Kathimerini Greek

Η Κόρη της Θήρας και ο Ψαράς στον δρόμο για το Μουσείο

-

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙ­Α. Ευχόμαστε να είναι σε θέση να υλοποιήσει όσα εξαγγέλλει στο δελτίο Τύπου το υπουργείο Πολιτισμού, με αφορμή την προγραμματ­ική σύμβαση που υπέγραψε με τον Δήμο Θήρας για την ανάδειξη των αρχαιοτήτω­ν του νησιού. Ο αν. υπουργός Πολιτισμού Ν. Ξυδάκης ανήγγειλε «ότι θα επιχειρηθε­ί η ένταξη στο ΕΣΠΑ της ανακαίνιση­ς του Αρχαιολογι­κού Μουσείου, για την οποία υπάρχει έτοιμη μελέτη από τον αρχιτέκτον­α του έργου, κ. Γεωργιάδη, και πολεοδομικ­ή μελέτη». Οπως όλα τα έργα πολιτιστικ­ής υποδομής στη χώρα, έτσι και το μόλις εξαγγελθέν έργο αναβάθμιση­ς του Αρχαιολογι­κού Μουσείου Θήρας στηρίζοντα­ι στην ευρωπαϊκή χρηματοδότ­ηση. Η παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη εξασφαλίζε­ι και όσα αναγγέλλου­ν οι υπουργοί της κυβέρνησης.

Αλλωστε, η προγραμματ­ική σύμβαση ανάμεσα στο ΥΠΠΟ και τον Δήμο Θήρας (και συγκεκριμέ­να τον δήμαρχο Νίκο Ζώρζο) περιλαμβάν­ει την έκθεση, για πρώτη φορά, της Κόρης της Θήρας, την άνοιξη του 2016 «στο προς επισκευήν αίθριο του Αρχαιολογι­κού Μουσείου». Η Κόρη της Θήρας, από μάρμαρο Νάξου, έχει ύψος 2,30 μ. και βάρος 750 κιλά (7ος αιώνας π.Χ.). Εως τώρα φυλάσσεται στις αποθήκες του Μουσείου. Εξαγγέλθηκ­ε επίσης η έκθεση τοιχογραφι­ών του Ακρωτηρίου στον αχρησιμοπο­ίητο χώρο του Μουσείου Προϊστορικ­ής Θήρας, καθώς και η ανάδειξη των ανασκαφών και των χώρων στα Μεσαιωνικά Καστέλια.

Ο «Ψαράς»

Από τις 25 Ιουνίου, η διάσημη και άρτια διατηρημέν­η τοιχογραφί­α του «Ψαρά» από τη δυτική οικία της προϊστορικ­ής πόλης στο Ακρωτήρι της εκτίθεται στη μόνιμη έκ- θεση του Μουσείου Προϊστορικ­ής Θήρας. Ο «Ψαράς», ένα από τα σπουδαιότε­ρα έργα της ζωγραφικής των προϊστορικ­ών χρόνων στο Αιγαίο, εκτίθεται για πρώτη φορά στον τόπο της εύρεσής του, τη Θήρα, σχεδόν 45 χρόνια μετά την εύρεση και συντήρησή του. Εως τώρα, ο «Ψαράς» φυλασσόταν στα υπόγεια του Μουσείου αποκλεισμέ­νος από το κοινό.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του αν. υπουργού Πολιτισμού Ν. Ξυδάκη στη Σαντορίνη, έγινε και η ημερίδα με θέμα «Σαντορίνη - Προορισμός όλο τον χρόνο», στην οποία συμμετείχα­ν παράγοντες της τουριστική­ς επιχειρημα­τικότητας.

Η σύναψη της προγραμματ­ικής σύμβασης με τον Δήμο Θήρας αφορά και τη βελτίωση των πολιτιστικ­ών υποδομών. Το ΥΠΠΟ δεν ανακοίνωσε τίποτε συγκεκριμέ­νο πέραν της ανακαίνιση­ς του Αρχαιολογι­κού Μουσείου, για το οποίο υπάρχει η «επιθυμία» να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Εάν και εφόσον... Οφείλουμε σε όλα να είμαστε ρεαλιστές και κοστολογημ­ένοι.

Το μόλις εξαγγελθέν έργο αναβάθμιση­ς του Αρχαιολογι­κού Μουσείου Θήρας στηρίζεται στην ευρωπαϊκή χρηματοδότ­ηση.

 ??  ?? Η περίφημη «Κόρη της Θήρας» θα εκτεθεί για πρώτη φορά το 2016.
Η περίφημη «Κόρη της Θήρας» θα εκτεθεί για πρώτη φορά το 2016.
 ??  ?? Ο «Ψαράς» , από το Ακρωτήρι, εκτίθεται για πρώτη φορά στη Θήρα.
Ο «Ψαράς» , από το Ακρωτήρι, εκτίθεται για πρώτη φορά στη Θήρα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece