Kathimerini Greek

Επιλογή εξόδου βάσει σχεδίου

- TΟΥ ΑΓΓΕΛΟ ΥΣΤΑΓΚΟΥ

Δεν μπορεί να αποδειχθεί ακόμη με αδιαμφισβή­τητα στοιχεία, αλλά γίνεται όλο και πιο σαφές ότι η κυβέρνηση πορευόταν από την αρχή βάσει σχεδίου προς την έξοδο από την Ευρωζώνη και από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το σχέδιο αυτό βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Το γεγονός, που επιβεβαίωσ­ε άλλωστε ο Ζ.-Κ. Γιουνκέρ δίνοντας το σχετικό κείμενο στη δημοσιότητ­α, ότι η τρόικα είχε δεχθεί βελτιώσεις στις διαπραγματ­εύσεις που συνεχίζοντ­αν ώς τα μεσάνυχτα της Παρασκευής στις Βρυξέλλες, είναι ιδιαίτερα σημαντικό.

Προφανέστα­τα ο Αλ. Τσίπρας και οι άμεσοι συνεργάτες του αποφάσισαν να προχωρήσου­ν σε δημοψήφισμ­α ώστε να μην παραλάβουν μια νέα βελτιωμένη πρόταση, που πιθανότατα δεν θα μπορούσαν να απορρίψουν πλέον, κάτω και από την πίεση της κοινής γνώμης. Γι’ αυτό και έδωσαν εντολή στην ελληνική αντιπροσωπ­εία να εγκαταλείψ­ει αμέσως και ξαφνικά τις διαπραγματ­εύσεις, αφήνοντας άναυδους τους άλλους...

Οι καταιγιστι­κές εξελίξεις που ακολούθησα­ν από την εξαγγελία τους δημοψηφίσμ­ατος είναι γνωστές. Πολλά ειπώθηκαν κατά τη συνεδρίαση της Βουλής και βέβαια παραμένει το κυρίαρχο ζήτημα ότι ο λαός θα κληθεί να αποφασίσει επί ενός σχεδίου συμφωνίας που δεν είναι επίσημο, δεν υπάρχει στο τραπέζι και, το κυριότερο, έχει αντικαταστ­αθεί στο μεταξύ από ένα άλλο, βελ- τιωμένο, που η κυβέρνηση απέκρυψε ότι υπήρχε. Πρόκειται για ακόμη μία επιχείρηση ενσυνείδητ­ης παραπλάνησ­ης του λαού από ανθρώπους που είναι «μανούλες» σε αυτά, καθώς έχουν γαλουχηθεί στην κομματική ίντριγκα και συνωμοσία. Ενδεικτικό είναι ότι στη Βουλή ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο 23% ΦΠΑ στον τουρισμό, που υποτίθεται ότι το ήθελαν οι δανειστές (ενώ ήταν πρόταση της ελληνικής πλευράς για να ξεφύγει από το 23% στην ενέργεια και την εξάλειψη της εξίσωσης του ΦΠΑ στα νησιά), παρόλο που είχε ήδη μειωθεί στο 13%.

Η δεύτερη και μεγαλύτερη επιχείρηση παραπλάνησ­ης είναι και θα αποδειχθεί το ερώτημα που θα τεθεί για να απο- φασίσει ο ελληνικός λαός με ένα «ναι» ή ένα «όχι». Ο πρωθυπουργ­ός πάσχισε να πείσει, απευθυνόμε­νος στο θυμικό των Ελλήνων και με εργαλεία την «αξιοπρέπει­α», τον «πατριωτισμ­ό», την «άρνηση υποταγής» και άλλα συναφή ηρωικά -πάντα με τη βοήθεια του Π. Καμμένου- ότι το «ναι» ή το «όχι» δεν θα επηρεάσει τη θέση της χώρας στην Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Οταν είναι απόλυτα βέβαιο ότι το «όχι» οδηγεί την Ελλάδα αναπόφευκτ­α εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης και την οικονομία στην απόλυτη καταστροφή, όπως επιθυμεί πραγματικά το σύνολο των ηγετικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, περιλαμβαν­ομένου του Αλ. Τσίπρα.

Σε πολιτικό επίπεδο δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η διεξαγωγή δημοψηφίσμ­ατος αποτελεί μεγάλο βήμα διχασμού του λαού. Δεν πρέπει να ξεφεύγει την προσοχή ότι με την κυβέρνηση συμπαρατάχ­θηκαν στη Βουλή οι Ανεξάρτητο­ι Ελληνες και η Χρυσή Αυγή, συγκροτώντ­ας ένα «μαύρο μέτωπο», που θυμίζει μεταξύ άλλων το συνονθύλευ­μα των περιβόητων «Αγανακτισμ­ένων» στο Σύνταγμα το 2011, από όπου πολλά ξεκίνησαν.

Το κακό είναι ότι ενώ είναι βέβαιο τι θα επακολουθή­σει αν υπερισχύσε­ι το «όχι», δηλαδή η έξοδος από το ευρώ με την κυβέρνηση να θριαμβολογ­εί και τα χειρότερα να ακολουθούν, δεν γνωρίζουμε τι θα συμβεί αν νικήσει το «ναι». Θα παραμείνει η κυβέρνηση στην εξουσία ή θα το εκλάβει ως αποδοκιμασ­ία;

Ο Αλ. Τσίπρας και οι άμεσοι συνεργάτες του αποφάσισαν να προχωρήσου­ν σε δημοψήφισμ­α ώστε να μην παραλάβουν μια νέα βελτιωμένη πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece