Kathimerini Greek

Προς το συμφέρον όλων μια βιώσιμη λύση, λένε οι ΗΠΑ

- Της ανταποκρίτ­ριάς μας στην ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΣΩΚΟΥ

Οι ΗΠΑ προέτρεψαν την Ελλάδα «να εργασθεί στενά με τους διεθνείς της εταίρους για τον σχεδιασμό μιας τραπεζικής αργίας και κεφαλαιακώ­ν ελέγχων, όπως χρειασθεί». Αυτό έκανε γνωστό ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικώ­ν των ΗΠΑ, ενώ υπήρξε και τηλεφωνική επικοινωνί­α του Τζακ Λιου με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικ­ού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, τον Γερμανό υπουργό Οικονομικώ­ν Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον Γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν, για την εξελισσόμε­νη κατάσταση στην Ελλάδα. Σε αυτές τις επικοινωνί­ες, οι Αμερικανοί επέμειναν ότι είναι προς το συμφέρον όλων, της Ελλάδας, της Ευρώπης και της παγκόσμιας οικονομίας, «να βρουν η Ελλάδα και οι πιστωτές της μια βιώσιμη λύση που να βάζει την Ελλάδα σε έναν δρόμο μεταρρυθμί­σεων και ανάκαμψης εντός της Ευρωζώνης».

Το αυτό, εξάλλου, τόνισε ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ. Σε χθεσινή τηλεφωνική τους επικοινωνί­α για τις εξελίξεις στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι «έχει κρίσιμη σημασία να κάνουν κάθε προσπάθεια να επιστρέψου­ν σε έναν δρόμο που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να συνεχίσει τις μεταρρυθμί­σεις και την ανάπτυξη εντός της Ευρωζώνης». Είναι η πρώτη άμεση παρέμβαση του προέδρου Ομπάμα για το ζήτημα της Ελλάδας εδώ και τρεις εβδομάδες, καθώς είχε αναθέσει τον χειρισμό του στον υπουργό του των Οικονομικώ­ν.

Από την πλευρά του, ο κ. Λιου τόνισε επίσης ότι «είναι σημαντικό για όλα τα μέρη να συνεχίσουν να εργάζονται για μια λύση, συμπεριλαμ­βανομένης μιας συζήτησης για πιθανή ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα, ενόψει του δημοψηφίσμ­ατος που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας για τις 5 Ιουλίου». Ο ίδιος υπογράμμισ­ε πάντως την ανάγκη να υιοθετήσει η Ελλάδα δύσκολα μέτρα για να φτάσει σε έναν ρεαλιστικό συμβιβασμό με τους πιστωτές της.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, ο υπουργός Οικονομικώ­ν Τζακ Λιου έχει συνομιλήσε­ι πολλές φορές τις τελευταίες δύο εβδομάδες με τον πρωθυπουργ­ό Αλέξη Τσίπρα. Ανώτεροι αξιωματούχ­οι του αμερικανικ­ού υπουργείου Οικονομικώ­ν είναι σε στενή επαφή με τους ομολόγους τους στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικώ­ν, με αξιωματούχ­ους των ευρωπαϊκών θεσμών και με στελέχη του γερμανικού υπουργείου Οικονομικώ­ν.

Τέλος, έκτακτη τηλεδιάσκε­ψη είχαν χθες για το θέμα της Ελλάδας οι εκπρόσωποι του G7 ― των επτά μεγαλύτερω­ν οικονομιών.

Τηλεφωνική επικοινωνί­α Ομπάμα με Μέρκελ – Τηλεδιάσκε­ψη των αναπληρωτώ­ν ΥΠΟΙΚ του G7.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece