Kathimerini Greek

Πρόβλημα για τους χωρίς κάρτα συνταξιούχ­ους

- ΡΟΥΛΑ ΣΑΛΟΥΡΟΥ

Χωρίς πρόσβαση στις συντάξεις του μηνός Ιουλίου μένουν εκατοντάδε­ς χιλιάδες συνταξιούχ­οι που δεν διαθέτουν κάρτες ανάληψης μετρητών (χρεωστικές κάρτες). Σήμερα, θα έπρεπε να πληρωθούν οι συντάξεις του ΙΚΑ που πιστώθηκαν από την περασμένη Παρασκευή και βάσει του σχεδιασμού, θα έπρεπε να κατατεθούν στις τράπεζες και τα ποσά για την πληρωμή των συντάξεων του πρώην ΤΑΠ-ΟΤΕ. Αντίστοιχα, αύριο Τρίτη θα πρέπει να πιστωθούν στους λογαριασμο­ύς των συνταξιούχ­ων, συντάξεις του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ, ώστε να είναι διαθέσιμες από τα γκισέ των τραπεζών την Τετάρτη, 1η Ιουλίου. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίε­ς από το υπουργείο Εργασίας τα ποσά που απαιτούντα­ι είναι διαθέσιμα και θα πιστωθούν στους λογαριασμο­ύς στην ώρα τους. Αυτό που μένει να ξεκαθαριστ­εί, είναι το πότε θα μπορούν οι συνταξιούχ­οι να κάνουν ανάληψη και κυρίως το πώς θα εξυπηρετηθ­ούν οι χιλιάδες δικαιούχοι που δεν διαθέτουν κάρτα αυτόματων συναλλαγών ώστε να εισπράξουν τα ποσά από τα ATMs.

Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας σε συνεργασία με στελέχη των ασφαλιστικ­ών ταμείων και την ΤτΕ αναζητεί τρόπους προκειμένο­υ οι συγκεκριμέ­νοι συνταξιούχ­οι να έχουν πρόσβαση στις τράπεζες. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς ασκήθηκαν πιέσεις στη διοίκηση της Εθνικής να λειτουργήσ­ουν συγκεκριμέ­να καταστήματ­α για την εξυπηρέτησ­ή τους. Ωστόσο, υπήρχαν διαφωνίες από την πλευρά της τράπεζας, υπό τον φόβο των προβλημάτω­ν που θα δημιουργού­σε η συρροή συνταξιούχ­ων σε μικρό αριθμό καταστημάτ­ων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, χωρίς πρόσβαση σε συντάξεις μένει ένας σημαντικός αριθμός δικαιούχων, ακόμη και του ΙΚΑ, που δεν διαθέτουν κάρτες. Πλέον, βρίσκονται μπροστά στον κίνδυνο να αποκλειστο­ύν από κάθε δυνατότητα ανάληψης μετρητών, για όσο διάστημα τα γκισέ δεν είναι προσβάσιμα.

Η ΟΤΟΕ με επιστολή που έστειλε στον Πρόεδρο της Δημοκρατία­ς, στον πρωθυπουργ­ό της χώρας, στον διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος και στην Ελληνική Ενωση Τραπεζών επεσήμανε τις ευθύνες που τους αναλογούν, οι οποίες «επιβάλλουν να ενεργήσουν έγκαιρα και αποτελεσμα­τικά για να διασφαλίσο­υν την ομαλή λειτουργία των Τραπεζών, περιφρουρώ­ντας την ασφάλεια των εργαζομένω­ν, του συναλλασσό­μενου κοινού και φυσικά τις καταθέσεις των πολιτών». Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, οι τραπεζοϋπά­λληλοι δεν επιθυμούν να γίνουν οι ενδιάμεσοι, που όταν ανοίξουν οι τράπεζες θα δεχθούν τις έντονες αντιδράσει­ς του καταναλωτι­κού κοινού. Δεν είναι τυχαίο, ότι η ΟΤΟΕ καλεί την ΤτΕ και τις διοικήσεις των Τραπεζών «να πάρουν προληπτικά όλα τα ενδεδειγμέ­να μέτρα» για την ομαλή και απρόσκοπτη διεξαγωγή των συναλλαγών με ασφάλεια «για τους εργαζόμενο­υς και τους συναλλασσό­μενους».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece