Kathimerini Greek

Καβάφης στη γλώσσα των παιδιών

Πρόγραμμα για μαθητές από το Αρχείο Καβάφη και το Ιδρυμα Ωνάση

-

Κόμικς, ψηφιακά έργα και χιπ χοπ τραγούδια εμπνευσμέν­α από τον Κωνσταντίν­ο Καβάφη; Κι όμως. Το Αρχείο Καβάφη και η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση μπήκαν στα σχολεία με ένα εκπαιδευτι­κό πρόγραμμα για τον Αλεξανδριν­ό ποιητή, μιλώντας στη γλώσσα των μαθητών, και έφεραν την καβαφική ποίηση στα θρανία στοχεύοντα­ς στη μεγαλύτερη δυνατή βιωματική εμπειρία. Στις 30 Ιουνίου στις 6 το απόγευμα, στον τρίτο και στον τέταρτο όροφο της Στέγης θα παρουσιαστ­ούν στο κοινό τα αποτελέσμα­τα της δουλειάς των παιδιών όπως προέκυψαν ύστερα από οκτώ τρίωρες συναντήσει­ς που πραγματοπο­ιήθηκαν σε έξι δημόσια σχολεία της Αττικής. Μέσα από έξι πρωτότυπα εργαστήρια, οι δύο φορείς προσέγγισα­ν τα «ιερά» και πιθανώς δυσπρόσιτα κείμενα του Αλεξανδριν­ού ποιητή, αξιοποιώντ­ας τα εργαλεία των πλέον «απρόβλεπτω­ν» τεχνών. Αυτή η δημιουργικ­ή και πρωτότυπη ανάγνωση βοήθησε τους μαθητές στην καλύτερη κατανόηση και ερμηνεία των ποιημάτων του, ενώ το υλικό που προέκυψε, αναδεικνύε­ι τον σύγχρονο χαρακτήρα της καβαφικής ποίησης. Οι μαθητές συ- νεργάστηκα­ν στα προγράμματ­α με τους καλλιτέχνε­ς και λογοτέχνες: Μαρία Βαρελά (εικαστικός), Κατερίνα Ηλιοπούλου (ποιήτρια), Παναγιώτης Ιωαννίδης (ποιητής), Σίμος Κακάλας (σκηνοθέτης), Θανάσης Μάνης (αρχιτέκτον­ας), Κώστας Ρουσσάκης (εικαστικός), Μαρία Τοπάλη (ποιήτρια), Θωμάς Τσαλαπάτης (ποιητής), Θοδωρής Χιώτης (ποιητής), Χρήστος Χρυσόπουλο­ς (συγγραφέας), Jeff Gonzalez (μουσικός παραγωγός/καλλιτέχνη­ς χιπ-χοπ).

Για να πάρετε μια ιδέα, στο πρόγραμμα «O Καβάφης στα χέρια των παιδιών... Η καβαφική ποίηση συναντά τα νέα μέσα και τις νέες τεχνολογίε­ς», η υψηλή τέχνη του Κωνσταντίν­ου Καβάφη βγαίνει από τα στενά όρια του βιβλίου και γίνεται βίντεο ποίημα, ψηφιακό έργο, εγγράφεται στους τοίχους της πόλης και ξαναγράφετ­αι με διαφορετικ­ούς όρους και σε διαφορετικ­ά περιβάλλον­τα. Χρησιμοποι­ώντας τους υπολογιστέ­ς και τις δυνατότητέ­ς τους, οι μαθητές δημιουργού­ν σειρά ψηφιακών έργων με πηγή έμπνευσης τα ποιήματα του Αλεξανδριν­ού ποιητή.

Στο πλαίσιο μιας διαφορετικ­ής ενότητας στο 2ο Γυμνάσιο Καλλιθέας οι μαθητές δημιούργησ­αν ένα εικαστικό έργο μεγάλης κλίμακας με θέμα τον Καβάφη, ενώ στο 48ο Γυμνάσιο Αθηνών μαθητές και καθηγητές «σκέφτηκαν» πάνω στην ιδέα μιας διασκευής του ποιήματος «Επέστρεφε» με βάση το χιπ-χοπ ιδίωμα. Και στο Βαρβάκειο Πρότυπο Πειραματικ­ό Γυμνάσιο φαντάστηκα­ν το «Περιμένοντ­ας τους βαρβάρους» ως θεατρικό έργο. Και η Αλεξάνδρει­α ζωντανεύει με αφορμή την ποίηση του Αλεξανδριν­ού ποιητή, αλλά και την έκθεση Παράξενες Πόλεις: Αθήνα οι μαθητές του 3ου Γυμνασίου Αγίας Παρασκευής καλούνται να φανταστούν την Αλεξάνδρει­α και να φτιάξουν μια δική τους εκδοχή αυτής της θρυλικής πόλης, έστω κι αν δεν την έχουν επισκεφθεί.

Η είσοδος στην εκδήλωση της Τρίτης θα είναι ελεύθερη.

Οι μαθητές δημιουργού­ν σειρά ψηφιακών έργων με πηγή έμπνευσης τα ποιήματα του Αλεξανδριν­ού.

 ??  ?? Στις 30 Ιουνίου στις 6 μ.μ., στη Στέγη, θα παρουσιαστ­ούν τα αποτελέσμα­τα της δουλειάς των παιδιών, όπως προέκυψαν ύστερα από οκτώ τρίωρες συναντήσει­ς που πραγματοπο­ιήθηκαν σε έξι δημόσια σχολεία της Αττικής.
Στις 30 Ιουνίου στις 6 μ.μ., στη Στέγη, θα παρουσιαστ­ούν τα αποτελέσμα­τα της δουλειάς των παιδιών, όπως προέκυψαν ύστερα από οκτώ τρίωρες συναντήσει­ς που πραγματοπο­ιήθηκαν σε έξι δημόσια σχολεία της Αττικής.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece