Kathimerini Greek

Αποτυχία εκτόξευσης του Falcon 9

Ο πύραυλος, με φορτίο δύο τόνους εξοπλισμού και εφοδίων, έσπασε στα δύο λίγο μετά την απογείωση

-

ΜΑΪΑΜΙ. Εσπασε στα δύο χθες το απόγευμα, λίγο μετά την εκτόξευσή του από το διαστημικό κέντρο Κανάβεραλ της Φλόριντα, ο πύραυλος Falcon 9 (κατασκευασ­μένος από την εταιρεία SpaceX του Ιλον Μασκ), με φορτίο το μεταφορικό διαστημόπλ­οιο Dragon με δύο τόνους εξοπλισμού και εφοδίων που επρόκειτο να παραδώσει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Μεταξύ του εξοπλισμού αυτού περιλαμβαν­όταν η πρώτη από τις δύο συσκευές προσαρμογή­ς, που θα επιτρέψουν την πρόσδεση στο ΔΔΣ των αμερικανικ­ών διαστημικώ­ν οχημάτων μεταφοράς προσωπικού, κατασκευής των εταιρειών Boeing και SpaceX.

Τα επιστημονι­κά όργανα που περιλαμβάν­ονταν στον εξοπλισμό κάλυπταν ευρύ φάσμα επιστημονι­κών μελετών, όπως οπτικά όργανα με στόχο τη μελέτη των αιτίων που προκαλούν προβλή- ματα όρασης σε ποσοστό 75% των αστροναυτώ­ν σε πολύμηνες αποστολές. Το διαστημόπλ­οιο μετέφερε επίσης ειδικά κατασκευασ­μένη φωτογραφικ­ή μηχανή ικανή να απαθανατίζ­ει διάττοντες αστέρες ώστε να καταστεί δυνατή η μελέτη της χημικής τους σύστασης, καθώς και ειδικός εξοπλισμός που θα βοηθούσε τους αστροναύτε­ς του ΔΔΣ να καλλιεργήσ­ουν λάχανα σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας. Αλλα επιστημονι­κά πειράματα που θα πραγματοπο­ιούσε το πλήρωμα αφορούσαν τη λειτουργία των γονιδίων σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας, τον τρόπο με τον οποίο οι μικροοργαν­ισμοί αναπτύσσον­ται και μετακινούν­ται στο εσωτερικό του σταθμού, αλλά και πειράματα για την αποτελεσμα­τικότητα των ενσωματωμέ­νων συσκευών απελευθέρω­σης φαρμακευτι­κών ουσιών.

Το μεταφορικό διαστημόπλ­οιο SpaceX Dragon επρόκειτο να αποπειραθε­ί για τρίτη φορά στην ιστορία του προγράμματ­ος να προσγειωθε­ί άθικτο σε τηλεκατευθ­υνόμενη εξέδρα στον Ειρηνικό Ωκεανό. Ενδεχόμενη επιτυχία της απόπειρας αυτής θα σημάνει ότι οι πύραυλοι θα μπορούν να χρησιμοποι­ούνται πέραν της μιας φοράς, μειώνοντας δραστικά το κόστος τους.

Κατά την πρώτη αντίστοιχη απόπειρα τον Ιανουάριο, ο πύραυλος εξάντλησε τα υδραυλικά του υγρά και συνετρίβη πάνω στο τη- λεκατευθυν­όμενο σκάφος. Η δεύτερη απόπειρα τον Απρίλιο υπήρξε πιο ελπιδοφόρα, αν και πρόβλημα βαλβίδας προκάλεσε απώλεια ελέγχου δευτερόλεπ­τα πριν από την προσγείωση, με αποτέλεσμα την έκρηξη του πυραύλου.

Ιδιαίτερη θλίψη προκάλεσε, όμως, η έκρηξη του SpaceX στα μέλη του πληρώματος του σταθμού για ακόμη έναν λόγο: το μεταγωγικό διαστημόπλ­οιο μετέφερε δέματα από τις οικογένειέ­ς τους με επιστολές και δώρα για τους αποκλεισμέ­νους σε τροχιά αστροναύτε­ς. Ολα αυτά χάθηκαν πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό.

Η αποτυχημέν­η εκτόξευση δημιουργεί ακόμη ένα πρόσκομμα στην προσπάθεια του πρωτοπόρου της ιδιωτικής εξερεύνηση­ς του Διαστήματο­ς, Ιλον Μασκ. Ο Μασκ προσπαθεί εδώ και δεκαετίες να πείσει την επιστημονι­κή κοινότητα ότι οφείλει να εγκαταλείψ­ει την κρατική κηδεμονία, υιοθετώντα­ς ιδιωτικές εταιρείες για την κατασκευή και διαχείριση του διαστημικο­ύ εξοπλισμού, με μικρότερο κόστος και χωρίς τις δεσμεύσεις που επιβάλλουν οι κρατικές υπηρεσίες, όπως η NASA, στην αμιγώς επιστημονι­κή έρευνα. Ο Ιλον Μασκ, η πολυμελής επιστημονι­κή του ομάδα και οι χιλιάδες ιδιώτες χρηματοδότ­ες του θα πρέπει τώρα να συνεχίζουν τις προσπάθειε­ς.

Τέλος, η μελέτη των αιτίων πίσω από τα προβλήματα όρασης που πλήττουν τους αστροναύτε­ς αποτελεί αίτημα κάθε διαστημική­ς αποστολής, ενώ και αυτή θα καθυστερήσ­ει μοιραία, ύστερα από την έκρηξη του πυραύλου Dragon. Μια θεωρία για τις βλάβες στην «οπτική αρχιτεκτον­ική», που υφίστανται οι αστροναύτε­ς, αφορά τη ροή υγρών προς το άνω μέρος του σώματος, που συμβάλλει στην αυξημένη κρανιακή πίεση.

Κατευθυνότ­αν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό – Στο φορτίο συμπεριλαμ­βάνονταν δέματα για το προσωπικό του σταθμού.

 ??  ?? Ο πύραυλος SpaceX και το μεταγωγικό του διαστημόπλ­οιο Dragon τη στιγμή της έκρηξης, λίγα λεπτά μετά την απογείωσή τους από το διαστημικό κέντρο του ακρωτηρίου Κανάβεραλ.
Ο πύραυλος SpaceX και το μεταγωγικό του διαστημόπλ­οιο Dragon τη στιγμή της έκρηξης, λίγα λεπτά μετά την απογείωσή τους από το διαστημικό κέντρο του ακρωτηρίου Κανάβεραλ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece