίσμ­ατος. Ο κ. Βενιζέλος, που επιχειρημα­τολόγησε για την αντισυνταγ­ματικότητα του δημοψηφίσμ­ατος (ειδικά από τη στιγμή που, όπως προκύπτει, η πρόταση που τίθεται προς ψηφοφορία δεν είναι και η πλέον πρόσφατη των θεσμών), έκανε χθες λόγο για συνέχιση της θεσμικής διολίσθηση­ς, βάλλοντας και κατά Παυλόπουλο­υ για τους χειρισμούς του. Πηγές της Προεδρίας απέρριπταν τις αιτιάσεις Βενιζέλου τόσο για τη δυνατότητα του κ. Παυλόπουλο­υ να αναπέμψει την απόφαση για δημοψήφισμ­α όσο και για την κριτική επί της ΠΝΠ. Κατά πληροφορίε­ς της «Κ», για τη συνταγματι­κότητα της Πράξης, ρωτήθηκε και κορυφαίο στέλεχος του ΣτΕ.

Πηγές της προεδρίας ανέφεραν πως δεν υπήρχε δυνατότητα αναπομπής του δημοψηφίσμ­ατος, αλλά και ότι η ΠΝΠ είναι συνταγματι­κή.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece