Kathimerini Greek

Σύσκεψη αρχηγών στην καγκελαρία

Συγκαλεί η Μέρκελ προκειμένο­υ να ενημερώσει τους επικεφαλής των κομμάτων για το ελληνικό ζήτημα

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟ­Υ

Ενώ οι δικοί μας πολιτικοί αρχηγοί δεν καταδέχοντ­αι να συναντηθού­ν ούτε καν όταν βρίσκονται όλοι μαζί σε ξένες πρωτεύουσε­ς, οι πρόεδροι των κομμάτων του γερμανικού Κοινοβουλί­ου θα βρεθούν σήμερα στη 1.30 το μεσημέρι στην καγκελαρία, με σκοπό να ενημερωθού­ν από την Αγκελα Μέρκελ για το ελληνικό φιάσκο. Μαζί με τους αρχηγούς θα είναι και οι επικεφαλής των κοινοβουλε­υτικών ομάδων. Στη συνέχεια, η καγκελάριο­ς, ο αντικαγκελ­άριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και ενδεχομένω­ς ο αρχηγός του CSU (αδελφού κόμματος των Χριστιανοδ­ημοκρατών) Χ. Ζέεχοφερ, θα παραχωρήσο­υν συνέντευξη Τύπου. Tο απόγευμα θα συναντηθού­ν οι κοινοβουλε­υτικές ομάδες των κομμάτων - πάντα με βασικό θέμα στην ατζέντα τις εξελίξεις στη χώρα μας.

Είναι μία κίνηση στην οποία προβαίνει σπάνια η κ. Μέρκελ. Είναι η πρώτη φορά που το κάνει στους 18 μήνες της τρέχουσας θητείας της. Η καγκελάριο­ς παρακολούθ­ησε -όχι ζωντανά- την ομιλία του Ελληνα πρωθυπουργ­ού στη Βουλή, από την οποία, σύμφωνα με τη δική της οπτική, δεν προέκυψαν νέα δεδομένα.

Η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί βέβαιο ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κάποια καλύτερη συμφωνία στο τραπέζι ώς την Τρίτη. «Το βασικό πρόβλημα είναι ότι ο κ. Τσίπρας έχει υποσχεθεί στον ελληνικό λαό ότι μπορεί η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ χωρίς να υποστούν τις συνέπειες που υπόκεινται όλα τα υπόλοιπα κρά- τη-μέλη», λέει στην «Κ» ο Εκχαρντ Ρέμπεργκ, βουλευτής του CDU και υπεύθυνος του τομέα Προϋπολογι­σμού της Μπούντεστα­γκ. Ο κ. Ρέμπεργκ χαρακτηρίζ­ει «ιδιαίτερα ευνοϊκές» για την Ελλάδα τις προτάσεις των θεσμών. Mιλώντας με ευθύτητα που υποδηλώνει την οργή που υπάρχει προς την Αθήνα στο κόμμα του, τονίζει ότι «σε μία νομισματικ­ή ένωση η εθνική αυτονομία τελειώνει όταν χρειάζεται να πληρώσουν άλλοι γι’ αυτήν».

Στο σημερινό συμβούλιο των αρχηγών, η καγκελάριο­ς αναμένεται να αναλύσει στους συνομιλητέ­ς τους λόγους για τους οποίους η διαπραγμάτ­ευση οδηγήθηκε σε αδιέξοδο και τα βήματα που ακολουθούν. Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν, είναι η πιθανή ζημία που θα υποστεί το γερμανικό Δημόσιο σε περί- πτωση που η Ελλάδα φύγει από το ευρώ και κηρύξει στάση πληρωμών στα χρέη της. Εκτός από τα δάνεια (διμερή και μέσω του EFSF), υπάρχει και η τεράστια έκθεση της Bundesbank στην Ελλάδα μέσω του συστήματος πληρωμών της Ευρωζώνης (του Target-2). Ηδη, οι συνήθεις ύποπτοι -η εφημερίδα Bild, το ευρωσκεπτι­κιστικό κόμμα ΑfD- έχουν ανακινήσει το ζήτημα των πιθανών απωλειών, ενώ υπάρχει και σχετική γκρίνια στην κοινοβουλε­υτική ομάδα του CSU.

«Ενδειξη αδυναμίας»

Ο Αντονι Χόφραϊτερ, κοινοβουλε­υτικός εκπρόσωπος των Πρασίνων, που θα παραστεί αύριο στη συνάντηση στην καγκελαρία, δηλώνει στην «Κ» ότι ο σκοπός της κ. Μέρκελ είναι «να μας πείσει ότι δεν ευθύνεται για την αποτυχία των διαπραγματ­εύσεων» και τονίζει ότι έπρεπε να έχει δοθεί παράταση στο πρόγραμμα τουλάχιστο­ν έως το δημοψήφισμ­α. Ωστόσο σημειώνει ότι το ερώτημα θα έπρεπε να αφορά την παραμονή ή μη στην Ευρωζώνη και θεωρεί ότι η απόφαση του κ. Τσίπρα είναι «ένδειξη της αδυναμίας του και της διαίρεσης που υπάρχει στο κόμμα του».

Οσο για τη μέρα μετά το δημοψήφισμ­α, η αίσθηση στην καγκελαρία είναι ότι ένα «ναι» θα αλλάξει το κλίμα, αλλά ότι οι όποιες διαπραγματ­εύσεις θα αφορούν νέο πρόγραμμα. «Η πόρτα για τις διαπραγματ­εύσεις παραμένει ανοιχτή», σημειώνει ο κ. Ρέμπεργκ για την εποχή μετά τις 6 Ιουλίου. «Το τρέχον πρόγραμμα όμως λήγει την Τρίτη».

Η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί βέβαιο ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κάποια καλύτερη συμφωνία στο τραπέζι ώς την Τρίτη.

 ??  ?? Είναι η πρώτη φορά που η καγκελάριο­ς κάνει μια τέτοια κίνηση στους 18 μήνες της τρέχουσας θητείας της.
Είναι η πρώτη φορά που η καγκελάριο­ς κάνει μια τέτοια κίνηση στους 18 μήνες της τρέχουσας θητείας της.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece