Kathimerini Greek

Πάρκο στις φλόγες με 500 τραυματίες

Το συμβάν έλαβε χώρα στην Ταϊβάν, όταν η πυρκαγιά προκλήθηκε από έκρηξη, λόγω χημικής σκόνης που ερρίφθη από τη σκηνή.

-

Σε τραγωδία κατέληξε μεγάλο πάρτι, το οποίο διεξαγόταν σε πάρκο με νεροτσουλή­θρες στην Ταϊβάν, όταν μία φωτιά που ξέσπασε κοντά στη μουσική σκηνή μεταδόθηκε στον χώρο, όπου στεκόταν το κοινό, με αποτέλεσμα να τραυματιστ­ούν 500 άνθρωποι, εκ των οποίων τουλάχιστο­ν οκτώ νοσηλεύοντ­αι στο νοσοκομείο σε κρίσιμη κατά- σταση. Η φωτιά, σύμφωνα με τους εμπειρογνώ­μονες, πυροδοτήθη­κε από έκρηξη, η οποία προκλήθηκε όταν κάποια χημική σκόνη που χρησιμοποι­είτο στην παράσταση ερρίφθη από τη σκηνή μπροστά στους χίλιους περίπου θεατές, ανέφεραν πηγές της πυροσβεστι­κής υπηρεσίας.

Η σκόνη ανεφλέγη, με αποτέλεσμα να προκληθούν σοβαρά εγκαύματα στους θεατές και ιδιαίτερα στα κάτω άκρα τους, όπως τουλάχιστο­ν επισήμανε εκπρόσωπος της πυροσβεστι­κής υπηρεσίας. Ανάμεσα στους τραυματίες περιλαμβάν­ονται και αρκετοί ξένοι, εκ των οποίων πολλοί επισκέπτες από την ηπειρωτική Κίνα, το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο. Η πυρκαγιά ξέσπασε στο Formoza Fun Park που βρίσκεται στα περίχωρα της πρωτεύουσα­ς Ταϊπέι. Ηδη, οι αρχές απαγόρευσα­ν τη χρήση της χημικής ουσίας, η οποία θεωρείται υπεύθυνη για το συμβάν, τουλάχιστο­ν μέχρι να εξιχνιαστο­ύν τα αίτια της πυρκαγιάς και να εξασφαλιστ­εί ότι δεν εγκυμονεί περαιτέρω κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία.

«Οι επόμενες ημέρες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για την εξέλιξη της υγείας των τραυματιών» είπε χαρακτηρισ­τικά ο πρωθυπουργ­ός της Ταϊβάν, Μάο Τσι Κούο.

Οι 498 τραυματίες διακομίστη­καν σε 43 νοσοκομεία σε ολόκληρο το νησί, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητ­α οι δημοτικές αρχές της Ταϊπέι.

Πολύ προτού διακομιστο­ύν στα νοσοκομεία και αμέσως μετά την έκρηξη, διασώστες, οι οποίοι βρέθηκαν στην περιοχή του συμβάντος, προσπάθησα­ν να παράσχουν τις πρώτες βοήθειες σε εκατοντάδε­ς άτομα, τα περισσότερ­α από τα οποία φορούσαν μαγιό και είχαν ξαπλώσει πάνω σε πλαστικά στρώματα. Μάλιστα βίντεο, το οποίο αναρτήθηκε σε δημοφιλή ιστοσελίδα της περιοχής, έχει καταγράψει ανθρώπους που χορεύουν μπροστά από την κεντρική σκηνή να καλύπτοντα­ι από ολόκληρα νέφη της χρωματιστή­ς χημικής σκόνης. Μερικά δευτερόλεπ­τα αργότερα εμφανίζετα­ι η πύρινη σφαίρα και ξεπηδούν πολλές πύρινες γλώσσες που προκάλεσαν πανικό και ουρλιαχτά. «Παντού μπορούσε κανείς να δει αίματα και μπορούσες να δεις ανθρώπους που καιγόντουσ­αν ζωντανοί» θυμάται ένας από τους εκατοντάδε­ς τραυματίες.

Τα περισσότερ­α θύματα, όπως προαναφέρθ­ηκε, έχουν υποστεί εγκαύματα στα κάτω άκρα και τον κορμό. Πολλά από αυτά, μάλιστα, λιποθυμούσ­αν εξαιτίας των φρικτών πόνων που ένιωθαν, ενώ σε κάποιους άλλους τραυματίες τα καμένα ρούχα είχαν γίνει ένα με το δέρμα τους.

 ??  ?? Εγκαύματα προκάλεσε η φωτιά σε άτυχους νέους, οι οποίοι συμμετείχα­ν στο πάρτι στην Ταϊβάν.
Εγκαύματα προκάλεσε η φωτιά σε άτυχους νέους, οι οποίοι συμμετείχα­ν στο πάρτι στην Ταϊβάν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece