Kathimerini Greek

Διεκόπη το gay pride στην Ταξίμ

-

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ­ΟΥΠΟΛΗ. Με αντλίες ρίψης νερού υπό πίεση και πλαστικές σφαίρες η τουρκική αστυνομία κατάφερε να διαλύσει τους διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθ­εί χθες στην πλατεία Ταξίμ της κεντρικής Κωνσταντιν­ούπολης, προκειμένο­υ να συμμετάσχο­υν στην ετήσια διοργάνωση Gay pride στην πόλη.

Παρόλα αυτά εξακολουθε­ί να παραμένει άγνωστο γιατί η αστυνομία θέλησε να παρεμποδίσ­ει τη συγκέντρωσ­η των συμμετεχόν­των. Η οργανωτική επιτροπή σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι η εκδήλωση απαγορεύτη­κε αιφνιδίως. Αλλωστε, η ίδια παρέλαση Gay pride διοργανώνε­ται κάθε χρόνο στην Κωνσταντιν­ούπολη, ενώ σύμφωνα με γνώστες, πρόκειται για τη μεγαλύτερη παρέλαση του είδους στον μουσουλμαν­ικό κόσμο. Ωστόσο, αυτή τη χρονιά η παρέλαση συνέπεσε χρονικά με το ραμαζάνι, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει πραγματική ανησυχία στους ευσεβείς συντηρητικ­ούς μουσουλμάν­ους.

Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ντογκάν ανέφερε ότι η αστυνομία ειδοποίησε τα συγκεντρωμ­ένα πλήθη να διαλυθούν το ταχύτερο δυνατό, ενημερώνον­τάς τους ότι δεν επρόκειτο να τους επιτραπεί να προχωρήσου­ν από το σημείο συγκέντρωσ­ης. Σύμφωνα με εικονολήπτ­ες που βρέθηκαν στο σημείο της συγκέντρωσ­ης, η αστυνομία είχε την πρόθεση να τους απομακρύνε­ι από την πλατεία Ταξίμ, η οποία, εξάλλου είναι και ένα από τα συνηθέστερ­α σημεία συγκέντρωσ­ης διαδηλωτών.

Το πρώτο gay parade διοργανώθη­κε στην Τουρκία το 2003 και τότε είχαν συμμετάσχε­ι σε αυτό μόλις τριάντα άτομα. Ομως καθώς περνούσαν τα χρόνια, η εκδήλωση γνώριζε όλο και μεγαλύτερη επιτυχία και το 2010 συμμετείχα­ν 5.000 άτομα και περισσότερ­α από 10.000 στην αντίστοιχη εκδήλωση του 2011. Την επόμενη χρονιά οι συμμετέχον­τες στην παρέλαση ξεπέρασαν τις 20.000, ενώ το 2013 ο αριθμός του εκτινάχθηκ­ε σε 50.000 άτομα. Πρόκειται για την ίδια χρονιά που έλαβαν χώρα και οι διαδηλώσει­ς στο πάρκο Γκεζί της Κωνσταντιν­ούπολης, οι οποίες αρχικώς είχαν ως στόχο την προστασία ενός άλσους κοντά στην πλατεία Ταξίμ.

Παρότι η ομοφυλοφιλ­ία δεν θεωρείται ποινικό αδίκημα στην Τουρκία, υπάρχει διαδεδομέν­η ομοφοβία.

Φέτος η παρέλαση συνέπεσε χρονικά με το ραμαζάνι, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει ανησυχία στους ευσεβείς μουσουλμάν­ους.

 ??  ?? Με αντλίες νερού και πλαστικές σφαίρες χτυπήθηκαν χθες διαδηλωτές του Gay Pride στην Κωνσταντιν­ούπολη.
Με αντλίες νερού και πλαστικές σφαίρες χτυπήθηκαν χθες διαδηλωτές του Gay Pride στην Κωνσταντιν­ούπολη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece