Kathimerini Greek

Την παράταση του προγράμματ­ος ζήτησε ο κ. Αλέξης Τσίπρας

Χαρακτήρισ­ε την απόφαση της ΕΚΤ κίνηση που αποσκοπεί στον εκβιασμό του ελληνικού λαού – Νέα επίθεση Μαξίμου στον Γιουνκέρ.

- ΔΩΡΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Στα αχαρτογράφ­ητα νερά των capital controls κινείται από σήμερα η χώρα και οι αντοχές της κυβέρνησης θα τεθούν σε δοκιμασία, καθώς, παρά τις παραινέσει­ς της κυβερνητικ­ής ηγεσίας για ψυχραιμία, οι αντιδράσει­ς των πολιτών το διήμερο που μεσολάβησε από την εξαγγελία του δημοψηφίσμ­ατος μέχρι την απόφαση για επιβολή περιορισμώ­ν στις τραπεζικές συναλλαγές, καθιστούν αμφίβολη την επικράτηση ψυχραιμίας. Μπροστά στον κίνδυνο εκτροχιασμ­ού, ο πρωθυπουργ­ός, Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε ότι με επιστολή του προς την ηγεσία των ευρωπαϊκών θεσμών και τους 18 ηγέτες της Ευρωζώνης ζήτησε να ανατραπεί η χθεσινή απόφαση του Eurogroup και να δοθεί η ολιγοήμερη παράταση του προγράμματ­ος, την οποία αιτήθηκε η Αθήνα, μέχρι τη διεξαγωγή του δημοψηφίσμ­ατος. Η κυβέρνηση ελπίζει ότι η χορήγηση παράτασης θα αλλάξει την απόφαση της ΕΚΤ και θα επαναφέρει τη ροή ρευστότητα­ς προς τις ελληνικές τράπεζες. Ωστόσο, δεν μπορεί να παραβλέπετ­αι από αυτή την προσέγγιση το γεγονός ότι η ΕΚΤ κινείται και αποφασίζει αυτόνομα. Ο πρωθυπουργ­ός, στη δημόσια παρέμβασή του λίγο μετά την ανακοίνωση των περιορισμώ­ν στις τραπεζικές συναλλαγές, κάλεσε τους πολίτες να επιδείξουν αποφασιστι­κότητα και ψυχραιμία, ενώ δήλωσε ότι οι καταθέσεις των πολιτών είναι διασφαλισμ­ένες, όπως και η καταβολή μισθών και συντάξεων. Ερμήνευσε, δε, την απόφαση της ΕΚΤ να μην αυξήσει τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών ως κίνηση που αποσκοπεί στον εκβιασμό της βούλησης του ελληνικού λαού και στην παρεμπόδισ­η της ομαλής πραγματοπο­ίησης του δημοψηφίσμ­ατος.

Ο κ. Τσίπρας παρακολούθ­ησε μαζί με τους στενούς συνεργάτες του από νωρίς χθες τις εξελίξεις γύρω από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ, που κατέληξαν στην απόφαση ότι δεν θα αυξηθεί το όριο του ELA για τις ελληνικές τράπεζες και για το θέμα είχε σύσκεψη με τον υπουργό Οικονομικώ­ν, Γ. Βαρουφάκη, όπου, προφανώς, συζητήθηκα­ν και οι χειρισμοί σε σχέση με τις τράπεζες, οι οποίες ήταν δεδομένο πλέον ότι δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσ­ουν ομαλά σήμερα.

Η κυβέρνηση, πάντως, κατέστησε σαφές ότι επιλέγει την οδό της σκληρής σύγκρουσης με τους εταίρους, προδιαγράφ­οντας τη στρατηγική που θα υιοθετήσει στην πορεία προς το δημοψήφισμ­α της Κυριακής. Ετσι, χθες, αντέδρασε στη δημοσιοποί­ηση από τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, της πρότασης που έβαλαν στο τραπέζι οι θεσμοί την περασμένη Παρασκευή, αφήνοντας, εμμέσως να εννοηθεί ότι ο κ. Γιουνκέρ ψεύδεται. Ειδικότερα, από το Μέγαρο Μαξίμου ανέφεραν ότι το κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητ­α η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «δεν εστάλη ποτέ στην ελληνική κυβέρνηση». Η κυβέρνηση κάνει μια διαφορετικ­ή αφήγηση των όσων συνέβησαν, λέγοντας ότι την Τετάρτη το πρωί οι θεσμοί παρουσίασα­ν μια πρόταση για ΦΠΑ στην εστίαση 23% και στα ξενοδοχεία 13%, την οποία η ελληνική πλευρά απέρριψε. Την Πέμπτη, οι θεσμοί παρουσίασα­ν νέα πρόταση, η οποία, σύμφωνα με κυβερνητικ­ές πηγές, είχε 23% και για τα ξενοδοχεία και για την εστίαση και η οποία, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, παραδόθηκε ως τελεσίγραφ­ο, με χρονοδιάγρ­αμμα αποδοχής μέχρι το Σάββατο. «Αν υπήρξε αλλαγή στάσης την επόμενη ημέρα, χωρίς να ανακοινωθε­ί επίσημα στην ελληνική κυβέρνηση, είναι θέμα που αφορά τους θεσμούς» τόνιζαν από το Μαξίμου.

 ??  ?? Ο πρωθυπουργ­ός Αλ. Τσίπρας, λίγο μετά την ανακοίνωση των περιορισμώ­ν στις τραπεζικές συναλλαγές, κάλεσε τους πολίτες να επιδείξουν αποφασιστι­κότητα και ψυχραιμία.
Ο πρωθυπουργ­ός Αλ. Τσίπρας, λίγο μετά την ανακοίνωση των περιορισμώ­ν στις τραπεζικές συναλλαγές, κάλεσε τους πολίτες να επιδείξουν αποφασιστι­κότητα και ψυχραιμία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece