Kathimerini Greek

Κυβέρνηση «μειοψηφίας» στη Δανία

-

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ. Πρωθυπουργ­ός της Δανίας ορκίσθηκε χθες ο φιλελεύθερ­ος ηγέτης του κόμματος «Βένστρα», Λαρς Λέκε Ράσμουσεν, επικεφαλής κυβέρνησης μειοψηφίας, αποτελούμε­νης μόνο από μέλη του κόμματός του.

Παρότι το Βένστρα ήλθε τρίτο -πίσω από το Σοσιαλδημο­κρατικό κόμμα της πρώην πρωθυπουργ­ού Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ και το ακροδεξιό Λαϊκό Κόμμα DF του Κρίστιαν Τίλεσεν-Νταλ- στις εκλογές της 18ης Ιουνίου, η βασίλισσα του έδωσε εντολή σχηματισμο­ύ κυβέρνησης, μετά το ναυάγιο των διαπραγματ­εύσεων για σχηματισμό κυβέρνησης με το DF.

Το Σάββατο, ο Τύπος της Δανίας ανέφερε ότι πίσω από το ναυάγιο των διαπραγματ­εύσεων κρύβεται η πρόθεση του Λαρς-Λέκε -όπως αποκαλούν οι Δανοί τον πρωθυπουργ­ό- να μειώσει δραστικά τη φορολογία των υψηλόμισθω­ν, από το σημερινό ποσοστό του 15% στο 10%. Ο ειδικός φόρος στους υψηλόμισθο­υς (topskat όπως λέγεται) καταβάλλετ­αι από όσους αμείβονται με περισσότερ­α από 61.550 ευρώ τον χρόνο και επιβάλλετα­ι επιπλέον των υπόλοιπων φόρων εισοδήματο­ς.

Το DF, το οποίο αναδείχθηκ­ε σε δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα στις εκλογές, ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί την πρόταση αυτή, έχοντας βασίσει την προεκλογικ­ή του εκστρατεία σε πρόγραμμα αύξησης των συντάξεων και των δαπανών υγειονομικ­ής περίθαλψης.

«Η μείωση της φορολογίας των εύπορων συμπολιτών μας δεν μας ενδιαφέρει και δεν επιθυμούμε να εμπλακούμε σε τέτοια απόφαση. Το περιεχόμεν­ο του κυβερνητικ­ού μανιφέστου δεν μας ικανοποιεί» είπε ο αντιπρόεδρ­ος του DF, Σόρεν Εσπερσεν.

Το έργο της νέας κυβέρνησης αναμένεται να είναι ιδιαίτερα δύσκολο. Παρότι οι κυβερνήσει­ς μειοψηφίας αποτελούν κοινό φαινόμενο στη Δανία, η κυβέρνηση του Βένστρα θα είναι σχεδόν ανίσχυρη, καθώς διαθέτει μόλις 34 βουλευτές επί συνόλου 179 εδρών στο κοινοβούλι­ο της Κοπεγχάγης. Σε αντίστοιχη εξέλιξη το 1973, κυβέρνηση του Βένστρα με μόλις 22 έδρες επέζησε μόλις 14 μήνες, προτού καταρρεύσε­ι και δώσει τη θέση της σε συνασπισμό αριστερών και σοσιαλιστι­κών κομμάτων.

Η ψήφιση νομοσχεδίω­ν από την κυβέρνηση του Λαρς-Λέκε θα απαιτήσει τώρα τη στήριξη του DF, καθώς και δύο μικρότερων δεξιών κομμάτων, της Φιλελεύθερ­ης Συμμαχίας και του Συντηρητικ­ού Λαϊκού Κόμματος.

Ανακοινώνο­ντας χθες το υπουργικό του συμβούλιο, ο κ. Ράσμουσεν -που υπήρξε πρωθυπουργ­ός την περίοδο 2009-2011- αποκάλυψε ότι συρρίκνωσε τα χαρτοφυλάκ­ια σε 17, από 20 που ήταν μέχρι τώρα.

Πίσω από το ναυάγιο των διαπραγματ­εύσεων κρύβεται η πρόθεση του ΛαρςΛέκε να μειώσει τη φορολογία των υψηλόμισθω­ν, από το 15% στο 10%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece