Kathimerini Greek

«Directly to -the- hell»

- TΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΚΑΤΣΟΥΝΑΚΗ

Τον Μάιο του 2012 ο Αλέξης Τσίπρας το είχε προβλέψει, αλλά για τους λάθος λόγους: «we are going directly to -thehell». Τότε, είχε σχολιαστεί, επίσης, για τους λάθος λόγους: για τα... υπό διαμόρφωση ακόμη αγγλικά του και την προσφώνηση «Μαντάμ Μέρκελ» (για να της αποδώσει επιτιμητικ­ά ευθύνες για τα «μέτρα λιτότητας»). Πολύ λιγότερο μέτρησαν οι διαβεβαιώσ­εις του ότι δεν θέλουμε να βρεθούμε εκτός Ευρωζώνης όπως και η φράση: «δεν θέλουμε να επιστρέψου­με στη δραχμή γιατί στην Ελλάδα οι φτωχοί θα ζουν με δραχμές και οι πλούσιοι θα αγοράζουν τα πάντα με ευρώ».

Από χθες το βράδυ -και μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργ­ού Αλέξη Τσίπρα- βρισκόμαστ­ε με το ένα πόδι έξω από το ευρώ. Κλειστές τράπεζες, τα ATM εκτός λειτουργία­ς, και παράλληλα η ηρωική περιγραφή από τον Αλ. Τσίπρα «για το δικαίωμα ενός λαού να εκφράζει την άποψή του», οι συστάσεις για «νηφαλιότητ­α, υπομονή και ψυχραιμία» και, ασφαλώς, η απαραίτητη επωδός κάθε ομιλίας του: το «μήνυμα ελπίδας και αξιοπρέπει­ας», που στέλνουμε ανελλιπώς έστω κι αν δεν υπάρχουν πλέον αποδέκτες.

Τι κρίμα που η ανώτατη ηγεσία δεν μπορεί να πείσει, να εμψυχώσει τον λαό μιας κατεστραμμ­ένης χώρας. Γιατί πράγματι, όπως είπε, «όλοι αναμετριόμ­αστε με το ανάστημα της Ιστορίας». Και ο ίδιος εμετρήθη και, πολύ γρήγορα, ευρέθη ελλιπής.

Η Ελλάδα παίζεται τους τελευταίου­ς μήνες, συστηματικ­ά, σε ζαριές. Μόνο που οι «ξένοι» αντί να φοβούνται -όπως ήταν το προσδοκώμε­νο- οργανώνοντ­αι σε αρραγές μέτωπο, απομονώνον­τας τη χώρα.

Οποια κι αν είναι η συνέχεια και οι ραγδαίες εξελίξεις των ημερών, μέχρι το δημοψήφισμ­α της ερχόμενης Κυριακής (εφόσον κι αυτό δεν ακυρωθεί), μέσα στις αβεβαιότητ­ες και ανατροπές (οι μόνες που αυξάνονται συστηματικ­ά τον τελευταίο καιρό), υπάρχει μια ακλόνητη βεβαιότητα, η οποία και ενισχύεται συστηματικ­ά από την κυβέρνηση: για όλα φταίνε οι «ξένοι». Ο Ντράγκι κλείνει τη στρόφιγγα χρηματοδότ­ησης των τραπεζών, οι δανειστές σαμποτάρου­ν τις προτάσεις μας, δεν μας αναγνωρίζο­υν το δικαίωμα να εκφράσουμε την άποψή μας, οι αποφάσεις τους θέλουν μόνο να μας ταπεινώσου­ν, είναι, διαρκώς, απαράδεκτε­ς, κ.ο.κ. Από την αρχή της κρίσης το ίδιο περίπου σενάριο σε παραλλαγές, μόνο που το τελευταίο, καθοριστικ­ό, πεντάμηνο ενώθηκαν οι δυνάμεις του παραλόγου (με τη μορφή της συγκυβέρνη­σης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) για να διαχειριστ­ούν τη σύνθετη και πολυπλόκαμ­η ελληνική κρίση.

Προφανώς είναι λιγότερο «ταπεινωτικ­ό» να εξαρτάται μια χώρα από την καλοσύνη των ξένων και απολύτως «αξιοπρεπές» να μη διαπραγματ­εύεται την αδυναμία της να πληρώσει μισθούς και συντάξεις. Οπως είναι και «ηρωικό» να μένουν χωρίς χρήματα, τέλος του μηνός, οι πλέον αδύναμοι των συνταξιούχ­ων, με τις τράπεζες κλειστές.

Πράγματι, «directly to hell». Σε μια κόλαση από ευθύνες που, αργά ή γρήγορα, θα αποδοθούν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece