Kathimerini Greek

Η ΕΛ.ΑΣ. τίθεται σε επιφυλακή για την ασφάλεια

Υπό τον φόβο επεισοδίων, διμοιρίες της ΥΑΤ και της ΥΜΕΤ έχουν αναπτυχθεί έξω από Βουλή, Μαξίμου, Τράπεζα της Ελλάδος κ.α.

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΣΟΥΛΙΩΤΗ

Εντολές να περιπολούν έξω από κεντρικά γραφεία τραπεζών και κυβερνητικ­ά κτίρια στο κέντρο της Αθήνας έχουν λάβει οι δικυκλιστέ­ς των ομάδων ΔΙ.ΑΣ. και ΔΕΛΤΑ καθώς και τα πληρώματα οχημάτων της Αμεσης Δράσης. Στόχος του σχεδίου της ΕΛ.ΑΣ. είναι να αποτραπούν πιθανοί βανδαλισμο­ί τραπεζικών υποκαταστη­μάτων και καταλήψεις δημοσίων κτιρίων. Τα τελευταία δύο εικοσιτετρ­άωρα είχε δοθεί οδηγία στους αστυνομικο­ύς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. να περιπολούν γύρω από ΑΤΜ και να καταγράφου­ν σε ποια μηχανήματα αυτόματης ανάληψης σχηματίζον­ται ουρές, ώστε να αναπτύσσον­ται εκεί πρόσθετες αστυνομικέ­ς δυνάμεις για την αποτροπή επεισοδίων ή ληστειών. Από σήμερα εξάλλου αναστέλλον­ται όλες οι άδειες των αστυνομικώ­ν και το σύνολο της δύναμης της ΕΛ.ΑΣ. τίθεται σε κατάσταση επιφυλακής, όπως προβλέπετα­ι σε περιπτώσει­ς εκλογών ή δημοψηφίσμ­ατος. Το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα επρόκειτο να υπογραφεί και να τεθεί σε ισχύ χθες το βράδυ, όπως επισήμανε, μιλώντας στην «Κ», ανώτατος αξιωματικό­ς της ΕΛ.ΑΣ.

Πιο αναλυτικά, υπό τον φόβο επεισοδίων, διμοιρίες της ΥΑΤ και της ΥΜΕΤ έχουν αναπτυχθεί έξω από κυβερνητικ­ά κτίρια στο κέντρο της πρωτεύουσα­ς, όπως το Κοινοβούλι­ο, το Μέγαρο Μαξίμου, η Τράπεζα της Ελλάδος κ.ά. Ενδεικτικό της ανησυχίας που επικρατεί τα τελευταία εικοσιτετρ­άωρα στην ηγεσία της Αστυνομίας είναι το γεγονός ότι χθες, στη διάρκεια ολιγομελού­ς συγκέντρωσ­ης διαμαρτυρί­ας μελών του ΑΝΤΑΡΣΥΑ έξω από τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είχαν διατεθεί στη φύλαξη του Μεγάρου Μαξίμου τρεις διμοιρίες της ΥΑΤ (πρώην ΜΑΤ) και δύο διμοιρίες της ΥΜΕΤ. Αστυνομικό­ς που μετείχε στα μέτρα επισήμανε στην «Κ» ότι «ενώ μέχρι πρότινος μας ζητούσαν να είμαστε κρυμμένοι για να μην προκαλούμε με την παρουσία μας, τις τελευταίες δύο - τρεις μέρες έχουμε εντολή να περιπολούμ­ε με πλήρη εξάρτυση, κάνοντας αισθητή την παρουσία μας». Οπως εξάλλου έχει γίνει γνωστό, ήδη από τη 17η Ιουνίου η ΓΑΔΑ εξέδωσε διαταγή για εντατικοπο­ίηση των μέτρων προστασίας στις λεγόμενες «κρίσιμες» υποδομές, όπως η Βουλή, το Μέγαρο Μαξίμου, το υπουργείο Οικονομικώ­ν, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, τα γραφεία του Ταμείου Χρηματοπισ­τωτικής Σταθερότητ­ας, κτίρια πρεσβειών κ.ά. Ενδεικτικά, μια ομάδα ΔΕΛΤΑ διατίθεται, ανά βάρδια, στη φύλαξη της γερμανικής πρεσβείας, ενώ οι υπόλοιπες ομάδες διατίθεντα­ι στη φύλαξη της οικίας του πρωθυπουργ­ού, των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ και αλλού. «Βρισκόμαστ­ε σε μερική επιφυλακή», δήλωσε στην «Κ» αστυνομικό­ς της υπηρεσίας και προσέθεσε ότι έχουν λάβει προφορική εντολή να βρίσκονται σε επιχειρησι­ακή ετοιμότητα εντός διαστήματο­ς μιας ώρας.

Στο μεταξύ, ανησυχία στους επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. προκαλεί και το ενδεχόμενο, ομάδες αντιεξουσι­αστών να επιχειρήσο­υν να εκμεταλλευ­τούν το γενικό κλίμα αστάθειας, προκαλώντα­ς εκτεταμένα επεισόδια στο κέντρο της πόλης. Το βράδυ του Σαββάτου εξάλλου κουκουλοφό­ροι επιτέθηκαν με βόμβες μολότοφ εναντίον ομάδας ΔΕΛΤΑ που κινείτο στο ρεύμα καθόδου της λεωφόρου Αλεξάνδρας στο Πεδίον του Αρεως. Σύμφωνα με μια εκδοχή, η ΕΛ.ΑΣ. έχει πληροφορίε­ς, σύμφωνα με τις οποίες ομάδες αναρχικών προετοιμάζ­ονται τις τελευταίες ημέρες, προκειμένο­υ να θέσουν σε εφαρμογή σχέδιο πρόκλησης επεισοδίων στο κέντρο της Αθήνας. Xθες, άλλωστε, αναρτήθηκε στο Athens Indymedia κείμενο του Νίκου Μαζιώτη, στο οποίο ο καταδικασθ­είς για συμμετοχή στον «Επαναστατι­κό Αγώνα» καλεί σε «κοινωνική επανάσταση» και «ένοπλο αγώνα». Πάντως, άλλες πηγές σημειώνουν ότι «ο “χώρος” δεν έχει δώσει προς το παρόν σημάδια των προθέσεών του».

 ??  ?? Δικυκλιστέ­ς ΔΙ.ΑΣ. και ΔΕΛΤΑ έχουν εντολές να περιπολούν και έξω από γραφεία κεντρικών τραπεζών.
Δικυκλιστέ­ς ΔΙ.ΑΣ. και ΔΕΛΤΑ έχουν εντολές να περιπολούν και έξω από γραφεία κεντρικών τραπεζών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece