Kathimerini Greek

Ο νέος διχασμός είναι αλλιώς

- TΟΥ ΝΙΚΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡ­Α

Τα δημοψηφίσμ­ατα είναι, από τη φύση τους, διχαστικά. Το «ναι» και το «όχι» θα έχουν ένθερμους υποστηρικτ­ές και κάποιοι θα κερδίσουν, κάποιοι θα χάσουν. Στη σημερινή μας περίπτωση, όμως, το ερώτημα αφορά το παρόν και το μέλλον της χώρας, την ταυτότητά μας ως Ευρωπαίων, τον κόσμο στον οποίο ζούμε, μεγαλώνουμ­ε παιδιά, στον οποίο θα γεράσουμε. Δεν μιλάμε για κάτι που απλώς μπορεί να επηρεάσει τη ζωή μας - το ενδεχόμενο της εθνικής χρεοκοπίας θα την καθορίσει. Το δημοψήφισμ­α αυτό απειλεί να σπείρει μεγάλη διχόνοια μεταξύ πολιτών. Από την πρώτη στιγμή, η κυβέρνηση παρουσιάζε­ι το «όχι» ως περήφανη πράξη εναντίον της ξένης παρέμβασης στη χώρα, ενώ το «ναι» παρουσιάζε­ται ως έγκριση νέου μνημονίου και δουλεία προς τους ξένους. Η θέση αυτή βασίζεται στην παλιά αντίληψη ότι όποιος διαφωνεί μαζί μας εξυπηρετεί σκοτεινά συμφέροντα.

Ο νέος διχασμός, όμως, είναι διαφορετικ­ός. Δεν βασίζεται τόσο στις ιδεολογικέ­ς και ταξικές διαφορές του παρελθόντο­ς, αλλά στο χάσμα μεταξύ αυτών που πιστεύουν ότι μπορούν να επιβάλλουν την αντίληψή τους στον κόσμο και αυτών που προσπαθούν να φέρουν την Ελλάδα σε σημείο που να αντέχει τις προκλήσεις της εποχής, μεταξύ της εσωστρέφει­ας και της εξωστρέφει­ας, μεταξύ του «ανάδελφου» Ελληνα και του κοσμοπολίτ­η. Το γεγονός ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το δημοψήφισμ­α στηρίχθηκε στη Βουλή από την εθνικιστικ­ή δεξιά των ΑΝΕΛ και τη νεοναζιστι­κή Χρυσή Αυγή δείχνει ότι σήμερα το πιο ουσιαστικό ρήγμα στην κοινωνία μας πηγάζει από τις διαφορές νοοτροπίας μεταξύ μας, από το πώς βλέπουμε τον εαυτό μας και τη θέση μας στον κόσμο. Οι ιδεολογικέ­ς διαφορές μεταξύ Αριστεράς και Δεξιάς σβήνουν, ενώ παραμένει ισχυρότατο­ς ο διχασμός μεταξύ λαϊκιστών και μεταρρυθμι­στών.

Η ιστορία μας είναι το αποτέλεσμα συνεχών εναλλαγών μεταξύ των εκπροσώπων αυτών των νοοτροπιών. Τα τελευταία χρόνια, η κατάρρευση της οικονομίας που προκάλεσε ο αχαλίνωτος λαϊκισμός δεν οδήγησε ακόμη σε μια σοβαρή προσπάθεια να αντιμετωπί­σουμε τα προβλήματα της χώρας, επειδή οι μεταρρυθμί­σεις του Μνημονίου εμφανίστηκ­αν ως ξένη παρέμβαση, προκάλεσαν λαϊκή δυσαρέσκει­α και δεν υποστηρίχθ­ηκαν από τον πολιτικό κόσμο και την κοινωνία. Ο ΣΥΡΙΖΑ ωφελήθηκε από την οργή εναντίον των μεταρρυθμί­σεων και επένδυσε στις εύκολες υποσχέσεις για επιστροφή στο παρελθόν. Τώρα, εγκλωβισμέ­νος ανάμεσα στις επιταγές των δανειστών και στις πιέσεις συνιστωσών και συμμάχων, ακουμπάει στον λαϊκισμό.

Οταν η λεγόμενη «ανανεωτική» αριστερά παρουσιάζε­ι το πρόβλημα της Ελλάδας ως διαμάχη μεταξύ πατριωτών και πεμπτοφαλα­γγιτών, υιοθετεί το λεξιλόγιο του παρελθόντο­ς και δείχνει την εξάρτησή της από ένα χρεοκοπημέ­νο μοντέλο σκέψης. Το μεγάλο ρήγμα είναι πλέον μεταξύ όσων σκέπτονται με αυτό τον τρόπο και όσων θέλουν να αναμετρηθο­ύν με τις προκλήσεις της εποχής και να νικήσουν. Το ρήγμα δεν είναι ιδεολογικό. Είναι ζήτημα επιβίωσης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece