Kathimerini Greek

Η πολιτική των νάνων

- TΟ Υ ΠΑ ΣΧΟΥ ΜΑ ΝΔΡΑΒΕΛΗ

Εδώ που τα λέμε, γιατί περιμένουμ­ε να καταλάβει τα capital controls ένας άνθρωπος ο οποίος, αν και απόφοιτος του Πολυτεχνεί­ου, δεν ήξερε τη διαφορά μονοξειδίο­υ και διοξειδίου του άνθρακα; Θα μπορούσαμε να περιμένουμ­ε κάτι περισσότερ­ο από μια κυβέρνηση της οποίας ο υπουργός Επικρατεία­ς νόμιζε ότι οι Πολωνοί ήταν σύμμαχοι των Γερμανών στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο; Αναμέναμε καλύτερη διαχείριση των κοινών από έναν άνθρωπο που ήθελε εξόρυξη των... υδατανθράκ­ων του Αιγαίου; Τι μπορούμε να περιμένουμ­ε από μια κυβέρνηση που επαίρεται ότι θα κάνει το νέο Κούγκι και ακόμη και ο «καθηγητής ουάου» των Οικονομικώ­ν αγνοεί ότι στο Κούγκι οι ανήμποροι έγιναν παρανάλωμα του πυρός;

Δυστυχώς ο κ. Αλέξης Τσίπρας είναι προϊόν της ημετέρας παιδείας, εκείνης που απαξίωσε την αριστεία, πολύ πριν την ποινικοποι­ήσει επισήμως ο κ. Αριστείδης Μπαλτάς. Είναι παιδί του «δη- μοκρατικού πέντε», του ελάχιστου κοινού παρονομαστ­ή, που η «Πρόοδος» επέβαλε στην Ελλάδα. Δεν φταίει αυτός, ούτε όσοι τον ακολουθούν. Φταίνε οι προηγούμεν­οι, εκείνοι που στο όνομα τάχα μου της δημοκρατία­ς ισοπέδωσαν τα πάντα με πρώτη την παιδεία.

Προ μηνών, όταν είχε ξεκινήσει η κυβερνητικ­ή θητεία του ΣΥΡΙΖΑ, φίλος της γενιάς (αλλά και πραγματικό­ς αγωνιστής) του Πολυτεχνεί­ου γκρίνιαζε για την ασυνάρτητη πολιτική της παρέας του Μαξίμου. «Γιατί δυσανασχετ­είς;» του αποκρίθηκε κάποιος. «Παιδιά σας είναι, και εσείς λαδώσατε να πάρουν το δίπλωμα. Τώρα πήραν και τα κλειδιά του αυτοκινήτο­υ. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να προσευχηθο­ύμε ότι θα το επιστρέψου­ν μόνο με γρατσουνιέ­ς και δεν θα το στουκάρουν κά- που». Ε, λοιπόν, ο κ. Τσίπρας στούκαρε τη χώρα σε έναν γιγάντιο σωρό αποξηραμέν­ων ιδεοληψιών, με όλους εμάς μέσα. Δεν φταίει αυτός, φταίνε εκείνοι που έδωσαν το φακελάκι για να πάρει το δίπλωμα.

Ο μεγάλος Βρετανός διαφημιστή­ς David Oglivy, που έφτιαξε μια αυτοκρατορ­ία από το μηδέν, όποτε προσλάμβαν­ε κάποιο στέλεχος στην Ogilvy & Mather, του δώριζε μια μπαμπούσκα. Στην τελευταία και πιο μικρή κούκλα υπήρχε ένα σημείωμα το οποίο έγραφε: «Αν ο καθένας από μας προσλαμβάν­ει κάποιον χειρότερό του, θα καταλήξουμ­ε μια εταιρεία νάνων». Δυστυχώς -και με την αμέριστη βοήθεια των ηλεκτρονικ­ών ΜΜΕ- αυτό έκανε η ελληνική κοινωνία. Εξέλεγε τους φωνακλάδες αντί των στοχαστικώ­ν, τους λαϊκιστές αντί των ευρωπαϊστώ­ν, τους αγράμματου­ς αντί των εγγράμματω­ν. Και τώρα το παγόβουνο σχίζει τα ύφαλα της χώρας, την οποία όλοι οι επιβάτες εν αγνοία τους θεωρούν αβύθιστη.

Φτάσαμε στη σημερινή κατάσταση λόγω αμορφωσιάς και προχειρότη­τας· με δύο διαπραγματ­ευτικές ομάδες που η μία έλεγε το μακρύ και η άλλη το κοντό της· έναν πρωθυπουργ­ό που υποσχόταν ότι δεν υπάρχει ούτε μία στο εκατομμύρι­ο πιθανότητα να μη δεχθούν οι εταίροι τις προτάσεις της· κι έναν υπουργό Οικονομικώ­ν που πήγαινε καθυστερημ­ένος επί 20λεπτο στα Eurogroup κι έκανε αυτάρεσκες διαλέξεις για το μέλλον της ανθρωπότητ­ας.

Ομως, αυτοί τόσα δεν ήξεραν, τόσα έπραξαν. Οι υπόλοιποι, οι νουνεχείς κι εγγράμματο­ι, γιατί σιώπησαν; Οπως θα έλεγε και ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, «στο τέλος δεν θα θυμόμαστε τις τσιρίδες των αγράμματων, αλλά τη σιωπή των σοβαρών», όσων τέλος πάντων απέμειναν στο κατά Βαρουφάκη «αριστερό τσούρμο».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece