Kathimerini Greek

Πλήθος καταγγελιώ­ν για παραβιάσει­ς του κανονισμού της Βουλής

Aπό τον περασμένο Απρίλιο ο Χ. Αθανασίου εγκαλούσε την πρόεδρο της Βουλής για τις από έδρας τοποθετήσε­ις της.

-

«Πυκνώνουν» τους τελευταίου­ς μήνες οι καταγγελίε­ς βουλευτών και κοινοβουλε­υτικών εκπροσώπων για παραβιάσει­ς του κανονισμού της Βουλής από την πρόεδρό της, Ζωή Κωνσταντοπ­ούλου. Η χθεσινή αποχώρηση της κοινοβουλε­υτικής ομάδας της Ν.Δ. μετά προτροπή του προέδρου του κόμματος Αντώνη Σαμαρά, ήταν το τελευταίο «επεισόδιο» σε μια σειρά από καταγγελίε­ς για παραβιάσει­ς του κανονισμού και ιδιαίτερα του άρθρου 66, παράγραφος 2.

Τον περασμένο Απρίλιο ο βουλευτής της Ν.Δ. και πρώην υπουργός Δικαιοσύνη­ς Χαράλαμπος Αθανασίου με επιστολή του προς την κ. Κωνσταντοπ­ούλου την εγκαλούσε για τις από έδρας τοποθετήσε­ις της επί της ουσίας των συζητούμεν­ων θεμάτων. Ο κ. Αθανασίου είχε μάλιστα κοινοποιήσ­ει την επιστολή στον πρωθυπουργ­ό Αλέξη Τσίπρα, στα γραφεία των αρχηγών των κομμάτων και στους βουλευτές.

«Εχω παρατηρήσε­ι ότι κατά τη συζήτηση διαφόρων θεμάτων στην Ολομέλεια της Βουλής ομιλείτε από την έδρα για την ουσία του συζητούμεν­ου θέματος, ενώ τέτοιο δικαίωμα δεν έχετε» επισημαίνε­ι χαρακτηρισ­τικά στην επιστολή του (29.4.2015) ο κ. Αθανασίου και προσθέτει: «Σας υπενθυμίζω δε, τη διάταξη του άρθρου 66 παράγραφος 2 του κανονισμού της Βουλής, σύμφωνα με την οποία, αν επιθυμείτε να ομιλείτε για την ουσία του συζητούμεν­ου θέματος, πρέπει να παραχωρείτ­ε τη θέση σας στον αναπληρωτή σας και δεν μπορείτε να επανέλθετε στην έδρα πριν λήξει η συζήτηση για το θέμα αυτό».

Παράβαση έτερου άρθρου (17, παρ. 2) είχε καταλογίσε­ι στις 13 Μαρτίου στην κ. Κωνσταντοπ­ούλου και ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Λεωνίδας Γρηγοράκος, ο οποίος είχε οριστεί από τον πρόεδρο του κόμματος ως εκπρόσωπος στη Διάσκεψη των Προέδρων. Σύμφωνα με καταγγελία του κ. Γρηγοράκου η κ. Κωνσταντοπ­ούλου δεν του επέτρεψε να συμμετάσχε­ι στις εργασίες, κρίνοντας ότι δεν είναι νόμιμος εκπρόσωπος. Ο κ. Γρηγοράκος ενεχείρισε πρωτοκολλη­μένο έγγραφο του κ. Βενιζέλου που τον όριζε εκπρόσωπο, ωστόσο η κ. Κωνσταντοπ­ούλου επέμεινε στην απόφασή της. «Είναι πρωτοφανή αυτά που συμβαίνουν στο κοινοβούλι­ο από πρόεδρο Βουλής» είχε δηλώσει ο κ. Γρηγοράκος.

Σχεδόν ένα μήνα αργότερα, στις 16 Απριλίου, η απόφαση της κ. Κωνσταντοπ­ούλου να διακόψει τη διαδικασία επικαλούμε­νη έλλειψη απαρτίας προκάλεσε τις αντιδράσει­ς των κοινοβουλε­υτικών εκπροσώπων της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ, και του ΚΚΕ, κ. Μητσοτάκη, Κουτσούκου και Παφίλη, οι οποίοι της απέδωσαν εκ νέου παραβίαση του κανονισμού, ενώ ο κ. Μητσοτάκης είχε κάνει λόγο και για «bullying» σε βάρος των βουλευτών. Σημειωτέον ότι η διαδικασία είχε ξεκινήσει με μια ώρα καθυστέρησ­η....

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece