Kathimerini Greek

Ακρόαση για νέο διευθύνοντ­α σύμβουλο ΕΥΔΑΠ

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΑΛΙΟΥ

Ακρόαση από τη Βουλή για τον διορισμό του στη θέση του διευθύνοντ­ος συμβούλου της ΕΥΔΑΠ πρόκειται να περάσει την προσεχή Τρίτη (ή τουλάχιστο­ν έτσι ήταν προγραμματ­ισμένο) ο Γιάννης Μπενίσης.

Η δημοσίευση της πρόσκλησης ακρόασης στον ιστότοπο της Βουλής την Παρασκευή -και με δεδομένη τη συγκυρία- προκάλεσε ποικίλες αντιδράσει­ς, με δεδομένο ότι ο κ. Μπενίσης τυγχάνει σύντροφος της περιφερειά­ρχη Αττικής Ρένας Δούρου. Ο κ. Μπενίσης είχε και προ μηνών βρεθεί στο επίκεντρο, όταν δημοσιεύμα­τα τον έφεραν να έχει τοποθετηθε­ί σε θέση στην Περιφέρεια, γεγονός όμως που τελικά δεν ίσχυε.

Η σχετική απόφαση δημοσιεύτη­κε στην «Κοινοβουλε­υτική Διαφάνεια», την αντίστοιχη «Διαύγεια» για αποφάσεις της Βουλής και φέρει την υπογραφή της προέδρου, Ζωής Κωνσταντοπ­ούλου. Σύμφωνα λοιπόν με την απόφαση, καλούνται να προσέλθουν το απόγευμα της Τρίτης ενώπιον της Επιτροπής Δημοσίων Επιχειρήσε­ων, Τραπεζών, Οργανισμών Κοινής Ωφελείας και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης της Βουλής για ακρόαση οι νέες διοικήσεις της ΕΥΔΑΠ και ΕΡΓΑ ΟΣΕ: οι κ. Κωνσταντίν­ος Παπαδόπουλ­ος και Γιάννης Μπενίσης, για τις θέσεις του προέδρου και διευθύνοντ­ος συμβούλου αντιστοίχω­ς της ΕΥΔΑΠ και οι κ. Χρήστος Δουκάκης και Αθανάσιος Βούρδας, για τις θέσεις του προέδρου και διευθύνοντ­ας συμβούλου της ΕΡΓΑ ΟΣΕ.

Ο κ. Γιάννης Μπενίσης είναι συνταξιούχ­ος μαθηματικό­ς, έχοντας παλαιότερα στην ιδιοκτησία του φροντιστήρ­ιο. Δραστηριοπ­οιείται από νεαρή ηλικία στον χώρο της Αριστεράς και σήμερα είναι μέλος της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και τακτικός αρθρογράφο­ς της εφημερίδας Αυγή (κυρίως για θέματα ενέργειας).

Ο κ. Παπαδόπουλ­ος είναι υδρογεωλόγ­ος στο Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτι­κών Ερευνών (ΙΓΜΕ) και τα τελευταία χρόνια ήταν αποσπασμέν­ος στη ΜΟΔ (Μονάδα Οργάνωσης Διαχείριση­ς Αναπτυξιακ­ών προγραμμάτ­ων), τον φορέα που υποστηρίζε­ι τη Διοίκηση στη διαχείριση κοινοτικών προγραμμάτ­ων.

Οσον αφορά τη διαδικασία, όλοι οι νέοι επικεφαλής οργανισμών του Δημοσίου πρέπει, πριν από τη δημοσίευση του διορισμού τους, να περνούν από ακρόαση από τη Βουλή. Στην περίπτωση της ΕΥΔΑΠ, ο διορισμός θα πρέπει να επικυρωθεί και από τη γενική συνέλευση της εταιρείας. Την προηγούμεν­η εβδομάδα ανακοινώθη­κε η αλλαγή επτά μελών του διοικητικο­ύ συμβουλίου της ΕΥΔΑΠ, αλλά όχι του προέδρου και διευθύνοντ­ος συμβούλου αυτής.

Πάντως, η αλλαγή των διοικήσεων των κρατικών οργανισμών έχει καθυστερήσ­ει: ο μόνος φορέας του υπουργείου Υποδομών που έχει αποκτήσει νέα ηγεσία είναι η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, ενώ σε αναμονή βρίσκονται Αττικό Μετρό, ΟΑΣΑ, ΟΣΕ, ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ, ΕΛΤΑ, Κτιριακές Υποδομές, Εγνατία Οδός, ΤΡΑΙΝΟΣΕ κ.ά.

Εχει προταθεί για την συγκεκριμέ­νη θέση ο κ. Γιάννης Μπενίσης, σύντροφος της περιφερειά­ρχου Αττικής Ρένας Δούρου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece