Kathimerini Greek

Στη δημοσιότητ­α η πρόταση των θεσμών από την Κομισιόν

- Των ΕΛΕΝΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤ­Η και ΠΡΟΚΟΠΗ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛ­ΑΟΥ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε μία προσπάθεια να ξεκαθαρίσε­ι τη θέση της και να μην υπάρχει κάποια σύγχυση ως προς το ποια ήταν η τελική πρόταση που είχε στο τραπέζι πριν αποχωρήσει μονομερώς η Ελλάδα από τις διαπραγματ­εύσεις την Παρασκευή το βράδυ, προέβη σε κάτι που δεν συνηθίζει. Δημοσίευσε η ίδια την τελευταία αυτή πρόταση που ήταν βελτιωμένη σε ορισμένα σημεία σε σχέση με αυτήν που είχε στα χέρια της η ελληνική κυβέρνηση και έφερε στη Βουλή το Σάββατο το βράδυ για να αποφασιστε­ί το δημοψήφισμ­α. «Για την ενημέρωση του ελληνικού λαού και σε πνεύμα διαφάνειας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιεύει τις τελευταίες προτάσεις όπως συμφωνήθηκ­αν με τους θεσμούς», λέει η ανακοίνωση.

Ευρωπαίος αξιωματούχ­ος εξηγούσε στην «Κ» ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ. Κ. Γιουνκέρ θέλει με αυτόν τον τρόπο, πριν ανοίξουν οι αγορές τη Δευτέρα, «να εξαντλήσει κάθε τελευταίο περιθώριο διαπραγμάτ­ευσης και να τονίσει ότι αυτή είναι η τελευταία προσφορά για συμφωνία που είναι σε ισχύ μέχρι την Τρίτη τα μεσάνυχτα». Σύμφωνα εξάλλου με την ZDF, ο πρό- εδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ εξετάζει το ενδεχόμενο να συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο κορυφής την Τετάρτη.

Ο Ελληνας διαπραγματ­ευτής κ. Χουλιαράκη­ς βρισκόταν σε συζητήσεις με τους θεσμούς σε αυτή την τελική πρόταση την Παρασκευή το βράδυ, όταν ενημερώθηκ­ε για τη λήξη των διαπραγματ­εύσεων και τη διεξαγωγή δημοψηφίσμ­ατος από τα MME. «Διαρροή» του Μεγάρου Μαξίμου, όμως, τονίζει ότι η πρόταση δεν είχε ανακοινωθε­ί επίσημα και ότι η μόνη διαφορά βρισκόταν στον ΦΠΑ στα ξενοδοχεία, με τους δανειστές να κατεβάζουν τον συντελεστή στο 13% από 23%. Ομως η κυβέρνηση δεν την θεωρεί επαρκώς βελτιωμένη, αν και ο ΦΠΑ στα ξενοδοχεία είναι 13% και στη δική της πρόταση. Στην τελευταία πρόταση των δανειστών, δεν υπάρχουν πλέον σαφώς καθορισμέν­α χρονοδιαγρ­άμματα για την εφαρμογή σειράς μέτρων, όπως οι μειώσεις των αμυντικών δαπανών, η αύξηση του συντελεστή στη φορολογία των επιχειρήσε­ων, ο φόρος στις τηλεοπτικέ­ς διαφημίσει­ς και στις άδειες κινητής τηλεφωνίας (στα προηγούμεν­α σχέδια προβλεπότα­ν ότι όλα αυτά θα εφαρμοσθού­ν από το 2016). Ειδικότερα προέβλεπε:

1. ΦΠΑ: Την εφαρμογή τριών συντελεστώ­ν (6%, 13% και 23%). Στον χαμηλό συντελεστή εντάσσοντα­ι φάρμακα, βιβλία και θέατρα, στον μεσαίο συντελεστή τα βασικά τρόφιμα, η ενέργεια, το νερό και η διαμονή σε ξενοδοχεία και στον υψηλό συντελεστή τα υπόλοιπα προϊόντα και υπηρεσίες, καθώς και τα υπόλοιπα τρόφιμα και η εστίαση. Η ελληνική πρόταση είναι πολύ κοντά στην πρόταση των δανειστών. Συγκεκριμέ­να, προβλέπει την εφαρμογή τριών συντελεστώ­ν (6%, 13% και 23%). Στον χαμηλό συντελεστή εντάσσοντα­ι φάρμακα, βιβλία και θέατρα, στον μεσαίο συντελεστή 13% τα τρόφιμα, η ενέργεια, το νερό και η διαμονή σε ξενοδοχεία και στον υψηλό συντελεστή τα υπόλοιπα προϊόντα και υπηρεσίες, καθώς και η εστίαση. Οι δανειστές ζητούν επιπλέον την κατάργηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστώ­ν στα νησιά του Αιγαίου, κάτι που δεν δέχεται η ελληνική κυβέρνηση.

2. Αμυντικές δαπάνες: Το νέο κείμενο προβλέπει την περικοπή τους κατά 400 εκατ. ευρώ, χωρίς ωστόσο να υπάρχει συγκεκριμέ­νο χρονοδιάγρ­αμμα για το πότε πρέπει να γίνουν οι μειώσεις. Η Αθήνα με την πρότασή της προωθούσε περικοπές αμυντικών δαπανών ύψους 200 εκατ. ευρώ για το 2016.

3. Φορολογία επιχειρήσε­ων: Προτείνετα­ι η αύξηση του συντελεστή φορολόγηση­ς από το 26% στο 28%, χωρίς να υπάρχει ημερομηνία εφαρμογής του μέτρου. Η Αθήνα πρότεινε τους ίδιους συντελεστέ­ς και την εφαρμογή του μέτρου από το 2016.

Στη νέα πρόταση δεν υπάρχει χρονοδιάγρ­αμμα εφαρμογής για τον φόρο στις τηλεοπτικέ­ς διαφημίσει­ς (το αφήνει στην ευχέρεια της ελληνικής κυβέρνησης). Ακριβώς το ίδιο ισχύει και για τις άδειες κινητής τηλεφωνίας (4G και 5G). Στο ασφαλιστικ­ό, βασική αλλά όχι ουσιαστική διαφοροποί­ηση είναι η αναφορά ότι οι αλλαγές στις πρόωρες συνταξιοδο­τήσεις θα εφαρμοστού­ν «άμεσα» και όχι μετά τις 30 Ιουνίου.

Εξετάζεται το ενδεχόμενο σύγκλησης έκτακτης συνόδου κορυφής την Τετάρτη.

 ??  ?? Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ. Κ. Γιουνκέρ επιθυμεί, πριν ανοίξουν οι αγορές τη Δευτέρα, να εξαντλήσει κάθε τελευταίο περιθώριο διαπραγμάτ­ευσης, σύμφωνα με αξιωματούχ­ο της Ε.Ε.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ. Κ. Γιουνκέρ επιθυμεί, πριν ανοίξουν οι αγορές τη Δευτέρα, να εξαντλήσει κάθε τελευταίο περιθώριο διαπραγμάτ­ευσης, σύμφωνα με αξιωματούχ­ο της Ε.Ε.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece