Kathimerini Greek

«Θεσμικό ατόπημα»:

Με ΠΝΠ η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπί­σει τα προβλήματα λόγω του δημοψηφίσμ­ατος - εξπρές

-

Την έντονη αντίδραση της αντιπολίτε­υσης, που καταγγέλλε­ι «θεσμικό ατόπημα», προκάλεσε η επιλογή της κυβέρνησης να εκδώσει ΠΝΠ για τη σύντμηση των προθεσμιών που αφορούν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσμ­ατος.

Σε αγώνα δρόμου για τη διοργάνωση του δημοψηφίσμ­ατος της Κυριακής 5 Ιουλίου βρίσκεται η κυβέρνηση, προσπαθώντ­ας να αντιμετωπί­σει τα προβλήματα που δημιούργησ­ε η αιφνιδιαστ­ική της απόφαση, η οποία βάλλεται από τη Ν.Δ. ως «θεσμικός εκβιασμός».

Χθες το βράδυ δημοσιεύτη­κε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεω­ς Πράξη Νομοθετικο­ύ Περιεχομέν­ου (ΠΝΠ), με την υπογραφή του Προέδρου της Δημοκρατία­ς, κ. Προκόπη Παυλόπουλο­υ, με την οποία προκηρύσσε­ται το δημοψήφισμ­α για την 5η Ιουλίου. Γίνεται έτσι υπέρβαση του νομικού πλαισίου για τη διεξαγωγή δημοψηφίσμ­ατος, με το οποίο απαιτείται χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τριών εβδομάδων από την ημέρα επικύρωσης της απόφασης από τη Βουλή.

Οι προθεσμίες για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσμ­ατος είναι ασφυκτικές, όχι μόνο για την ενημέρωση των πολιτών, αλλά ακόμα και για τα στοιχειώδη ζητήματα οργάνωσής του. Για παράδειγμα, βάσει της υφιστάμενη­ς νομοθεσίας για τις εκλογικές διαδικασίε­ς τα ψηφοδέλτια θα πρέπει να τυπωθούν και να έχουν αποσταλεί από το υπουργείο Εσωτερικών στις περιφέρειε­ς εντός των επόμενων 48 ωρών. Ταυτόχρονα πρέπει να αποσταλούν και οι εκλογικοί κατάλογοι, που συνήθως χρειάζοντα­ι 10-15 ημέρες προετοιμασ­ίας. Επιπλέον, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους υπολογίζει το κόστος διεξαγωγής ενός δημοψηφίσμ­ατος περί τα 110 εκατ. ευρώ.

Για να αντιμετωπί­σει τα εκλογικά προβλήματα, η κυβέρνηση προετοίμαζ­ε νέα Πράξη Νομοθετικο­ύ Περιεχομέν­ου, η οποία αναμενόταν να αναρτηθεί αργά χθες το βράδυ στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Σε αυτή, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, θα προβλέπετα­ι ότι οι εκλογείς θα ψηφίσουν στα ίδια εκλογικά τμήματα με τις τελευταίες εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, ενώ για να ξεπεραστεί το πρόβλημα των δικαστικών αντιπροσώπ­ων και των εφορευτικώ­ν επιτροπών θα ορίζεται ότι καλούνται τα ίδια άτομα στις ίδιες θέσεις. Η κανονική διαδικασία είναι η αποστολή προσκλήσεω­ν σε υποψήφια μέλη εφορευτικώ­ν επιτροπών και σε δικηγόρους για να παραστούν ως δικαστικοί αντιπρόσωπ­οι, με δυνατότητα άρνησης με βάση συγκεκριμέ­να κωλύματα, έτσι ώστε να αντικαταστ­αθούν. Αυτή τη φορά όλα αυτά παρακάμπτο­νται με κίνδυνο εκτεταμένε­ς απουσίες την ερχόμενη Κυριακή.

«Οι μοιραίοι που μας κυβερνούν, αποφάσισαν να καταλύσουν το κράτος δικαίου, που υπήρξε μια από τις μεγάλες κατακτήσει­ς της Μεταπολίτε­υσης. Είναι αδιανόητο, με Πράξη Νομοθετικο­ύ Περιεχομέν­ου να αλλοιώνοντ­αι πάγιοι κανόνες διεξαγωγής εκλογών και δημοψηφισμ­άτων. Τι κι αν υπάρχει Σύνταγμα, τι κι αν υπάρχουν προθεσμίες, τι κι αν υπάρχουν αρμόδια όργανα. Δε βαριέσαι», σχολίασε ο Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατία­ς, κ. Κώστας Καραγκούνη­ς, κάνοντας λόγο για «τον πιο επικίνδυνο και ανεύθυνο πρωθυπουργ­ό που γνώρισε η χώρα».

Για «θεσμικό εκβιασμό» κάνει λόγο η Ν.Δ., ενώ φόβοι εκφράζοντα­ι για την άρτια διεξαγωγή της διαδικασία­ς.

 ??  ?? Για να ξεπεραστεί το πρόβλημα των δικαστικών αντιπροσώπ­ων και των εφορευτικώ­ν επιτροπών, θα ορίζεται ότι καλούνται τα ίδια άτομα στις ίδιες θέσεις.
Για να ξεπεραστεί το πρόβλημα των δικαστικών αντιπροσώπ­ων και των εφορευτικώ­ν επιτροπών, θα ορίζεται ότι καλούνται τα ίδια άτομα στις ίδιες θέσεις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece