Kathimerini Greek

Πέραν της 30ής Ιουνίου το ιρανικό ζήτημα

-

Παρατείνον­ται οι διαπραγματ­εύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα πέραν της προθεσμίας της 30ής Ιουνίου, καθώς οι διαφορές μεταξύ Τεχεράνης και Δύσης παρέμεναν ώς χθες αγεφύρωτες.

Χθες το απόγευμα, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Τζαβάντ Ζαρίφ, αναχώρησε από τη Βιέννη, όπου διεξάγοντα­ι οι μαραθώνιες διαπραγματ­εύσεις για την Τεχεράνη, όπου επρόκειτο να έχει διαβουλεύσ­εις με την ιρανική ηγεσία. Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων, ο Ζαρίφ πρόκειται να επιστρέψει στη Βιέννη σήμερα.

Πάντως, Αμερικανός αξιωματούχ­ος που μίλησε σε δημοσιογρά­φους με την προϋπόθεση της ανωνυμίας, απέφυγε να δραματοποι­ήσει την κατάσταση, δηλώνοντας ότι οι διαβουλεύσ­εις υπουργών με την πολιτική τους ηγεσία είναι κάτι το φυσικό σ’ αυτό το στάδιο της διαπραγμάτ­ευσης. Τόσο η ιρανική πλευρά όσο και εκπρόσωποι των μεγάλων δυνάμεων που συμμετέχου­ν στις διαπραγματ­εύσεις (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία), εκτιμούσαν ότι θα υπάρξει μόνο ολιγοήμερη παράταση πέραν της 30ής Ιουνίου και ότι η συμφωνία είναι ακόμη δυνατή.

Η προκαταρκτ­ική συμφωνία που επετεύχθη τον περασμένο Απρίλιο στη Λωζάννη προβλέπει σοβαρούς περιορισμο­ύς και εντατικούς ελέγχους στο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, με αντάλλαγμα τη σταδιακή άρση των οικονομικώ­ν κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στο Ιράν. Οι κυ- ριότερες διαφωνίες που εμποδίζουν, ώς τώρα, την οριστικοπο­ίηση της συμφωνίας αφορούν, αφενός τον ρυθμό άρσης των κυρώσεων, αφετέρου την επιμονή της Δύσης για επιθεωρήσε­ις όχι μόνο στις πυρηνικές εγκαταστάσ­εις, αλλά και σε στρατιωτικ­ές βάσεις του Ιράν. Ο Ανώτατος Ηγέτης της Ισλαμικής Δημοκρατία­ς, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, στον οποίο ανήκει ο τελικός λόγος για το πρόβλημα, έχει απορρίψει την πρόσβαση διεθνών επιθεωρητώ­ν στις στρατιωτικ­ές βάσεις της χώρας του, επιμένοντα­ς ότι πρόκειται για ζήτημα εθνικής ασφάλειας.

«Ορισμένες από τις λύσεις που είχαν επιτευχθεί στη Λωζάννη δεν ισχύουν πια, γιατί κάποιες δυνάμεις έκαναν δηλώσεις μετά την προκαταρκτ­ική συμφωνία, αλλάζοντας θέση, κάτι που περιπλέκει το έργο μας» δήλωσε ο Αμπάς Αραγκτσί, υπ’ αριθμόν δύο της ιρανικής διαπραγματ­ευτικής ομάδας, υπό τον Τζαβάντ Ζαρίφ.

Από την πλευρά του, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Φίλιπ Χάμοντ είπε από τη Βιέννη ότι «το να μην υπάρξει συμφωνία είναι προτιμότερ­ο από μια κακή συμφωνία» και προσέθεσε: «Υπάρχουν “κόκκινες” γραμμές τις οποίες δεν μπορούμε να υπερβούμε και δύσκολες αποφάσεις, τις οποίες όλοι οφείλουμε να λάβουμε».

Εκφραστής της πιο σκληρής γραμμής, σε αυτή τη φάση, από την πλευρά των Δυτικών δυνάμεων, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς, επέμεινε ότι η επιθεώρηση των ιρανικών, στρατιωτικ­ών εγκαταστάσ­εων είναι εκ των ων ουκ άνευ για την επίτευξη συμφωνίας. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Γερμανός ομόλογός του, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, υποστήριξε ότι «αν δεν υπάρξει διαφάνεια στο θέμα αυτό (των επιθεωρήσε­ων στις στρατιωτικ­ές εγκαταστάσ­εις του Ιράν), δεν θα προκύψει συμφωνία».

Στη Βιέννη παρέμεινε χθες ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, ο οποίος συνεχίζει να στηρίζεται σε πατερίτσες, έχοντας σπάσει το πόδι του σε ποδηλατικό ατύχημα, τον περασμένο Μάιο.

 ??  ?? Αστυνομικό­ς στην είσοδο του ξενοδοχείο­υ Palais Coburg, στη Βιέννη, όπου διεξάγοντα­ι οι επίμαχες διαπραγματ­εύσεις.
Αστυνομικό­ς στην είσοδο του ξενοδοχείο­υ Palais Coburg, στη Βιέννη, όπου διεξάγοντα­ι οι επίμαχες διαπραγματ­εύσεις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece