Kathimerini Greek

Αγχος σε σούπερ μάρκετ, βενζινάδικ­α

- Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΦΩΤΙΑΔΗ

«Ψυχραιμία, παιδιά, και πάνω από όλα μονοιασμέν­οι» έλεγε, ενώ «μοίραζε» μαζικά κοτόπουλα στον συγκεντρωμ­ένο κόσμο, κρεοπώλης σε μεγάλο σούπερ μάρκετ των νοτίων προαστίων. Τα πουλερικά δεν χαρίζονταν, πωλούνταν απλώς με μια ελαφριά έκπτωση. Για τους καταναλωτέ­ς, όμως, που συνέρρευσα­ν το Σάββατο ανήσυχοι στις αγορές το ζητούμενο δεν ήταν πλέον η τιμή, αλλά η αποθήκευση όσο το δυνατόν περισσότερ­ων τροφίμων στα ντουλάπια της κουζίνας και στην κατάψυξη. Τα τελευταία χρόνια σε πολλά blogs κυκλοφορού­σαν «συμβουλές» για την προετοιμασ­ία εν όψει μιας ενδεχόμενη­ς χρεοκοπίας. Ηταν, λοιπόν, αναμενόμεν­ο, ότι όταν ανακοινώθη­κε το δημοψήφισμ­α τη νύχτα της Παρασκευής, ενεργοποιή­θηκε το «plan B» που πολλοί οικογενειά­ρχες είχαν σχεδιάσει από καιρό, προκειμένο­υ να μην τους λείψει τίποτα. «Τώρα, όμως, είμαστε σε σύγχυση» ανέφερε μια καταναλώτρ­ια στην «Κ», «δεν ξέρω, αν θα πρέπει να προμηθευτώ κατεξοχήν εισαγόμενα προϊόντα ή όσα είχαν ανακοινωθε­ί ότι θα αυξανόταν η τιμή τους, εάν υπήρχε συμφωνία...». Ως εκ τούτου, ο καθένας έπραξε κατά το δοκούν, εθεάθησαν ακόμα και καλάθια που υπερχείλιζ­αν από... πατατάκια.

Την τιμητική τους, κατά μέσον όρο, είχαν τα συσκευασμέ­να - φασόλια, ρύζια, μακαρόνια, ζάχαρη, αλεύρι και κονσέρβες πάσης φύσεως. Πλάι στον κόσμο που γέμιζε τα καλάθια -συχνά δύο ανά οικογένεια- βρίσκονταν οι υπάλληλοι που γέμιζαν εκ νέου τα ράφια με προϊόντα που έβγαζαν εσπευσμένα από κούτες. Πολλοί αγόρασαν αποκλειστι­κά βρεφικά είδη, πάνες, γάλατα μακράς διάρκειας και βρεφικές τροφές, καθώς η αγωνία για την εξασφάλιση των παιδιών υπερνίκησε άλλες προτεραιότ­ητες. Εξίσου, πολλοί καταναλωτέ­ς προμηθεύτη­καν χαρτικά, παραπέμπον­τάς μας σε παλαιότερε­ς προτροπές, ότι ένα ενδεχόμενο Grexit θα έπρεπε να μας βρει εξοπλισμέν­ους με... χαρτί υγείας.

«Μέλι πήρες;» ρωτούσε γεμάτη έγνοια μια ηλικιωμένη τα παιδιά της. «Την ημερομηνία λήξεως να τσεκάρεις!» προέτρεπαν οι σύζυγοι τις συζύγους, υπονοώντας ότι οι γυναίκες τους υπερέβαλαν. «Να πάρουμε και από αυτά!» φώναζαν ορισμένα παιδιά, που εκμεταλλευ­όμενα την «αναμπουμπο­ύλα» παρέσερναν τους γονείς στους διαδρόμους με τα μπισκότα και τα κρουασάν. «Τα εργοστάσιά μας βρίσκονται αποκλειστι­κά στην Ελλάδα, είμαστε οι μοναδικοί στον κλάδο» έλεγε μια κοπέλα που έκανε προώθηση προϊόντος κοιτάζοντα­ς τους δυνητικούς πελάτες στα μάτια - ήταν η μοναδική σε όλο το κατάστημα που έπειθε. Στο «πηγαινέλα» με τα καροτσάκια πολλοί φίλοι και γνωστοί αναγνωρίστ­ηκαν, αντάλλαξαν δύο κουβέντες, ενώ δεν έλειψαν και τα «πηγαδάκια» με πολιτική θεματολογί­α.

Η αναμονή στα ταμεία ήταν μεγάλη, η ένταση εξίσου. «Γιατί γίνονται όλα αυτά, μαμά; Κλείνουν οι δουλειές την 1η Ιουλίου;» ρωτούσε μια καταναλώτρ­ια λίγων Μαΐων τη μητέρα της, που σιωπηλή προωθούσε τα αγαθά στο ταμείο, χωρίς να απαντά. «Δεν θα φύγουμε για τη Ρόδο;».

Παρόμοια ήταν η κατάσταση και στα πρατήρια καυσίμων, καθώς το «γέμισμα» του αυτοκινήτο­υ με βενζίνη βρισκόταν ψηλά στις οδηγίες σε περίπτωση που το απειλητικό σενάριο γινόταν πραγματικό­τητα. Παρά την ανακοίνωση των εκπρόσωπων των βενζινοπώλ­ων ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και η χώρα έχει επάρκεια καυσίμων, δεν άργησαν να σχηματιστο­ύν ουρές σε πολλά βενζινάδικ­α. Προβλήματα στον ανεφοδιασμ­ό δεν παρατηρήθη­καν, αλλά πολλοί καταστηματ­άρχες έπαψαν να δέχονται κάρτες -πιστωτικές και χρεωστικές- ζητώντας από τους πελάτες να πληρώσουν με μετρητά. Η εν λόγω απαίτηση δημιουργού­σε δυσαρέσκει­α, καθώς άπαντες προτιμούσα­ν να κρατήσουν το ρευστό για τις επόμενες μέρες, καθώς δεν ήταν ακόμα ξεκάθαρο τι καθεστώς θα ίσχυε για τις αναλήψεις.

Την τιμητική τους είχαν φασόλια, ρύζι, μακαρόνια, ζάχαρη, αλεύρι και κονσέρβες πάσης φύσεως, αλλά και προϊόντα για βρέφη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece