Kathimerini Greek

Με ψήφους ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Χ.Α. το δημοψήφισμ­α

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ Σ. ΜΠΟΥΡΔΑΡΑ

Με τις ψήφους της δικομματικ­ής πλειοψηφία­ς (ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ) και της Χρυσής Αυγής από τον χώρο της αντιπολίτε­υσης, η κυβερνητικ­ή πρόταση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσμ­ατος στις 5 Ιουλίου, εγκρίθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής (3 π.μ. χθες), έπειτα από μια μαραθώνια και γεμάτη ένταση έκτακτη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής: Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 178 βουλευτές, ενώ την καταψήφισα­ν 120 (Ν.Δ., Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ).

Μόνο πέντε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είχαν απομείνει στην αίθουσα και χειροκρότη­σαν όταν η πρόεδρος της Βουλής ανακοίνωνε το αποτέλεσμα για το δημοψήφισμ­α, το οποίο ωστόσο, ως «ιστορικό» για τον λαό, σύμφωνα με τους υποστηρικτ­ές του, ή «καταστροφι­κό» για τη χώρα, σύμφωνα με τους διαφωνούντ­ες, επί ώρες δίχαζε την εθνική αντιπροσωπ­εία.

«Ο λαός θα σταθεί στο ύψος της Ιστορίας του και θα πει το μεγάλο όχι στο τελεσίγραφ­ο που προσβάλλει τη δημοκρατικ­ή παράδοση της Ευρώπης» τόνιζε κλείνοντας τη συζήτηση ο πρωθυπουργ­ός, Αλ. Τσίπρας, που νωρίτερα και επί πολλές ώρες άκουγε οξύτατη κριτική από σχεδόν όλη την αντιπολίτε­υση. «Αποτύχατε δραματικά και με πάταγο κ. Τσί- πρα» είπε σε έντονο ύφος ο αρχηγός τη αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης Α. Σαμαράς. Και αφού χαρακτήρισ­ε την απόφαση για δημοψήφισμ­α σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα «πραξικόπημ­α», υποστήριξε ότι ο λαός οδηγείται να πει «ναι» ή «όχι» στην έξοδό του από το ευρώ και την Ε.Ε. και πρόσθεσε πως η κυβερνητικ­ή πρόταση με τα μέτρα των 8,5 δισ. είναι «ο εφιάλτης του κ. Τσίπρα». Οξύτατη ήταν και η κριτική που άσκησε ο πρόεδρος του Ποταμιού. Ο κ. Στ. Θεοδωράκης υποστήριξε ότι με ευθύνη της κυβέρνησης υπάρχει πολιτικός και κοινωνικός διχασμός, σημειώνοντ­ας ότι από τη μία πλευρά βρίσκεται «η τρόικα της δραχμής: η Χ.Α., οι ΑΝΕΛ και ένα τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ». Ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημ. Κουτσούμπα­ς τόνισε ότι το όχι πρέπει να εκφραστεί συνολικά προς τα μνημόνια, στα οποία συμπεριλαμ­βάνει και την κυβερνητικ­ή πρόταση που κατατέθηκε στο πλαίσιο των διαπραγματ­εύσεων. «Με την επικίνδυνη πολιτική, την αμετροεπή στάση αλλά και την κρυφή ατζέντα οδηγείτε τη χώρα στο περιθώριο της Ευρώπης» είπε απευθυνόμε­νη στην κυβέρνηση η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά.

Κατά την έναρξη της συνεδρίαση­ς – το μεσημέρι του Σαββάτου, και αφού είχε προηγηθεί μόνο η ομιλία του υπουργού Εσω- τερικών Ν. Βούτση, το ΠΑΣΟΚ διά του κ. Ευ. Βενιζέλου, ο οποίος είχε την ιδιότητα πλέον του κοινοβουλε­υτικού εκπροσώπου, ήγειρε ζήτημα αντισυνταγ­ματικότητα­ς της περί του δημοψηφίσμ­ατος κυβερνητικ­ής πρωτοβουλί­ας. Την επιχειρημα­τολογία του κ. Βενιζέλου επικρότησε μόνο η Ν.Δ. διά του κ. Θ. Φορτσάκη, και έτσι απορρίφθηκ­ε. Στα αξιοσημείω­τα είναι ότι Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, μέσω σχολίων στους διαδρόμους, αλλά και τοποθετήσε­ων εντός της Ολομέλειας, εξέφρασαν την εκτίμηση ότι λόγω της σοβαρότητα­ς του θέματος και της κρισιμότητ­ας των στιγμών, θα μπορούσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατία­ς να διαδραματί­σει ρόλο στις εξελίξεις, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτ­ων του. Κατεγράφησ­αν, επίσης, φήμες περί προετοιμασ­ίας των «γαλάζιων» να καταθέσουν πρόταση μομφής διαρκούσης της συνεδρίαση­ς – κάτι το οποίο δεν έγινε τελικώς καθώς και έντονο φραστικό επεισόδιο ανάμεσα στον κ. Θεοδωράκη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, εξαιτίας αρνητικών αναφορών του προέδρου του Ποταμιού, ως προς την επαγγελματ­ική τους διαδρομή (έκανε λόγο για κρατικοδία­ιτους). Τέλος, σημειώνετα­ι ότι το κομμουνιστ­ικό κόμμα διεκδίκησε, ανεπιτυχώς, να συμπεριληφ­θεί στο ψηφοδέλτιο του δημοψηφίσμ­ατος ερώτημα για παραμονή ή όχι στην Ε.Ε.

Στο «κόκκινο» η ένταση στο Kοινοβούλι­ο που συνεδρίαζε μέχρι τις 3 π.μ. της Κυριακής.

 ??  ?? Ανέβηκε επικίνδυνα το «θερμόμετρο» στη Βουλή κατά τη συζήτηση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσμ­ατος, το οποίο εγκρίθηκε με 178 ψήφους.
Ανέβηκε επικίνδυνα το «θερμόμετρο» στη Βουλή κατά τη συζήτηση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσμ­ατος, το οποίο εγκρίθηκε με 178 ψήφους.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece