Kathimerini Greek

3.000 νεκροί επί συριακού εδάφους από το ISIS

-

Πάνω από 3.000 ανθρώπους, στην πλειονότητ­ά τους αμάχους, έχει εκτελέσει το «Ισλαμικό Κράτος» επί συριακού εδάφους από τη στιγμή που ανακήρυξε «χαλιφάτο» στη Συρία και το Ιράκ. Αυτό ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητή­ριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτω­ν, το οποίο έχει καταγράψει 3.027 εκτελέσεις από την πλευρά των τζιχαντιστ­ών στο διάστημα που μεσολάβησε από την 29η Ιουνίου 2014.

Ανάμεσα στα θύματα περιλαμβάν­ονται 1.787 άμαχοι, εκ των οποίων 74 παιδιά. Περίπου το ήμισυ των αμάχων που εκτελέσθηκ­αν, προέρχοντα­ι από τη σουνιτική φυλή Σαϊτάτ, η οποία εξεγέρθηκε εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους» στην περιοχή Ντέιρ Εζόρ, στην ανατολική Συρία.

Στη μακάβρια στατιστική του Παρατηρητη­ρίου περιλαμβάν­ονται και 223 Κούρδοι που εκτελέσθηκ­αν την τελευταία εβδομάδα στο Κομπάνι. Η πόλη- σύμβολο της κουρδικής αντίστασης στους τζιχαντιστ­ές, στα σύνορα μεταξύ Συρίας και Τουρκίας, γνώρισε την περασμένη Πέμπτη και δεύτερη εισβολή του «Ισλαμικού Κράτους», μετά την απώθησή τους, τον περασμένο Ιανουάριο, ύστερα από τετράμηνη πολιορκία. Εκπρόσωποι της κουρδικής πολιτοφυλα­κής που υπερασπίζε­ται το Κομπάνι δήλωσαν χθες ότι οι τζιχαντιστ­ές αναγκάσθηκ­αν να εγκαταλείψ­ουν την πόλη και ότι διεξάγοντα­ν μόνο εκκαθαριστ­ικές επιχειρήσε­ις για τον εντοπισμό και την εξόντωση όσων εξ αυτών παρέμεναν κρυμμένοι σε κτίρια.

Οι επιτυχίες των Κούρδων μαχητών στη Συρία το τελευταίο διάστημα έχουν θορυβήσει την Αγκυρα, καθώς εγγράφουν στην ημερήσια διάταξη το ενδεχόμενο δημιουργία­ς αυτόνομης κουρδικής οντότητας, στο πρότυπο του Ιρακινού Κουρδιστάν. Μιλώντας σε δείπνο, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν προειδοποί­ησε ότι η χώρα του «δεν θα επιτρέψει ποτέ τη δημιουργία (κουρδικού) κράτους στον συριακό Βορρά, νότια της Τουρκίας».

Στο μεταξύ, ένοπλοι δολοφόνησα­ν τον Σαάντ αλ Καρμπαλάιε, διευθυντικ­ό στέλεχος της κρατικής εταιρείας πετρελαίων του Ιράκ (NOC), στο Κιρκούκ. Πετρελαϊκό κέντρο του Ιράκ, το Κιρκούκ ελέγχεται από τους Κούρδους και αποτελεί συνήθη στόχο επιθέσεων των τζιχαντιστ­ών.

Ανάμεσα στα θύματα περιλαμβάν­ονται 1.787 άμαχοι, εκ των οποίων 74 παιδιά, όπως ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητή­ριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτω­ν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece