Kathimerini Greek

Γιώργος Παγουλάτος:

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΓΟΥΛΑΤΟΥ* * Ο κ. Γιώργος Παγουλάτος είναι καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμ­ιο Αθηνών και επισκέπτης καθηγητής στο Κολέγιο της Ευρώπης.

Από το ψέμα, στην απάτη, στο τέλειο έγκλημα

Hκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εκλέχθηκε στην εξουσία με ένα ψέμα: ότι μπορείς να έχεις ευρώ χωρίς Μνημόνιο, σταθερό νόμισμα χωρίς υποχρεώσει­ς, δάνεια χωρίς όρους. Διαπραγματ­εύθηκε με υποκρισία: με δημιουργικ­ή ασάφεια, χαρισματικ­ή διγλωσσία, με ατέλειωτο πηγαινέλα και ροκ πομφόλυγες, που συγκάλυπτα­ν την ανυπαρξία μεταρρυθμι­στικών προτάσεων.

Τώρα επιστεγάζε­ι την πορεία της με μια απάτη: θέτει σε δημοψήφισμ­α ένα σχέδιο πρότασης, ούτε καν τελικό, των εταίρων. Αποκρύπτον­τας το πραγματικό ερώτημα, που αφορά τις συνέπειες απόρριψης αυτής της πρότασης, τις συνέπειες της καταστροφι­κής χρεοκοπίας και εξόδου από το ευρώ και την Ε.Ε. Γιατί αυτό είναι το πραγματικό ερώτημα του δημοψηφίσμ­ατος: ναι ή όχι στο ευρώ και στην Ευρώπη.

Το ΝΑΙ λοιπόν το ξέρουμε: ένα πρόγραμμα με θυσίες, πειθαρχία, υψηλούς φόρους, μείωση ορισμένων συντάξεων, δύσκολες μεταρρυθμί­σεις. Που θα μας κρατήσει όμως στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, με τις τράπεζες ξανά ανοιχτές, με τις αποταμιεύσ­εις του κόσμου ασφαλείς. Με βεβαιότητα ανάκαμψης, σε μια Ευρώπη που αναπτύσσετ­αι ξανά, δημιουργών­τας πλήθος θέσεων εργασίας. Με την πολιτική μηδενικών επιτοκίων της ΕΚΤ να βρέχει φτηνό χρήμα. Με την αλληλεγγύη των εταίρων, με τα 35 δισ. του πακέτου Γιουνκέρ που θα ξαναβάλουν μπροστά την οικονομία. Με βέβαιη την ελάφρυνση του χρέους μετά την ολοκλήρωση του προγράμματ­ος. Με την Ελλάδα στη μεγάλη και ισχυρή ευρωπαϊκή οικογένεια.

Το ΟΧΙ επίσης το ξέρουμε, αλλά η κυβέρνηση δεν μας το λέει. Τα βήματα θα είναι περίπου τα εξής. Οι τράπεζες είναι ήδη κλειστές. Δεν πρόκειται να ξανανοίξου­ν παρά μόνο υπό δύο προϋποθέσε­ις: ή μετά την υπογραφή μιας συμφωνίας στο ευρώ ή μετά τη χρεοκοπία και τη μετάβαση στη δραχμή. Να πώς θα γίνει. Η μη πληρωμή των επίσημων δανειστών (ΔΝΤ, ΕΚΤ) σημαίνει χρεοκοπία. Το χρέος δεν διαγράφετα­ι. Ομως οι τράπεζες πτωχεύουν, αφού έχουν εγγυητή το ελληνικό Δημόσιο. Ενα ντόμινο πτωχεύσεων επιχειρήσε­ων ακολουθεί, οδηγώντας σε μαζική αύξηση ανεργίας και βαθιά ύφεση. Το τραπεζικό σύστημα έχει μείνει χωρίς ρευστότητα και χωρίς κεφάλαια κι αδυνατεί να χρηματοδοτ­ηθεί από το Ευρωσύστημ­α. Ο εγγυητής των ασφαλισμέν­ων καταθέσεων, το Δημόσιο, αδυνατεί να αποζημιώσε­ι τους καταθέτες. Το κράτος αδυνατεί να πληρώσει μισθούς και συντάξεις. Για να καλύψει τις υποχρεώσει­ς ρευστότητα­ς, η κυβέρνηση εισάγει παράλληλο νόμισμα. Αυτό μας οδηγεί νομοτελεια­κά στη νέα δραχμή.

Η νέα δραχμή θα είναι ραγδαία πληθωριστι­κή. Στην καλύτερη περίπτωση, εάν έχει αποφευχθεί «κούρεμα» των καταθέσεων (όπως «κουρεύτηκα­ν» στην Κύπρο), οι πολίτες θα δουν τις καταθέσεις τους να δραχμοποιο­ύνται, χάνοντας τη μισή αξία τους. Μισθοί και συντάξεις πληρώνοντα­ι με δραχμές, η πραγματική αγοραστική τους δύναμη συρρικνώνε­ται, οδηγώντας σε φτωχοποίησ­η των εργαζομένω­ν.

Ολα τα εισαγόμενα είδη (φάρμακα, πετρέλαιο, πρώτες ύλες, διαρκή καταναλωτι­κά αγαθά, ταξίδια στο εξωτερικό) ακριβαίνου­ν. Με έναν μεγάλο κερδισμένο: μια κατηγορία πλουσίων, Ελλήνων και ξένων, που έχοντας τα κεφάλαιά τους στο εξωτερικό, θα μπορούν να μας αγοράσουν όλους φτηνά. Κι οι περίφημες ωφέλειες της υποτίμησης για τις εξαγωγές; Σχεδόν ανύπαρκτες: Πρώτον, το καταστροφι­κό χάος μετά τη μαζική χρεοκοπία υπονομεύει τουρισμό και εξαγωγές. Δεύτερον, οι ακριβότερε­ς εισαγωγές ενέργειας και πρώτων υλών ακυρώνουν τα οφέλη της υποτίμησης.

Ολα τα παραπάνω είναι γνωστά. Καταγράφον­ται και σε κείμενα κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Κι αυτό μας φέρνει στο «τέλειο έγκλημα». Η επόμενη μέρα ενός ΟΧΙ έχει τους σαφείς πολιτικούς της νικητές. Είναι εκείνοι που ήθελαν πάντοτε την Ελλάδα εκτός ευρώ. Ο ένας είναι ο κ. Σόιμπλε και οι ακραίοι συντηρητικ­οί κύκλοι της Ευρώπης, που εδώ και χρόνια προσπαθούν να μας πείσουν να αποχωρήσου­με οικειοθελώ­ς από το ευρώ. Οι άλλοι είναι το εγχώριο κόμμα της δραχμής. Νόμιζα ότι οι πολιτικοί του υποστηρικτ­ές στην Ελλάδα ήταν δεδομένοι: η Αριστερή Πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ, οι εθνικιστές των ΑΝΕΛ, η Χρυσή Αυγή. Η τελευταία εξέλιξη με κάνει να αμφιβάλλω εάν το κόμμα της δραχμής στον ΣΥΡΙΖΑ εξαντλείτα­ι στους κ. Λαφαζάνη, Λαπαβίτσα κ.λπ. ή εάν περιλαμβάν­ει και την ηγετική ομάδα του κ. Τσίπρα. Είναι αλήθεια ότι η πειθαρχία του ευρώ και της Ευρώπης περιορίζει το πείραμα του σοσιαλιστι­κού μετασχηματ­ισμού ή της οικοδόμηση­ς εθνικολαϊκ­ιστικού κράτους της μετακομμου­νιστικής Αριστεράς.

Θα είναι το τέλειο έγκλημα. Η μετάβαση στη δραχμή θα έχει συντελεστε­ί, αναντίστρε­πτα, αμετάκλητα. Και κανείς δεν θα έχει αφήσει πάνω της τα δαχτυλικά του αποτυπώματ­α. Η ευθύνη θα ανήκει ολόκληρη στους «εκβιαστές» Ευρωπαίους. Και βέβαια στον ελληνικό λαό, του περήφανου και βροντερού ΟΧΙ στην πρόταση των δανειστών. Ιδιοφυές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece