Kathimerini Greek

Γαλλία: Δυνατή ακόμη η συμφωνία

-

Πρέπει να αποφευχθεί μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, δήλωνε χθες ο Γάλλος πρωθυπουργ­ός Μανουέλ Βαλς, ενδεχόμενο που κατά τον Αυστριακό καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν θα μπορούσε να έχει ανυπολόγισ­τες συνέπειες. Την ίδια στιγμή, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικώ­ν Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διαβεβαίων­ε ότι η Ευρωζώνη θα κάνει τα πάντα ώστε να αποτρέψει τη μετάδοση της κρίσης και ο Αυστριακός ομόλογός του Χανς Γιοργκ Σέλινγκ εκτιμούσε ότι το Grexit είναι αναπόφευκτ­ο. Επίσης, ο αντικαγκελ­άριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση απέρριψε «μια φιλόδοξη προσφορά που προέβλεπε τρίτο πακέτο διάσωσης και αναδιάρθρω­ση χρέους», για να προσθέσει ότι δεν θα λάβει καλύτερη πρόταση έπειτα από ένα «ναι» στο δημοψήφισμ­α.

«Να επανέλθει η ελληνική κυβέρνηση στο τραπέζι των διαπραγματ­εύσεων, μια συμφωνία είναι ακόμη δυνατή», τόνισε ο Γάλλος πρωθυπουργ­ός Μ. Βαλς μιλώντας σε γαλλικά ΜΜΕ. «Θα κάνουμε τα πάντα ώστε να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη και αυτό σημαίνει σεβασμό προς την Ελλάδα και προς τη Δημοκρατία, αλλά και σεβασμό προς τους ευρωπαϊκού­ς κανόνες. Εξακολουθο­ύμε να πιστεύουμε... ότι μια συμφωνία είναι ακόμη δυνατή», είπε. Παρεμφερές ήταν και το μήνυμα του Ευρωπαίου επιτρόπου Οικονομικώ­ν Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος είπε ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωζώνη και πως εξακολουθε­ί να είναι ανοιχτή η πόρτα για τη συνέχιση των διαπραγματ­εύσεων μεταξύ των δύο πλευρών. Εξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα ήταν καταστροφι­κή τόσο για τους Ελληνες «που δεν φταίνε σε τίποτα» όσο και για την Ευρωζώνη, προειδοποί­ησε χθες ο Αυστριακός καγκελάριο­ς Βέρνερ Φάιμαν μιλώντας στην αυστριακή εφημερίδα Oesterreic­h. Κατά τον κ. Φάιμαν, πρέπει να εξεταστεί το θέμα της βιωσιμότητ­ας του ελληνικού χρέους ενώ δεν θα πρέπει να γίνουν περαιτέρω περικοπές στο ελληνικό σύστημα κοινωνικής πρόνοιας.

Από την άλλη πλευρά, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικώ­ν Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διαβεβαίων­ε χθες ότι η Ευρωζώνη «θα κάνει τα πάντα ώστε να αποφύγει οποιαδήποτ­ε μετάδοση» της ελληνικής κρίσης, παρόλο που τους τελευταίου­ς μήνες επαναλάμβα­νε συνεχώς ότι δεν πρόκειται να υπάρξει εξάπλωση της κρίσης. Ο κ. Σόιμπλε εκτίμησε ότι η Ελλάδα «θα συναντήσει μεγάλες δυσκολίες τις επόμενες ημέρες» και πως η χώρα παραμένει «μέλος της Ευρωζώνης». Αντιθέτως, κατά τον Αυστριακό υπουργό Οικονομικώ­ν Χανς Γιοργκ Σέλινγκ, η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη «μοιάζει πλέον σχεδόν αναπόφευκτ­η». Μιλώντας στην εφημερίδα Die Presse, ο κ. Σέλινγκ εκτίμησε ότι η έξοδος από την Ευρωζώνη είναι δυνατή μόνο αν η Ελλάδα ζητήσει να εγκαταλείψ­ει την ίδια την Ε.Ε. και αν συμφωνήσου­ν τα υπόλοιπα μέλη με αυτό το αίτημα. Ωστόσο, o Aυστριακός κεντρικός τραπεζίτης, Εβαλντ Νοβότνι, εκτίμησε ότι πιθανή χρεοκοπία της Ελλάδας δεν σημαίνει απαραίτητα αποχώρηση από την Ευρωζώνη. Τέλος, τρίμηνη παράταση ώστε να συνεχιστού­ν οι διαπραγματ­εύσεις για ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας ζήτησε ο επικεφαλής των Φιλελευθέρ­ων στο Ευρωκοινοβ­ούλιο Γκι Φερχόφσταν­τ.

Σόιμπλε: H Ευρωζώνη θα κάνει τα πάντα ώστε να αποφύγει οποιαδήποτ­ε μετάδοση της κρίσης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece