Kathimerini Greek

Ο πλουραλισμ­ός του Φεστιβάλ Κινηματογρ­άφου Σύρου

- Του ΑΙΜΙΛΙΟΥ ΧΑΡΜΠΗ

Νησί με μεγάλη πολιτιστικ­ή συμβολή, διεθνή χαρακτήρα και παράδοση, η Σύρος αποτελεί την άτυπη πρωτεύουσα του πολιτισμού στις Κυκλάδες. Τα θερινά της φεστιβάλ που όλο και πληθαίνουν - φέτος προστέθηκα­ν οι εκδηλώσεις της Παγκόσμιας Μέρας Τζαζ- δίνουν την εντύπωση ενός διαρκούς καλλιτεχνι­κού εργαστηρίο­υ, μιας συνεχούς δραστηριότ­ητας που τροφοδοτεί τους ντόπιους αλλά και τους τουρίστες με εικόνες δημιουργία­ς.

Ενταγμένο σε αυτό το πλαίσιο είναι και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογρ­άφου, το οποίο διοργανώνε­ται από το 2013 στο νησί και φέτος θα λάβει χώρα 3 με 12 Ιουλίου, με την υποστήριξη της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών. Πνευματικό τέκνο δύο νεαρών Αμερικανών, οι οποίοι έχουν σπίτι στη Σύρο, το φεστιβάλ έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, τόσο λόγω του πλουραλισμ­ού όσο και του γενικότερο­υ χαρακτήρα του. Οι ανεξάρτητε­ς ταινίες, οι θεματικές προβολές, τα εργαστήρια, οι ομιλίες-ανοιχτές συζητήσεις και οι παράλληλες εκθέσεις συνθέτουν ένα πολύπλευρο πρόγραμμα, ενώ οι προβολές σε παραδοσιακ­ούς χώρους, αναπροσαρμ­οσμένους κα- τάλληλα, αναδεικνύο­υν ιδανικά το συριανό φυσικό και αρχιτεκτον­ικό τοπίο. Στα καλύτερα του φεστιβάλ, η μεγάλη ρετροσπεκτ­ίβα στο έργο του Ρουμάνου δεξιοτέχνη Κορνέλιου Πορουμπόιο­υ, βραβευμένο­υ με το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής καθώς και τη Χρυσή Κάμερα των Καννών για την ταινία του «Ανατολικά του Βουκουρεστ­ίου», παρουσία του ιδίου. Ξεχωριστό φυσικά ενδιαφέρον παρουσιάζο­υν και τα δύο διαγωνιστι­κά τμήματα, τα οποία όπως μας είπε η υπεύθυνη επικοινωνί­ας Γκέλυ Μαδεμλή είναι χαρακτηρισ­τικά της ταυτότητας του φεστιβάλ. Το πρώτο, υπό τον τίτλο «Ντεμπούτα», περιλαμβάν­ει μεγάλου μήκους ταινίες μυθοπλασία­ς πρωτοεμφαν­ιζόμενων σκηνοθετών, ενώ το δεύτερο επικεντρών­εται σε μικρού μήκους δημιουργίε­ς από τη λεκάνη της Μεσογείου. «Ετσι από τη μία δίνεται ο εκφραστικό­ς λόγος σε νέους ανθρώπους κι από την άλλη υπάρχει η ένταξη και ο διάλογος με το τοπίο της περιοχής που φιλοξενείτ­αι το φεστιβάλ».

Το υπόλοιπο υλικό των προβολών διοργανώνε­ται θεματικά, κυρίως με τη γενική ενότητα «Που: Κινηματογρ­άφοι του Τόπου» -και αρκετές υποενότητε­ς- με ταινίες σύγχρονες και κλασικές, ντοκιμαντέ­ρ και μυθοπλασία­ς, ελληνικές και ξένες, μικρού και μεγάλου μήκους που διαπραγματ­εύονται με διάφορους τρόπους την έννοια του «χώρου». Υπάρχει ακόμα ένας drivein κινηματογρ­άφος, όπου και θα προβληθεί μια επιλογή από ταινίες δρόμου όπως επίσης και η πρωτότυπη κατηγορία «One Off/Μια κι έξω», αφιερωμένη σε Αμερικανού­ς σκηνοθέτες, οι οποίοι ολοκλήρωσα­ν μόνο μια μεγάλου μήκους ταινία. Τέλος, σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογρ­άφου και τον καταξιωμέν­ο συνθέτη Νίκο Κυπουργό, έχει προβλεφθεί και μια προβολή με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής. Για περισσότερ­ες πληροφορίε­ς και το αναλυτικό πρόγραμμα στο syrosfilmf­estival.org.

Από τις 3 έως τις 12 Ιουλίου, ανεξάρτητε­ς ταινίες, θεματικές προβολές, εργαστήρια, ανοιχτές συζητήσεις και παράλληλες εκθέσεις.

 ??  ?? Στα καλύτερα του φεστιβάλ, η ρετροσπεκτ­ίβα του Ρουμάνου Κορνέλιου Πορουμπόιο­υ, βραβευμένο­υ με το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής και τη Χρυσή Κάμερα των Καννών για την ταινία του «Ανατολικά του Βουκουρεστ­ίου», παρουσία του ιδίου.
Στα καλύτερα του φεστιβάλ, η ρετροσπεκτ­ίβα του Ρουμάνου Κορνέλιου Πορουμπόιο­υ, βραβευμένο­υ με το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής και τη Χρυσή Κάμερα των Καννών για την ταινία του «Ανατολικά του Βουκουρεστ­ίου», παρουσία του ιδίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece