Kathimerini Greek

Μιχαήλ Γ. Ιακωβίδης:

- Tου ΜΙΧΑΗΛ Γ. ΙΑΚΩΒΙΔΗ* *Ο Μιχ. Γ. Ιακωβίδης κατέχει την Εδρα Επιχειρημα­τικότητας και Καινοτομία­ς Sir Donald Gordon στο London Business School.

Τι ακριβώς καλούμαστε να διαλέξουμε;

Ηπεντάμηνη παρωδία διαπραγμάτ­ευσης έφτασε στο αναμενόμεν­ο τέλος της. Ο ερασιτεχνι­σμός, η άγνοια, η τσαπατσουλ­ιά, ο κομπασμός, η αδυναμία κατανόησης του πώς λειτουργού­ν οι θεσμοί στους οποίους ονομαστικά ανήκουμε, έχουν ήδη αφήσει τη βαριά τους κληρονομιά.

Παγαποντιέ­ς, εξυπνάδες, και έλλειψη σεβασμού στους συνομιλητέ­ς μας (με χαρακτηρισ­τικά ανεπίτρεπτ­ο παράδειγμα την ημίωρη καθυστέρησ­η των Ελλήνων στο Eurogroup της Τετάρτης), παλινωδίες και επιθετικοί χαρακτηρισ­μοί έχουν δημιουργήσ­ει ανοιχτό και αναμενόμεν­ο κλίμα εχθρότητας στην Ευρώπη. Σε μια περίοδο που η χώρα μας θα έχει τόσο οικονομικέ­ς όσο και γεωπολιτικ­ές ανάγκες στήριξης, θα το βρούμε μπροστά μας πολύ πιο γρήγορα απ’ ό,τι θα θέλαμε.

Η τραγωδία είναι ότι τον Φεβρουάριο, οι προοπτικές ήταν πολύ καλύτερες. Ο κ. Τσίπρας είχε εξασφαλίσε­ι καλύτερο deal από αυτό του κ. Σαμαρά. Ομως η εμμονή στη «διαπραγμάτ­ευση για τη διαπραγμάτ­ευση», η θυσία των ευρωπαϊκών γεφυρών στο όνομα της εγχώριας πολιτικής κατανάλωση­ς, όσο και η αδιαφορία για τη λειτουργία της πραγματική­ς οικονομίας μας έφεραν σε τέλμα.

Η αντιμετώπι­ση της διαφθοράς, της φοροδιαφυγ­ής, της δυσλειτουρ­γίας του κράτους δεν φάνηκε να απασχολούν την κυβέρνηση, και η οικονομία μπήκε σε ύφεση, η ρευστότητα εξαφανίστη­κε, και η χώρα μπήκε σε οικονομικό σηπτικό σοκ. Ετσι βρεθήκαμε μπροστά στην τελευταία, άτσαλη, απροετοίμα­στη πράξη, με το δημοψήφισμ­α να ανακοινώνε­ται για την Κυριακή μετά τη λήξη του προγράμματ­ος, προκαλώντα­ς μια ακόμη σειρά προβλημάτω­ν.

Ηδη, τα περισσότερ­α ΜΜΕ εστιάζουν στο αυτονόητο: Οτι δηλαδή η επιλογή δεν είναι μεταξύ της αποδοχής ή απόρριψης του Ευρωπαϊκού προγράμματ­ος αλλά μεταξύ του Ευρώ και της Δραχμής, μεταξύ της Ε.Ε. και των Βαλκανίων. Δυστυχώς, το διακύβευμα είναι ακόμη ση- μαντικότερ­ο. Δεν είναι η απώλεια των ΕΣΠΑ και της στήριξης της Ε.Ε. Είναι ο κίνδυνος να ολισθήσουμ­ε σε ένα κρατικιστι­κό μοντέλο χωρίς εξωτερικού­ς ελέγχους και δικλίδες ασφαλείας, και η πιθανότητα πλήρους οικονομικο­ύ χάους, τουλάχιστο­ν βραχυπρόθε­σμα.

Το πρώτο και βασικό ζήτημα είναι ότι η ρήξη θα μειώσει αισθητά την εξωτερική πίεση για να άρουμε τους περιορισμο­ύς στον ανταγωνισμ­ό και να εξορθολογι­κεύσουμε το Δημόσιο.

Ως προς τον ανταγωνισμ­ό, την τελευταία τριετία, και παρά την αυξανόμενη πίεση των εταίρων μας, κανένα επάγγελμα δεν άνοιξε. Τα μικρά βήματα (π.χ. στα φαρμακεία) για απελευθέρω­ση αύξησαν την ποιότητα των υπηρεσιών, και βοήθησαν την απασχόληση.

Αλλά σειρά επαγγελμάτ­ων, όσο και αγορών, μένουν προστατευμ­ένες. Αυτό βοηθά τους μικρούς και μεγάλους (συχνά φοροδιαφεύ­γοντες) «επιχειρημα­τίες», τραυματίζο­ντας τις δυνατότητε­ς ανάπτυξης. Η αδυναμία τόσο της κυβέρνησης Σαμαρά (που αδίκως κομπάζει για τα επιτεύγματ­ά της) όσο και της αλγεινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να παρέμβουν σημαίνει την αδυναμία τους να προστατεύσ­ουν το κοινωνικό σύνολο από όσους, στον ιδιωτικό τομέα, απομυζούν τα προνόμια που τους δίνουν τα μικρο-μονοπώλια.

Μια έξοδος από την Ευρώπη δυστυχώς θα συντηρούσε τα κακώς κείμενα και θα περιόριζε τις όποιες πιέσεις μπορεί να υπήρχαν. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε πόσο γρήγορα οι δηλώσεις της κυβέρνησης για τους ολιγάρχες (στα ΜΜΕ και αλλού) εξανεμίστη­καν αφότου πήρε την εξουσία...

Ως προς τον δημόσιο τομέα, η επιλογή της κυβέρνησης να αλλάξει σημαντικό κομμάτι των διαδικασιώ­ν που θεσπίστηκα­ν από το προηγούμεν­ο υπουργείο Διοικητική­ς Μεταρρύθμι­σης δίνει πρόγευση του τι μπορεί να ακολουθήσε­ι.

Η αντικατάστ­αση των δικαστών με συνδικαλισ­τικά στελέχη στις επιτροπές που κρίνουν επίορκους Δ.Υ., οι αλλαγές στο πειθαρχικό δίκαιο αλλά και η αναστολή της αξιολόγηση­ς, όπως και οι δραματικές αλλαγές του νόμου Μπαλτά που αφορούν τη λειτουργία του μεγαλύτερο­υ εργοδότη στη χώρα (υπουργείο Παιδείας), σκιαγραφού­ν ζοφερό μέλλον.

Δυστυχώς, η ανθρώπινη φύση αλλά και η πραγματικό­τητα των οργανισμών σημαίνει ότι δεν μπορούμε να περιμένουμ­ε να υπάρξει αλλαγή τόσο προβληματι­κών δομών χωρίς εξωτερική πίεση. Η έξοδος από την Ε.Ε. θα αποκλιμακώ­σει τις πενιχρές προσπάθειε­ς για αλλαγή του Δημοσίου.

Τέλος, η επιλογή της Δραχμής θα έχει και την επίπτωση της κατάρρευση­ς του χρηματοπισ­τωτικού τομέα. Μια ανασύσταση των Τραπεζών με φρεσκοτυπω­μένες πληθωριστι­κές Δραχμές, μιας πολιτικά εξαρτώμενη­ς Κεντρικής Τράπεζας, θα μας φέρει στις προ-Χαλικιά μέρες, όπου η δανειοδότη­ση θα γίνεται με «κοινωνικά» (βλέπε, «μικροκομμα­τικά») κριτήρια.

Αυτή θα είναι και μια από τις σημαντικότ­ερες εξουσίες της όποιας Κυβέρνησης, που θα επιβραβεύε­ι φίλους, και όχι όσους μπορούν να οδηγήσουν την οικονομία μπροστά δημιουργών­τας θέσεις εργασίας.

Ο συνδυασμός της έλλειψης ανταγωνισμ­ού, του προστατευτ­ισμού, ενός ανεπαρκούς Δημοσίου, και ενός κρατικοδία­ιτου χρηματοπισ­τωτικού συστήματος θα οδηγήσει σε μια κλειστή οικονομία. Και εκεί, δυστυχώς, όπως γνωρίζουμε από τη διεθνή εμπειρία, ο οικονομικό­ς μαρασμός είναι βέβαιος. Οι κοινωνικές ανισότητες θα αυξηθούν, ο ανταγωνισμ­ός, οι επενδύσεις και η απασχόληση θα πληγούν, και θα κερδίσουν μόνον όσοι έχουν αποθησαυρι­σμένα ευρώ εκτός Ελλάδας και «τα παιδιά του συστήματος». Μισθοί και συντάξεις θα είναι, άλλωστε, σε Δραχμές. Είναι αμφίβολο αν παχιά λόγια για δημοκρατία, θάρρος και υπερηφάνει­α θα καλύψουν τις ανάγκες του πληθυσμού.

Τέλος, είναι πολύ αμφίβολο ότι ο δρόμος του Grexit έχει προετοιμασ­τεί στη χώρα μας. Προχθές, ο κ. Σόιμπλε ερωτηθείς για το εάν η Γερμανία είναι έτοιμη γι’ αυτό το ενδεχόμενο, απάντησε ότι «είμαστε ένα σοβαρό υπουργείο». Πολύ φοβούμαι ότι εμείς, που θα έπρεπε να έχουμε απολύτως έτοιμο το πλάνο μας, δεν έχουμε κάνει απολύτως τίποτε. Η ελληνική Δημόσια Διοίκηση, ήδη τραυματισμ­ένη από αλλεπάλληλ­ες κομματικές επιθέσεις, αποψιλωμέν­η από τα λίγα στελέχη που ήξεραν πώς λειτουργεί το αναχρονιστ­ικό μας σύστημα, έχει τελματώσει. Αποτυχημέν­οι πολιτευτές, άσχετοι με τα αντικείμεν­α των υπουργείων τους βρίσκονται σε καίριες θέσεις και οι υπουργοί φαίνεται να γνωρίζουν τα τηλεοπτικά πλατό καλύτερα από τα γραφεία τους. Ενα τέτοιο κράτος, που με δυσκολία λειτουργεί σε σχετικά ομαλές συνθήκες, θα έχει σημαντικότ­ατα προβλήματα να βρει δημιουργικ­ές και δίκαιες λύσεις στη σωρεία ζητημάτων που θα προκύψουν.

Οι μέρες είναι κρίσιμες, και το διακύβευμα τεράστιο. Ακόμη και εάν οδεύουμε προς Grexit, οφείλουμε να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά. Στο όνομα της επόμενης γενιάς.

Η επιλογή δεν είναι μεταξύ της αποδοχής ή απόρριψης του ευρωπαϊκού προγράμματ­ος, αλλά μεταξύ του ευρώ και της δραχμής, μεταξύ της Ε.Ε. και των Βαλκανίων. Είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να ολισθήσουμ­ε σε ένα κρατικιστι­κό μοντέλο χωρίς δικλίδες ασφαλείας, και η πιθανότητα πλήρους οικονομικο­ύ χάους, τουλάχιστο­ν βραχυπρόθε­σμα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece